Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au adus investitorilor dobanda pe un an in trei zile

04.10.2007, 17:49 16

Investitorii de la Bucuresti vad din nou titlurile societatilor de investitii financiare ca fiind ieftine. Dovada sta in aprecierea puternica inceputa la sfarsitul lunii trecute, cand in doar trei sedinte cele cinci societati de investitii financiare au castigat in medie 8,9%. Platind comisioanele de vanzare-cumparare catre broker, un investitor a ramas in urma unei investitii pe termen scurt cu un profit de cel putin 7,5%, aproape de limita superioara pe care bancile o platesc drept dobanda pe un an de zile la depozitele clientilor. Secretul consta insa in alegerea momentului corect de intrare, dar si a celui de iesire de pe actiuni.
"Societatile de investitii financiare raman cele mai interesante pentru investitori in aceste vremuri. Desi cele mai lichide din piata, acestea au adus randamente serioase in doar trei zile de tranzactionare", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest.
Ieri cumparatorii au redus insa motoarele, in trend cu evolutiile linistite de pe piatele internationale. BET a reusit insa o urcare de aproape 1% si a spart din nou pragul de 10.000 de puncte, iar societatile de investitii financiare au ramas pe loc, daca luam in considerare valoarea indicelui BET-FI, stabilit la 82.550 de puncte.
Desi, dupa raportarile de la jumatatea lunii septembrie, valoarea activelor nete unitare in cazul unora dintre cele cinci societati era sub pretul din piata, investitorii, marcati psihologic de recenta corectie, nu s-au inghesuit la cumparare, iar volumele de tranzactionare zilnice din piata erau de circa 10 mil. euro.
Sfarsitul lunii septembrie a adus insa optimism si mai multa efervescenta in piata, unde valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni a urcat spre 20 mil. euro. Ieri rulajul pe segmentul reglementat de la Bucuresti a fost de aproape 14 mil. euro.
"Volumele raman in continuare nu foarte ridicate si cred ca asistam la un hop dupa cresterile sustinute din ultimele sedinte. Se asteapta noutati de pe pietele internationale si de pe scena politica romaneasca", spune Murgoci.
Segmentul RASDAQ a contribuit si el la statistica pietei cu un rulaj de 4,5 mil. euro si un indice care se mentine pe verde de la sfarsitul lui septembrie.
Tranzactii importante s-au facut cu titlurile Dafora, a caror cotatie este
intr-o revenire de forma in ultimele sedinte, dar si cu actiunile Imotrust, companie care a anuntat ca va propune actionarilor o majorare de capital.

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) au crescut ieri cu 0,38%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile bancii s-a ridicat la circa 2,16 milioane de euro (7,25 milioane de lei), reprezentand 11,66% din totalul tranzactiilor efectuate ieri la Bursa, de 18,43 milioane de euro (62,14 milioane de lei). Titlurile bancii au avansat de la inceputul anului cu peste 34%. Luna trecuta a adus pentru actiunile BRD o pierdere de 7,6%, scazand de la pretul de 28,3 lei/actiune la inceputul lui septembrie la un pret de 26,3 lei/actiune la sfarsitul lunii. In prima sedinta de tranzactionare din octombrie titlurile bancii au pierdut 0,38%, revenind in urmatoarele doua sedinte in care au crescut cu 1,53%.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au pierdut ieri 0,22%, pe fondul unei lichiditati de 1,14 milioane de euro (3,81 milioane de lei), a doua din piata. Rulajul atins ieri de actiunile societatii de investitii financiare a fost sub cele din ultimele trei sedinte in care titlurile SIF Oltenia au si crescut cu aproape 9,18%. SIF a ajuns sa detina peste 15% din actiunile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO), in timp ce participatia fondului de investitii Julius Baer International Equity Fund a scazut sub pragul de 5%. SIF Oltenia este cel mai important actionar al Biofarm, alaturi de SIF Moldova si SIF Banat-Crisana, fiecare detinand cate 10% din companie.

Titlurile Transelectrica (TEL) au crescut ieri cu 2,26%, pe fondul unui rulaj de circa 583.000 de euro (1,96 mil. lei), printre primele zece de la Bursa. Sedinta de ieri a fost a patra consecutiva in care actiunile companiei s-au apreciat, trecand din nou pragul de 40 lei/actiune sub care acestea au scazut pe 25 septembrie. Ultimele zile au adus pentru Transelectrica o crestere de 6,82%. Actiunile companiei au crescut de la inceputul anului cu 13,06%, de la un pret de 36 lei/actiune, in vreme ce luna trecuta acestea au pierdut 7,84%, scazand de la 42,6 lei/actiune pe
1 septembrie la 39,5 lei/actiune la sfarsitul lunii. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la pretul de 40,7 lei/actiune.

Titlurile Alro Slatina (ALR) au crescut ieri cu 1,09%, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la circa 68.000 de euro (229.000 de lei). Producatorul de aluminiu se va concentra in urmatorii ani pe cresterea ponderii de produse cu valoare adaugata si gasirea unei surse de energie independenta in vederea cresterii profitabilitatii. Compania a anuntat ca investitiile in combinatul din Slatina din ianuarie 2006 pana in prezent se ridica la 54 mil. dolari, echivalentul a 3 mil. dolari pe luna. Alro va miza in viitor pe cresterea productiei de produse cu valoare adaugata ridicata, prin cresterea capacitatii de productie a producatorului de profiluri din aluminiu Alprom, cu care a fuzionat anul trecut.

Actiunile Imotrust Arad (ARCV) s-au apreciat ieri cu 3,12%, pe fondul unui rulaj de circa 678.000 de euro (2,27 milioane de lei), al doilea de pe piata RASDAQ. Compania a convocat Adunarea Generala Extraordinara pentru data de 2 noiembrie, in vederea aprobarii majorarii capitalului social cu 10,68 milioane de lei (3,19 mil. euro), pana la un nivel de 21,36 milioane de lei (6,37 milioane de euro). Majorarea va avea loc pe fodul emiterii unui numar de 106.822.289 de actiuni la o valoare nominala de 0,1 lei care vor fi oferite spre subscriere actionarilor inregistrati la data de 11 noiembrie 2007. Fiecare actionar va putea subscrie o actiune noua pentru fiecare actiune detinuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO