Burse - Fonduri mutuale

SIF Transilvania a daramat mitul lipsei de cvorum

SIF Transilvania a daramat mitul lipsei de cvorum

Mihai Fercala

30.04.2007, 16:38 60

Actionarii SIF Transilvania au aprobat vineri, cu o majoritate de circa 90%, propunerea de dublare a capitalului social prin distribuirea de actiuni gratuite.
Societatea este astfel prima dintre societatile de investitii financiare care reuseste sa adune suficienti actionari pentru a lua o decizie care este de competenta AGA. Celelalte patru SIF-uri vor distribui in acest an dividende, iar prezenta actionarilor la Adunarile Generale a fost mai redusa.
Adunarea Generala Extraordinara este cea care poate modifica statutul societatii sau schimba conducerea acesteia. Modificarea statutului poate fi solutia pentru actionarii SIF care vor ridicarea pragului de detinere, prin scoaterea societatii de sub incidenta prevederilor privind pragul.
Adunarea unui numar suficient de actionari nu s-a datorat unui interes cu mult mai mare al actionarilor fata de anii trecuti, ci unei schimbari legislative. Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, nu a putut fi contactat pentru comentarii.
SIF Transilvania a strans la prima convocare un cvorum de 35,46% din capitalul social, in conditiile in care, in urma modificari legii societatilor comerciale, pentru desfasurarea unei Adunari Generale este necesar un cvorum de 25% la prima convocare si 20% la a doua convocare, daca statul nu dispune altfel. Cum statutul SIF Transilvania nu contine prevederi specifice privind cvorumul ca in cazul celorlalte SIF-uri, procentul de 35% din actionari a fost mai mult decat suficient pentru luarea unei hotarari.
Celelalte SIF-uri, care nici nu au convocat Adunari Extraordinare, au precizate expres in statute cerinte de cvorum de minimum de 75% la prima convocare si 50% la a doua convocare pentru Adunaerea Generala, asa cum prevedea vechea lege a societatilor comerciale.
SIF Transilvania a incercat si anul trecut o majorare de capital, insa atunci nu a reusit, din cauza ca nu a strans cvorumul necesar atunci de 50% la a doua convocare.
Majorarea de capital cu actiuni gratuite este prima operatiune de acest fel realizata de o SIF, fiind foarte asteptata de catre investitorii la Bursa, in conditiile in care dividendele distribuite de SIF-uri au oferit randamente din ce in ce mai mici in ultimii ani.
SIF Transilvania ar urma sa isi majoreze capitalul cu 54,6 mil. lei (16,4 mil. euro), la 109,2 mil. lei (32,8 mil. lei), prin incorporarea profitului de anul trecut si distribuirea de actiuni gratuite.
Majorarea va fi realizata prin utilizarea rezervelor constituite din profitul anului 2006 si din anii precedenti, altele decat rezervele legale, in contul carora actionarii SIF Transilvania vor primi actiuni gratuite. Fiecare actionar inregistrat la data de 18 mai 2007 va primi o actiune gratuita pentru fiecare actiune detinuta.
Fondurile vor fi folosite pentru finantarea proiectelor SIF Transilvania, pentru acest an societatea vizand un plafon minim pentru investitii de 51,3 mil. lei (15,4 mil. euro), finantate integral din surse proprii.
Analistii considera ca majorarea capitalului social al SIF Transilvania va avea un efect pozitiv pe piata.
"In opinia noastra, aprobarea majorarii de capital poate fi privita ca un eveniment pozitiv, avand in vedere ca este pentru prima data cand o SIF a putut atinge cvorumul necesar pentru ca o adunare generala a actionarilor sa ia o astfel de decizie. Mai important, aceasta deschide calea pentru ca si alte decizii importante sa fie luate de actionarii SIF-urilor. Ne asteptam ca piata sa reactioneze pozitiv la aceasta stire", sustin analistii Raiffeisen Capital & Investments.
"Aceasta majorare a fost anticipata de catre investitori, fapt care a contribuit la cresterea mai puternica a actiunilor SIF Transilvania dupa publicarea convocatorului, insa cred ca piata va reactiona pozitiv in continuare si toate SIF-urile vor creste spre noi maxime. Pe termen scurt, pana la realizarea majorarii, este posibil ca SIF Transilvania sa creasca mai mult, datorita investitorilor care vor sa participe la majorare, insa pe termen mediu cred ca tot activul net va ramane criteriul cel mai important pentru investitori", sustine Adrian Danciu, seful departamentului de analiza al Broker Cluj.
Celelalte patru SIF-uri au derulat, de asemenea, Adunari Generale ale Actionarilor la sfarsitul saptamanii, in cadrul carora au adoptat bugetele pentru acest an si distribuirea de dividende din profitul net pe anul trecut. Aceste decizii au fost luate la a doua convocare, in conditiile in care la prima strigare au fost prezenti mai putin de 10% din actionarii de la fiecare.
Doua dintre SIF-uri, Muntenia si Oltenia, si-au bugetat pentru acest an profituri mai mari decat in 2006, celelalte trei, Banat-Crisana, Transilvania si Moldova avand o tinta de profit sub realizarile de anul trecut. SIF Oltenia a bugetat pentru acest an un profit net de 85,63 milioane de lei (25,5 milioane de euro), cu circa 8,5% peste valoarea raportata pentru anul trecut, de 78,9 milioane de lei (22,38 milioane de euro), si previzioneaza cresterea veniturilor la 159,85 milioane de lei (47,7 milioane de euro).
La Adunarea Generala a Actionarilor SIF Oltenia au participat actionari detinand 6,74% din capital, iar propunerile au fost votate aproape in unanimitate.
Actionarii SIF Oltenia au aprobat, pe langa buget, si dividendul brut care va fi distribuit actionarilor, de 0,07 lei/actiune. In cadrul AGA s-au mai hotarat validarea in functia de membri ai Consiliului de Administratie a administratorilor provizorii Margareta Racovita, Gheorghe Blidaru si Mihai Doru Lupoae, limitarea indemnizatiilor directorilor la nivelul maxim de 12 salarii medii brute pe societate, precum si nivelul asigurarii de raspundere profesionala pentru administratori.
SIF Muntenia mizeaza in acest an pe un profit brut de 83,14 milioane de lei (24,8 milioane de euro), cu circa 2,2% peste nivelul raportat anul trecut, de 81,32 milioane de lei (23 de milioane de euro).
La Adunarea Generala a Actionarilor de la SIF Muntenia au participat detinatori a peste 11% din capital, iar propunerile au fost aprobate cu peste 90% din voturi, potrivit reprezentantilor societatii. SIF Muntenia este singura dintre SIF-uri care nu si-a bugetat un profit net, sustinand ca nivelul profitului net poate fi influentat de modificari fiscale.
Actionarii SIF Muntenia au mai aprobat sambata numirea lui Cristi Antonel Bunu in functia de membru al Consiliului Reprezentantilor Actionarilor, pentru un mandat de doi ani, in vederea ocuparii locului ramas vacant. Bunu este administrator la compania de televiziune prin cablu CCC Blue Telecom din Galati, detinuta de omul de afaceri Catalin Chelu, care a raportat detineri de peste 1% la capitalul SIF Muntenia.
Si SIF Moldova a avut pe ordinea de zi alegerea unui membru al Consiliului de Administratie, insa niciun candidat nu a intrunit numarul necesar de voturi. La Adunarea Generala a Actionarilor SIF Moldova au participat sambata detinatori a 19% din capital.
Candidatii pentru functia de membru in Consiliul de Administratie au fost Teodorescu Adrian Daniel, consilier juridic la Banca Transilvania, Serbu Dorel, de la SSIF City Invest, Tudor Dumitru, membru in CA Biofarm.
Niciunul dintre candidati nu a intrunit majoritatea voturilor, nici in primul tur si nici in al doilea, clasamentul in functie de numarul de voturi fiind condus de Serbu, urmat de Teodorescu si Dumitru. In aceste conditii, SIF Moldova va numi un membru provizoriu in CA.
SIF Moldova mizeaza in 2007 pe un profit net de 43,9 milioane de lei (13,1 milioane de euro), in scadere cu aproape 10% fata de rezultatul obtinut anul trecut, de 48,34 milioane de lei (13,7 milioane de euro).
Actionarii au votat un dividend brut de 0,063 lei pe actiune pentru anul trecut, in scadere cu 6% fata de suma din 2005. Tudor Dumitru a votat impotriva acordarii de dividende, propunand ca alternativa distribuirea de actiuni gratuite, la fel ca la SIF Transilvania, potrivit unor surse.
Actionarii SIF Banat-Crisana au aprobat un profit net de 71,2 milioane de lei (21,2 milioane de euro), pentru acest an, in scadere cu 14% fata de nivelul raportat pentru anul trecut, de 83,14 milioane de lei (23,6 milioane de euro).
Si SIF Transilvania a prevazut pentru acest an un castig mai redus. Societatea de investitii si-a bugetat un profit net de 45 milioane de lei (13,3 milioane de euro), in conditiile unor venituri in scadere si cheltuieli in crestere, rezultatul fiind cu 15,3% mai redus decat castigul de 53,1 milioane de lei (15 milioane de euro) realizat anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO