Burse - Fonduri mutuale

Sedinta" speciala" pentru Azomures

27.10.2004, 00:00 17

Actiunile Azomures au facut ieri obiectul a doua tranzactii speciale prin care s-a transferat 9% din capitalul social al companiei. Valoarea celor doua tranzactii a fost de aproape 4 milioane de euro.
Potrivit unor surse din piata, vanzatorul a fost fondul de investitii Broadhurst. Cele doua tranzactii speciale s-au derulat la 3.400 lei/actiune, in timp ce pe piata, pretul minim la care actiunile Azomures au fost tranzactionate pe parcursul sedintei a fost de  3.820 lei/actiune.  Si in piata s-a consemnat o presiune la cumparare pe aceste actiuni, de la deschiderea care s-a facut la 3.820 lei/actiune, cursul urcand pana la 3.950 lei/actiune. Ulterior, cursul a coborat pana la 3.870 lei/actiune, pretul revenindu-si pana la inchidere. Ultima tranzactie s-a realizat la 3.930 lei/actiune, in crestere cu 3,4% fata de cotatia precedenta. Toate tranzactiile derulate cu aceste actiuni au insumat 164, 3 miliarde de lei.
In piata, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Petrom, care au avut din nou o lichiditate foarte buna. Sedinta de ieri a consemnat atingerea de Petrom a unei cotatii record de 2.870 lei/actiune, inchiderea facandu-se la un pret cu 10 lei mai redus. Titlurile Petrom au castiga ieri 1,1%. Valoarea transferurilor a depasit 52,8 miliarde de lei.  Lichiditatea foarte buna inregistrata de Petrom si aprecierile constante de pret au fost un semn ca pe aceste actiuni au intrat cumparatori mari, posibil fonduri de investitii straine. Totusi pentru a avea aceasta lichiditate, trebuia sa fie si investitori dispusi sa vanda. Iar in conditiile in care intra investitori straini pe aceasta actiuni, acest lucru arata increderea pe care acei investitori o au in potentialul de crestere al actiunilor. Si atunci de ce ar fi tentati altii sa vanda? Unul din motive este subscrierea la majorarea de capital de la Petrom, analistii spunand insa ca in ciuda faptului ca diversele metode de  analiza nu "recomanda" in acest moment vanzarea actiunilor Petrom, unii investitori sunt tentati sa faca acest lucru si pentru marcarea profitului in urma aprecierilor importante de pret inregistrate de aceste actiuni, dar si pentru ca ar spera intr-o eventuala corectie pe viitor pentru a intra din nou pe aceste actiuni la preturi mai reduse.
Actiunile Amonil au castigat 6,4%, cursul urcand pana la 670 lei/actiune. Cotatia s-a apropiat pe parcursul sedintei de pragul de 700 lei/actiune, pretul maxim la care aceste actiuni au fost tranzactionate fiind de 690 lei/actiune. Transferurile au totalizat 5,6 miliarde de lei.



Sedintele de tranzactionare, cu un sfert de ora mai lungi
Durata pre-deschiderii sedintei de tranzactionare a Bursei de Valori va fi prelungita cu 15 minute incepand din 1 noiembrie pentru a permite brokerilor sa gestioneze mai bine ordinele de tranzactionare. Pre-deschiderea va incepe la ora 9.45, tranzactionarea urmand sa inceapa la fel ca pana acum la 10.15. Pre-deschiderea sedintei de tranzactionare reprezinta perioada de dinainte de inceperea tranzactionarii propriu-zise in care brokerii pot introduce in piata ordine de tranzactionare.



Piata RASDAQ
Cu actiunile producatorului de ulei Argus Constanta s-au derulat tranzactii prin care s-a transferat 1,2% din numarul total de actiuni al societatii.
Evolutia cursului actiunilor Argus nu a inregistrat insa modificari semnificative fata de sedinta precedenta. Actiunile Argus au fost tranzactionate la preturi curpinse intre 34.600 lei/actiune si 35.000 lei/actiune , ultimul pret fiind si un maxim la care aceste actiuni au fost tranzactionate dupa splitarea valorii nominale a actiunilor. Acest nivel maxim a mai fost atins de altfel si luni, sedinta de ieri fiind prima insa in care pretul la inchidere s-a situat la acest nivel de 35.000 lei/actiune. Actiunile Argus au fost cele mai tranzactionate dintre cele listate pe RADSDAQ, transferurile care au implicat aceste titluri depasind 14 miliarde de lei. De la inceputul acestei luni, actiunile Argus au inregistrat o apreciere de 25%.
Daca in sedinta precedenta depasisera pragul de 7.000 lei/actiune, ieri actiunile Sanex au atins "bariera" de 8.000 lei/actiune, o cotatie record,  la nivelul pretului de inchidere aceste titluri castigand 6,6%. Actiunile Sanex au fost unele din titlurile cu o evolutie foarte buna in ultima perioada, de la inceputul acestei luni, pretul actiunilor dublandu-se. Tranzactiile realizate cu aceste titluri au insumat 3,5 miliarde de lei.
Actiunile operatorului portuar Romportmet Galati au avut o lichiditate in crestere, ieri transferandu-se actiuni reprezentand 0,2% din capitalul social al companiei. In ultima perioada, actiunile Romportmet s-au aflat mai puternic in atentia cumparatorilor, lichiditatea in crestere fiind insotita si de aprecieri de pret. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la pretul de 36.000 lei/actiune, un maxim istoric pentru aceste titluri, atins si saptamana trecuta.  Titlurile Romportmet au castigat   2,8% fata de cotatia precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 2,4 miliarde de lei. Compania este controlata de fondul de investitii Broadhurst care detine o participatie de peste 78%.
Ieri s-au derulat si doua tranzactii cu actiunile producatorului de utilaje pentru mine Bega Mecanica din Negresti - Oas, prin care s-a transferat 19,4% din capitalul social al actiunilor. Ambele tranzactii s-au perfectat la pretul de 8.600 lei/actiune, egal cu cotatia medie precedenta. Valoarea celor doua operatiuni a fost de 4,1 miliarde de lei. Saptamana trecutam, vineri, se mai transferase 7,3% din actiunile societatii. Principalul actionar minoritar al companiei este, conform ultimei raportari, SIF Banat - Crisana, cu o participatie de 10,3%.  Actionarul majoritar este societatea Bega Reparatii Vagoane, care detine 88,7% din actiuni.
Pe fondul unei presiuni la cumparare, actiunile societatii Uzinexport Bucuresti au castigat ieri 7,2%, cursul urcand pe parcursul sedintei pana la un nou maxim istoric de 16.500 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor a fost in crestere, transferurile totalizand 852 milioane de lei. 
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO