Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia a ajuns să controleze 70% din acţiunile Argus Constanţa

Capitalizarea de piaţă a producătorului de ulei vegetal Argus Constanţa este evaluată la 24,1 milioane euro. Mediafax Foto

Capitalizarea de piaţă a producătorului de ulei vegetal Argus Constanţa este evaluată la 24,1 milioane euro. Mediafax Foto

Autor: Vlad Popescu

19.05.2014, 00:00 401

SIF Oltenia (SIF5) a cumpărat vineri, pe piaţa Rasdaq, un pachet reprezentând 14,04% din acţiunile producătorului de uleiuri vegetale Argus Constanţa (UARG), pentru 15,07 milioane lei (3,4 milioane euro).

Preţul la care s-a realizat tranzacţia a fost de 2,99 lei pe acţiune, potrivit unui anunţ publicat vineri de SIF Oltenia pe platforma BVB. Preţul este cu circa 7,5% peste închiderea de joi.

La acest preţ, capitalizarea de piaţă a producătorului de ulei vegetal din Constanţa este evaluată la 106,98 milioane lei (24,1 milioane euro).

Anterior, surse din piaţa de capital declarau pentru MEDIAFAX că un pachet de 5 milioane de acţiuni Argus (14% din totalul titlurilor) a făcut vineri obiectul unei tranzacţii în valoare de 15 milioane lei pe piaţa Rasdaq, la un preţ de 3 lei pe unitate.

Surse din piaţă sunt de părere că vânzătorul ar putea fi fondul Business Capital for Romania-Opportunity Fund Cooperatief, care deţinea potrivit celor mai recente informaţii 29,61% din acţiunile Argus.

Fondul Business Capital for Romania-Opportunity Fund Cooperatief, înregistrat la Amstedam, este controlat de BCR, iar o parte din titluri sunt în posesia preşedintelui Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru. Erste, proprietarul BCR, şi Pogonaru sunt şi printre cei mai mari acţionari ai SIF Oltenia (SIF5).

SIF Oltenia deţinea, înaintea tranzacţiei anunţate vineri, 55,89% din acţiunile Argus, astfel că a ajuns, potrivit calculelor MEDIAFAX, la o participaţie de 69,93%.

În luna iunie a anului trecut, SIF Oltenia şi fondul de investiţii Business Capital for Romania Opportunity Fund au cumpărat 46,4% din acţiunile Argus deţinute indirect de omul de afaceri Cătălin Chelu.

Tranzacţia de vineri a împins aproape de jumătatea şedinţei lichiditatea pieţei Rasdaq peste rulajul platformei principale BVB.

Argus Constanţa a încheiat primul trimestru cu o cifră de afaceri de 27,2 milioane lei (6 milioane euro), aproape dublu faţă de nivelul din perioada similară a anului trecut.

Argus a înregistrat în primul trimestru din acest an pierderi de 111.000 de lei, cu mult mai reduse faţă de rezultatul negativ de 4,5 milioane lei din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Compania mizează în acest an pe venituri de 191,7 milioane lei, în creştere cu 34% faţă de anul trecut, şi pe un profit brut de 5,9 milioane lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de acţionari în luna aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO