Burse - Fonduri mutuale

​Şeful SIF Moldova despre vânzarea BCR: Trebuie să facem în câteva săptămâni ce nu am făcut în ultimii doi ani. Ce obstacole trebuie să depăşească SIF-urile?

​Şeful SIF Moldova despre vânzarea BCR: Trebuie să facem în câteva săptămâni ce nu am făcut în ultimii doi ani. Ce obstacole trebuie să depăşească SIF-urile?

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Pricop

01.09.2011, 19:41 1051

SIF-urile mai au la dispoziţie circa o lună şi jumătate pentru a ajunge la un acord cu Erste privind modalitatea de valorificare a pachetelor de acţiuni pe care le deţin la BCR, cele mai valoroase participaţii pe care le au în portofolii.

"Din luna martie a acestui an, noi nu am mai avut o întâlnire directă cu oficialii Erste, ci doar am discutat prin corespondenţă. Cred că există multe şanse că până la termenul limită, 12-15 octombrie, cele cinci SIF-uri, Erste, CNVM şi Ministerul Finanţelor să se pronunţe asupra oricăror dintre opţiunile privind valorificarea participaţiei la BCR. Din punctul nostru de vedere, opţiunile sunt: listarea, şi cred că există premisele unei listări de succes a BCR, tranzacţia, sau emiterea unui produs derivat pe acţiunile BCR. Altfel spus, cred că putem face în câteva săptămâni ce nu am făcut în ultimii doi ani. În perioada următoare, vor avea loc mai multe întâlniri între SIF-uri, Erste, CNVM şi Ministerul Finanţelor", a declarat Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova (SIF2).

El spune că în cazul unei tranzacţii este necesar să fie consultate şi autorităţile statului, deoarece există numeroase aspecte juridice şi fiscale care trebuie clarificate pentru a se putea ajunge la cea mai bună soluţie.

"După ce SIF-urile şi Erste se vor aşeza la aceeaşi masă şi vor ajunge la un punct comun cu privire la opţiunile de valorificare a participaţiei la BCR şi vor ierarhiza aceste opţiuni, CNVM alături de Ministerul Finanţelor trebuie să ne comunice un punct de vedere şi să le valideze, pentru că există limitări impuse Consiliilor de Administraţie ale SIF-urilor de natură fiscală, precum şi legate de pachetul de acţiuni care poate fi vândut. Doar SIF Transilvania poate depăşi aceste limitări. Trebuie să ştim de la CNVM şi de la Ministerul Finanţelor dacă putem vinde, de exemplu, 1,5% din acţiunile BCR sau 6%, dacă tranzacţia se încheie prin schimb de acţiuni BCR contra Erste cum anume se impozitează acest tip de tranzacţie", a explicat Ceocea.

Tranzacţiile trebuie aprobate de AGEA

Legea pieţei de capital prevede că înstrăinarea unor active care reprezintă peste 20% din valoarea activelor trebuie aprobată de adunarea generală extraordinară a acţionarilor (AGEA).

Art.241.-(1) Actele de dobândire, înstrăinare, schimb sau de constituire în garanţie a unor active din categoria activelor imobilizate ale societăţii, a căror valoare depăşeşte, individual sau cumulat, pe durata unui exerciţiu financiar, 20% din totalul activelor imobilizate, mai puţin creanţele, vor fi încheiate de către administratorii sau directorii societăţii numai după aprobarea prealabilă de către adunarea generală extraordinară a acţionarilor.

În prezent patru dintre SIF-uri nu pot desfăşura AGEA din cauza cerinţelor de cvorum ridicate prevăzute în actele constitutive, care cer prezenţa a cel puţin 50% din capitalul social, la a doua convocare, dar şi a pragului de deţinere de 1% care nu permite concentrarea acţionariatului. Doar SIF Transilvania nu are prevăzută o limită minimă de cvorum în statut.

"Nu e o chestiune simplă. Trebuie să ajungem la o soluţie fezabilă. Şi în privinţa prevederilor legale e o problemă. Depinde la ce valori socotim aceste active: la valoarea de piaţă, la valoarea contabilă sau la valoarea nominală la care sunt înregistrate în portofoliu", a precizat Petre Szel, preşedintele Muntenia Invest, societatea care administrează SIF Muntenia.

Acţiunile BCR sunt evaluate în portofoliile SIF-urilor la circa 290 mil. lei, având o pondere cuprinsă între 15% şi 22% din activul total, în funcţie de valoarea activelor fiecărei SIF. La valoarea de piaţă, însă, ponderea participaţiei BCR în activele SIF-urilor creşte semnificativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO