Burse - Fonduri mutuale

Seful SIF 4 recunoaste ca nu a vandut BCR pentru ca nu a avut nicio oferta serioasa

Seful SIF 4 recunoaste ca nu a vandut BCR pentru ca nu a avut nicio oferta serioasa
25.11.2009, 23:05 25

SIF Muntenia, una dintre cele mai mari companii de pe Bursa, cuactive de aproape 1,5 mld. lei (340 mil. euro), intentioneaza safaca ordine in portofoliul de peste 230 de companii pe care-ldetine, dintre care aproape jumatate sunt listate la Bursa,potrivit presedintelui Muntenia Invest, Petre Szel, cel careadministreaza averea SIF Muntenia.

"Vrem sa ajungem la un numar de 100-150 de societati inportofoliu, pentru ca multe dintre companiile la care detinemparticipatii nu fac nimic si ne tin ca un balast. Unele dintreacestea nu mai prezinta potential si din cauza deprecierii pieteiimobiliare. In ultimii zece ani am eficientizat incontinuuportofoliul, avand in vedere ca am pornit cu cateva mii desocietati", a spus Petre Szel, presedintele societatii MunteniaInvest, administratorul SIF Muntenia.

Cele mai valoroase participatii sunt cele detinute la BCR siBRD, cele mai mari doua banci din Romania, de unde au provenit inacest an si cea mai mare parte a veniturilor SIF Muntenia, subforma de dividende. La BCR, SIF4 detine o participatie de 6%, iarla BRD detine o participatie de 5,21%

"BCR si BRD sunt de departe cele mai valoroase companii dinportofoliu. La BCR, am stabilit cu actionarul majoritar, grupulErste, ca listarea bancii va avea loc atunci cand conditiile depiata vor fi mai favorabile. Astfel ca cel putin un an-un an sijumatate nu ne vindem participatia, chiar daca pana in prezent potspune ca nu am primit oferte serioase de cumparare", a continuatSzel.

In 2006, cand a avut loc privatizarea Bancii Comerciale Romane,prin preluarea pachetului majoritar de catre grupul austriac Erste,cele cinci SIF-uri nu si-au vandut participatiile, semnand unangajament cu actionarul majoritar ca banca se va lista in cel multtrei ani.

"Daca am fi vandut in 2006, fiecare societate de investitii arfi incasat cate 350 de milioane de euro. N-am fi avut unde sainvestim atatia bani atunci", a afirmat el.

"Erste a cumparat BCR destul de scump"

Despre pretul platit de Erste pentru pachetul de peste 60% dincapitalul BCR, respectiv 3,75 miliarde de euro, Szel spune ca"Erste a cumparat Banca Comerciala destul de scump. A platit desase ori valoarea contabila a actiunii, cand in Europa tranzactiilecu active bancare se faceau la de trei-patru ori valoareacontabila".

Strategia de investitii a SIF Muntenia pentru anul 2010 are invedere continuarea investitiilor in companiile active in sectoarelede turism, materiale de constructii si productia demedicamente.

"Investitiile depind de resursele pe care le avem. Bugetulpentru anul viitor nu va fi foarte optimist. Vom continua cuinvestitiile in turism, materiale de constructii si productia demedicamente", a mai spus el.

Plasamente conservatoare

Spre deosebire de celelalte societati de investitii, SIFMuntenia a investit anul acesta cu precadere in instrumentefinanciare si mai putin in companiile din portofoliu. Potrivitinformatiilor disponibile la finele lunii septembrie, societateadetinea cele mai consistente plasamente in instrumente cu venit fix(titluri de stat), in valoare de 20,1 milioane de lei. SIF Munteniaa mai investit 19,4 milioane de lei in fonduri de investitii, intimp ce plasamentele in depozite bancare erau in valoare de 73,9milioane de lei la finele lunii septembrie.

Un impediment in alocarea de investitii catre companiile dinportofoliu a fost si reducerea veniturilor.

Societatea a incheiat primele noua luni ale anului cu cele maimici venituri din randul celor cinci SIF-uri, respectiv de 129milioane de lei. Fata de acelasi interval al anului trecut,veniturile s-au diminuat cu 25,3%, in timp ce profitul net a scazutcu mai mult de 25%, pana la 82,6 milioane de lei.

Cresterea de venituri inregistrata de celelalte patru SIF-uris-a datorat in principal vanzarii participatiilor detinute laBancpost catre actionarul majoritar in vara acestui an, fiecaredintre acestea incasand cate 12,75 milioane de euro.

SIF Muntenia si-a vandut participatia la Bancpost in urma cucinci ani, pentru 9,58 milioane de euro.

Ce spune Petre Szel despre:

  • Pragul de detinere la SIF-uri: Pragul de detinere este o tintafalsa, problema este la pragul de vot. Cred ca pragul de detinerear trebui sa fie de 5%, iar cel de vot de 1%.
  • Cea mai profitabila investitie: Sicomed a fost cea maiprofitabila, am investit 2 mil. dolari si am iesit cu 20 mil.dolari. Ne dorim ca toate investitiile sa fie ca Sicomed.
  • Vocatia SIF Muntenia: Am considerat dintotdeauna ca vocatianoastra este sa investim pe piata romaneasca. Oricumdisponibilitatile noastre sunt prea mici pentru plasamente pe pieteexterne.
  • Fondul Proprietatea: Detinem cateva milioane de actiuni laFondul Proprietatea. Credem in potentialul acestei investitii siavem incredere ca Fondul se va lista la Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO