Burse - Fonduri mutuale

Seful Transavia a pus ochii pe Avicola Brasov

Seful Transavia a pus ochii pe Avicola Brasov

Click pentru imaginea intreaga

29.08.2007, 18:56 53

Omul de afaceri Ioan Popa, proprietarul Transavia din Alba-Iulia, unul dintre cei mai mari producatori de carne de pasare de pe piata locala, cu afaceri de 42 mil. euro anul trecut, intentioneaza sa achizitioneze un pachet de peste 50% din actiunile Avicola Brasov, companie cu o capitalizare bursiera de 8,4 mil. euro.
"Aveam de mai multa vreme un pachet de actiuni la Avicola Brasov (sub 5% - n. red.), insa dupa majorarea de capital de 18 milioane de lei (5,8 mil. euro), aprobata astazi de catre adunarea generala a actionarilor Avicola, sper sa ajung la o detinere de peste 50%", a declarat Ioan Popa, proprietarul Transavia Alba-Iulia.
Avicola Brasov este detinuta de asociatia salariatilor cu 55% din titluri, in timp ce SIF Transilvania detine un pachet de 13% din actiuni.
Avicola Brasov (AVLE) a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 14,2 mil. euro, in crestere cu 8% in euro fata de 2005, in timp ce profitul companiei a scazut de peste trei ori, la 210.000 de euro.
Anul trecut profiturile companiilor din sectorul avicol s-au diminuat dramatic din cauza aparitiei focarelor de gripa aviara. Astfel, Transavia a obtinut un castig net de 5,5 mil. euro, desi isi bugetase 8,5 mil. euro, Agricola Bacau a ajuns la un rezultat net de un milion de euro, la o cifra de afaceri de 70 mil. euro.
Avicola Buzau, printre cele mai mari unitati Avicola de pe piata locala, si-a diminuat profitul de la 2,1 mil. euro in 2006 la mai putin de 300.000 de euro anul trecut.
Transavia este unul dintre cei mai dinamici jucatori din sectorul avicol, fiind o afacere de familie pornita de la zero de omul de afaceri Ioan Popa.
"Achizitia face parte din preocuparile mele de extindere, iar daca trebuie sa pun toti banii pentru a dobandi peste 50% din actiuni o voi face", spune Popa.
Ioan Popa a mai venit in acest an cu alte 5 mil. euro pentru a majora capitalul social al Transavia Alba-Iulia. Dobandirea controlului asupra Avicola Brasov l-ar apropia pe Ioan Popa de principalul competitor, Agricola Bacau, cel mai mare jucator din piata dupa cifra de afaceri in 2006.
Majorarea de capital, de la circa 1,6 mil. euro la peste 7,4 mil. euro, a fost aprobata ieri de catre AGA, urmand ca actionarii sa subscrie in maximum 30 de zile de la data publicarii hotararii in Monitorul Oficial.
In piata, actiunile Avicola Brasov se tranzactionau la sfarsitul saptamanii trecute cu 13,5 lei pe actiune, in timp ce actionarii pot subscrie in cadrul majorarii actiuni la o valoare nominala de 2,5 lei pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO