Burse - Fonduri mutuale

SIF si Petromidia - relansate de noul guvern, pentru moment

05.04.2007, 19:01 14

Bursa a inchis ieri in usoara scadere, SIF inregistrand insa o revenire in medie cu 1,4%, dupa ce in debutul sedintei avansul acestora era de peste 2%. Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) au reintrat in atentia pietei pe fondul unei lichiditati in crestere, dupa ce marti Parlamentul a votat in favoarea noului guvern format in majoritate din membri ai Partidului National Liberal, din care face parte si proprietarului grupului Rompetrol, Dinu Patriciu.
"Votul pentru noul guvern a relansat titlurile SIF si Rompetrol Rafinare Constanta, cel putin pentru moment. Actualul guvern se pare ca il avantajeaza pe Dinu Patriciu, proprietarul Rompetrol, si de aceeasi parere sunt si investitorii din piata", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest.
Indicii pietelor internationale s-au mai calmat ieri dupa o crestere de peste 1% in sedinta anterioara. La o ora dupa inchiderea Bursei de la noi principalul inidice bursier al Frantei, CAC 40, se afla in urcare cu 0,15%, iar FTSE 100, indicele londonez, scadea cu acelasi procent.
Si piata electronica RASDAQ si-a mai domolit urcarea, RASDAQ-C, indicele care urmareste evolutia tuturor companiilor cotate pe aceasta piata, urcand ieri cu 1,12% pe fondul unei lichiditati de 3,5 milioane de euro.
Indicele BET-C, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punctul de vedere al capitalizarii bursiere si al lichiditatii, au pierdut ieri 0,36% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 11,38 mil. euro (37,97 mil . lei).
Banca Transilvania a mai pierdut 0,95%, inchizand la un nivel de 1,04 lei/actiune. Brokerii sunt de parere ca titlurile se vor indrepta spre pragul de 1,1 lei/actiune cu cat se apropie data de inregistrare, dar ca nu vor depasi acest nivel. Ei mai spun ca atunci cand actiunea scade sub 1,05% in piata apar cumparatori care mentin cursul la valorile actuale.
Indicele BET-FI a urcat in sedinta de ieri cu 1,42%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 6,14 mil. euro (20,54 mil.lei), peste 60% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
"Nu se poate vorbi de un trend clar in piata. Analiza tehnica nu da semnal de cumparare, dar nici de vanzare. Lichiditatea se pastreaza insa la nivele scazute", spune Murgoci.

Actiunile SIF Oltenia au crescut ieri cu 1,91%, tranzactiile cu titlurile acestei SIF inregistrand o valoare de 2,36 mil. euro (7,89 mil. lei), conducand topul rulajelor din piata. SIF Oltenia a vandut saptamana trecuta un pachet total de 9 milioane de actiuni din detinerile societatii la producatorul de piese auto Altur Slatina, echivalentul a 4,3 % din capitalul social al companiei. SIF Oltenia detinea inainte de aceste tranzactii un pachet de peste 85% din Altur. Reprezentantii SIF au anuntat ca sunt dispusi sa renunte la un pachet important de actiuni, in favoarea unui investitor strategic. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a perfectat la un pret de 3,2 lei/actiune.

Titlurile diviziei de servicii a Rompetrol, Rompetrol Well Services, au sarit ieri cu 6,67%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 44.000 de euro (149.000 de lei). Cealalta companie membra a grupului, Rompetrol Rafinare Constanta a atins ieri o lichiditate de 1,18 milioane de euro (3,95 milioane de lei), fiind al patrulea rulaj din piata. Rompetrol Well Services a raportat anul trecut un profit de 2,89 milioane de euro (10,19 milioane de lei), iar valoarea indicatorului PER (raportul pret profit pe actiune) se situeaza in jurul valorii de 13, tinand cont de ultimul pret din piata. Ultima tranzactie cu titlurile Rompetrol Well Services s-a perfectat la un pret de 1,44 lei/actiune.

Titlurile Alro Slatina au sarit ieri cu 15%, pe fondul unui rulaj de aproape 20 de ori mai mare decat marti, de 120.000 de euro (0,40 mil. lei). Cotatia actiunilor producatorului de aluminiu revenit saptamana aceasta la tranzactionare, dupa o absenta de peste cinci luni, au sarit in doar trei sedinte cu 50%. "Cred ca urcarea va mai continua una sau doua sedinte. Este normala o astfel de evolutie dupa o absenta asa indelungata. In plus, rezultatele bune i-au facut pe investitori sa reactioneze pozitiv", spune Marcel Murgoci, de la EstInvest. Producatorul este a treia companie de la Bursa din punctul de vedere al capitalizarii, dupa Petrom si BRD.

Pretul actiunilor Artrom a ramas neschimbat pe parcursul sedintei de ieri, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la doar 26.000 euro (87.000 de lei). Producatorul de tevi a contractat la mijlocul lunii martie un imprumut in valoare de 19,7 milioane de euro de la Banca Comerciala Romana, pe o perioada de zece luni, pentru finantarea stocurilor de materie prima. Artrom Slatina estimeaza pentru acest an venituri totale in valoare de aproximativ 185 mil. euro (244,2 mil. lei), cu 60% mai mari fata de cele inregistrate anul trecut. Artrom si-a bugetat un profit brut de 6,78 mil. euro, fata 17,5 mil. euro anul trecut, diferenta fiind cauzata de pierderile financiare de circa 4,6 mil. euro.

Actiunile Imotrust Arad au crescut ieri cu 2,13%, pe fondul unui rulaj de 0,38 mil. euro (1,26 mil. lei), al patrulea din piata RASDAQ. Societatea doreste majorarea capitalului social cu aproximativ 1,36 mil. euro (4,6 mil. lei) prin capitalizarea primelor de fuziune si a unei parti din profitul obtinut in 2006, distribuind astfel actiuni gratuite detinatorilor de titluri Imotrust. Actiunile companiei de dezvoltare imobiliara au crescut in ultimele doua saptamani cu circa 140%, dupa ce au fost transferate de pe piata de negociere extrabursiera XMBS pe sistemul de tranzactionare regular al pietei RASDAQ, capitalizarea bursiera a companiei depasind 40 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24