Burse - Fonduri mutuale

Senatul american aprobă scăderea de impozite în valoare de 1.500 mld. dolari. Economiştii avertizează asupra consecinţelor

Senatul american aprobă scăderea de impozite în...

Autor: Dan Grigore Ivan

04.12.2017, 00:05 748

Administraţia Trump se află foarte aproape de prima vic­torie legislativă şi prima promisiune onorată în faţa electoratului repu­blican după ce Senatul american a aprobat o sem­nificativă reducere de im­pozite, cea mai impor­tantă fiind cea care se referă la micşorarea ratei impozitului pe profit de la 35% la 20%.

Companiile de pe bursă sunt printre primele care ies câştigătoare din noua legislaţie fiscală, raliul bursier ce a marcat bursa americană având drept motor important tocmai reducerea impozitului pe profit promisă de Trump.

De la începutul acestui an, indicele Dow Jones a crescut cu 22,61%, iar de la anunţarea victoriei lui Trump în faţa lui Clinton avansul este de peste 26%. Exu­beranţa din America a trecut uşor ambele oceane. În Asia, creşterile sunt şi mai mari, cu indici din Japonia, Hong Kong sau Coreea de Nord care afişează creşteri şi de peste 30%, în vreme ce pe continentul european media este în jur de 7%.

Promotorii legislaţiei au argumentat că noile pachete sunt benefice pentru că banii economisiţi de companii pentru plata taxelor se vor îndrepta către crearea de noi locuri de muncă sau investiţii, sti­mulând astfel econo­mia. Pe de altă parte, datele statistice arată că majoritatea bani­lor ce rămân în plus companiilor ca ur­mare a tăierilor de taxe sunt redirecţionaţi către dividende şi bonsuri acor­date celor mai bine plătiţi angajaţi.

Economişti importanţi ai Statelor Unite au avertizat că măsura aceasta va adânci problemele Americii în privinţa inegalităţii averilor şi a veniturilor, bogaţii fiind cei care vor câştiga cel mai mult din noile legi, iar deficitul bugetar ar putea derapa. În momentul de faţă, SUA înca­sează din impozitul pe profit 297 miliarde dolari, echvialentul a 1,5% din PIB.

Totalul încasărilor bugetare se ridică la 3.315 miliarde dolari, echivalentul a 17,3% din PIB, în vreme ce cheltuielile celei mai mari economii a lumii se situează la 3.981 miliarde dolari, reprezentând 20,8% din PIB. Astfel, deficitul bugetar a ajuns la 666 miliarde dolari, echivalentul a 3,5% din PIB, cu 80 mld. dolari mai mult faţă de anul precedent, iar datoria Statelor Unite a ajuns la 20 mld. dolari (105% din PIB).

Bugetul Statelor Unite a fost în general pe deficit în toată istoria sa, atingând cele mai înalte cote în perioada celui de Al Doilea Război Mondial, atunci când în 1943 ajungea la 29,6% din PIB.

De asemenea, Statele Unite au trecut recent printr-o perioadă marcată de deficite foarte mari, generate de nevoia de a reporni o economie îngheţată de panica ce a cuprins întrega lume, ajungând ca în 2009 să figureze cu un deficit de 9,8%.

În perioada 1968 ñ 2017, încasările bugetare au reprezentat în medie o pondere de 17,4% din PIB, în vreme ce cota medie a cheltuielilor a fost de 20,3%. Perioada anilor 1992-2001 a dus la o forfecare, ce a permis înregistrarea unui surplus, încasările ajungând atunci la aproape 20% din PIB, iar cheltuielile sub 18%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO