Burse - Fonduri mutuale

Septembrie prost pentru fondurile de actiuni

11.10.2007, 19:20 12

Fondurile de actiuni au atras doar 6,1 mil. lei (1,8 mil. euro) de la investitori in luna septembrie, de patru ori mai putin decat in august, in conditiile in care scaderile de la Bursa au afectat randamentele fondurilor cu plasamente pe piata de capital.
Investitorii s-au orientat in schimb catre fondurile diversificate, care au consemnat intrari nete de 23,4 mil. lei (6,9 mil. euro), duble comparativ cu luna precedenta.
Fondurile de actiuni au cazut victime corectiilor bursiere din luna septembrie, expunerea mai redusa pe piata actiunilor mutand fondurile diversificate in prim- plan.
Fondul deschis de investitii Active Dinamic, administrat de societatea Swiss Capital, a inregistrat cel mai ridicat randament anual din in-dustria fondurilor mutuale, de 55,4%, in timp ce KD Maximus, aflat in administrarea KD Investments, a raportat un plus anual de unitatii de fond de 50,5%. Ultimul loc pe podiumul celor mai performante fonduri de actiuni este ocupat de fondul deschis de investitii Napoca, administrat de Globinvest, cu un randament anual de 42,9%.
Cu toate acestea, fondurile de actiuni continua sa detina suprematia in industria fondurilor mutuale dupa valoarea activelor nete. Potrivit raportului lunar al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv, cele 14 fonduri de actiuni detin aproape 41% din activele de 865 mil. lei (257 mil. euro) ale industriei fondurilor mutuale. Fondurile diversificate au o cota de piata de 37%, in timp ce fondurile monetare si cele de instrumente cu venit fix detin 22% din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO