Burse - Fonduri mutuale

Şeful SIF2: Trebuie să începem pregătirile pentru listarea BCR

Costel Ceocea

Costel Ceocea

21.06.2010, 23:40 51

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova (SIF2), care deţine oparticipaţie de 6% din capitalul BCR, spune că pregătirile pentrulistarea băncii, eveniment amânat pentru anul 2011, ar trebuiiniţiate în această vară, argumentând prin amploarea şicomplexitatea demersului.

Listarea celei mai mari bănci locale ar fi trebuit să aibă locanul trecut, aşa cum a fost stabilit iniţial în contractul deprivatizare din 2006. Îngrijoraţi de contextul nefavorabil de pepieţele financiare, cele cinci SIF-uri, care deţin cumulat oparticipaţie de 30% din BCR, alături de acţionarul majoritar -grupul austriac Erste - au semnat un acord prin care au amânatlistarea BCR pentru anul 2011.

"Aş putea spune că acţionarul majoritar a fost principalul"beneficiar" al acordului de amânare a listării BCR, chiar dacăSIF-urile au căzut de acord că condiţiile erau nefavorabile. Pentruca pregătirile de listare să fie iniţiate, este nevoie fie caSIF-urile să se pună de acord şi să ceară acest lucru acţionaruluimajoritar, fie ca două SIF-uri alături de Erste să ceară începereaprocedurilor de listare", a spus preşedintele SIF Moldova(SIF2).

În octombrie 2011 se împlinesc cinci ani de la privatizarea BCR,eveniment care ar trebui să coincidă cu intrarea la tranzacţionarepe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a acţiunilor BCR.

În urmă cu patru ani, grupul austriac a plătit un preţ de 7,65euro pentru fiecare acţiune BCR, suma totală fiind de 2,235 mld.euro pentru un pachet de 61,88% din capitalul social al instituţieide credit.

"Trebuie să începem pregătirile de listare din această vară,având în vedere că sunt foarte multe etape de parcurs, precumselecţia intermediarului, a tipului de ofertă. Un alt pas importanteste preţul de ofertă al acţiunilor. Între preţul de ofertă şi celde privatizare nu trebuie să existe o discrepanţă nefavorabilă.Personal, mi-aş dori un preţ de ofertă mai mare decât cel dinprivatizare", a continuat Ceocea.

BCR este una dintre cele mai valoroase participaţii dinportofoliul SIF-urilor, anul trecut cele cinci societăţi încasândcumulat peste 240 de milioane de lei sub formă de dividende.

Anul 2010 este primul an în care SIF-urile nu mai încaseazădividende de la BCR. Cu excepţia SIF Moldova şi SIF Muntenia,celelalte SIF-uri - Banat, Oltenia şi Transilvania - au fost deacord cu majorarea capitalului social al băncii cu 237 mil. lei(circa 57 mil. euro) până la 1,03 mld. lei (248 mil. euro) prinîncorporarea aproape în totalitate a profitului net obţinut în2009.

Preşedintele SIF Moldova atrage însă atenţia că între cele cinciSIF-uri există discrepanţe în modul în care vor înregistraacţiunile gratuite de pe urma majorării de capital.

"În cazul SIF Moldova, majorarea capitalului social al BCR prinîncorporarea profitului nu se reflecta în venituri, ci la rezerve,iar acest lucru va crea discrepanţe între rezulatele financiare aleSIF-urilor pentru primele şase luni", a conchis preşedintele SIFMoldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels