Burse - Fonduri mutuale

Seicii din Dubai au zguduit pietele, iar investitorii au intrat in alerta

Seicii din Dubai au zguduit pietele, iar investitorii au intrat in alerta
26.11.2009, 23:10 67

Bursa de la Bucuresti a inregistrat scaderi puternice ieri, pefondul corectiilor puternice de pe pietele internationale,determinate de perspectiva intrarii in insolventa (default) a celuimai mare dezvoltator imobiliar din Dubai.

Indicele BET-FI, al societatilor de investitii financiare, apierdut 4,1%, dupa cinci sedinte consecutive de crestere, in timpce indicele BET a scazut cu 2%. La inchiderea sedintei de laBucuresti, indicii principalelor piete europene inregistrau pierderi de peste 2%.

Pe de alta parte, brokerii nu sunt surprinsi de revenirea peminus a pietei locale, fiind considerata mai degraba o evolutienormala, data de iesirile speculatorilor din piata. "Scaderea dinsedinta de azi (ieri - n.a.) era asteptata, tinand cont deaprecierile din ultima saptamana. Corectia a fost accentuata si destirile externe negative si chiar daca piata americana este inchisasi nu a reactionat inca, stirea falimentului din Dubai a anulatoptimismul investitorilor de pe piata locala", a explicat DorinMasca, broker la Carpatica Invest.

Investitorii au devenit tot mai precauti in ultima perioada,dupa ce pietele de actiuni au inregistrat cresteri substantiale inultimele luni, astfel ca un soc negativ cum a fost stirea privindincapacitatea de plata a unei companii de stat din Dubai ar puteadetermina corectii mai ample si revenirea temerilor ca economiilenu au iesit inca din criza.

Cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare afost inregistrata de titlurile SIF Muntenia (SIF4), de aproape 5,5%fata de referinta. Restul SIF-urilor au consemnat pierderi cuprinseintre 3,1% pe titlurile SIF Oltenia (SIF5) si 4,3% pe actiunile SIFTransilvania (SIF3).

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistratcorectii de 4,3% si respectiv 1,4%, in vreme ce actiunile ErsteBank (EBS) au coborat cu peste 4,3% fata de referinta.

"In ultima saptamana cei mai multi dintre cei care au intrat inpiata au fost speculatori, care nu mai asteapta de mult minuni dela piata si care au invatat sa se multumeasca cuputin si sa marcheze profitul chiar si dupa aprecieri de 4-5procente", a adaugat Masca.

In sectorul energetic, companiile petroliere Petrom (SNP) siRompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat printre cele mai mariscaderi, de 0,8% si respecitv 3,1% fata de referinta. TitlurileTranselectrica (TEL) au inchis in stationare, la pretul de 12,8lei/actiune.

Titlurile Flamingo (FLA) si Turbomecanica (TBM) au consemnatprintre cele mai mari scaderi din piata, de 7,6% si respectiv 7,8%,o scadere considerabila fiind inregistrata si de actiunile AlroSlatina (ALR), care au pierdut peste 5,5% fata de referinta.

Actiunile Condmag (COMI) si Electroaparataj (ELJ) au reusit sainchida sedinta de ieri in urcare, cu un avans de 1,5% si respectiv1,3%, fiind printre putinele companii care au inregistrat cresteriin sedinta de ieri.

"Sunt putini investitori straini in piata si din pacate doar eiau forta sa miste piata. Cred ca lichiditatea va creste sprefinalul anului, majoritatea investitorilor persoane fizice fiindtentate sa marcheze profitul decat sa plateasca impozit statului",a incheiat Masca.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care au inregistrat pierderi considerabile in sedinta de ieri.
  • Evolutia SIF-urilor, dupa ce ieri au pierdut peste jumatate dincat au acumulat in ultimele cinci sedinte.
  • Evolutia companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) siPetrom (SNP), care revin pe scadere, odata cu pretul petrolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO