Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au de ce să se bucure: Erste a făcut profit de 500 de ori mai mare ca BCR

SIF-urile au de ce să se bucure: Erste a făcut profit de 500 de ori mai mare ca BCR

Autor: Adrian Ionut Cojocar

03.03.2012, 00:05 2063

Primele rezultate raportate de Erste Bank (EBS) după schimbul efectiv realizat de SIF-uri, care au primit titluri la banca austriacă şi cash pentru acţiunile lor la BCR, arată că în lipsa unor factori extraordinari Erste este mult mai profitabilă decât banca românească.

În ultimele trei luni ale anului trecut Erste a raportat un profit net preliminar de 254,1 mil. euro, de peste 500 ori mai ridicat decât câştigul net afişat de BCR, care s-a cifrat în acelaşi interval la 2 mil. lei (0,47 mil. euro).

După rezultatele publicate de Erste, acţiunile băncii austriece s-au apreciat pe bursa de la Bucureşti cu 5,1%, la 82,5 lei/unitate. Pe parcursul şedinţei de joi, acţiunile Erste au urcat la 83 de lei/titlu, nivel la care participaţiile celor patru SIF-uri, care au agreat să primească titluri Erste, valorează în prezent circa 74,5 mil. euro fiecare.

Erste este în prezent cea mai valoroasă participaţie a SIF-urilor, ponderea valorică a participaţiei la Erste în capi­ta­lizarea SIF-urilor variind de la 51,8% în cazul SIF Mun­tenia (SIF4) la 42,4% în cazul SIF Transilvania (SIF3).

SIF Oltenia (SIF5) este singura dintre cele cinci SIF-uri care nu a ajuns la un acord cu grupul Erste privind vân­za­rea pachetului la BCR. Mai mult, SIF Oltenia este şi sin­gura dintre SIF-uri care a parti­cipat cu 37,1 mil. lei (8,6 mil.euro) la majorarea de capital de 138 mil. euro derulată recent de BCR, ope­raţiune prin care a ajuns să deţină 6,5% din acţiunile băncii româneşti.

Celelalte patru SIF-uri au ieşit deja din acţionariatul BCR sau sunt foarte aproape de a încheia tranzacţia cu Erste Bank privind schimbul de acţiuni Erste cu titluri BCR. Fiecare SIF a primit pe lângă pachetul de acţiuni Erste Bank şi lichidităţi în valoare de 123,6 mil. lei (28,4 mil. euro).

Dacă iniţial banca austriacă anunţa pe trimestrul al treilea din 2011 pierderi record, de 1,6 mld. euro, datorate unor ajustări de active în portofoliul Erste, care au pus sub semnul întrebării oportunitatea schimbului realizat de SIF-uri, ultimele date financiare par să avantajeze SIF-urile.

O mare parte din pierderile de anul trecut înregistrate de Erste, în valoare de 700 mil. euro, au provenit ca urmare a ajus­tării în contabilitate a valorii participaţiei deţinute de Erste la BCR, iar alte pierderi de 762 mil. euro au fost legate de ajustări şi provizioane ale subsidiarei din Ungaria a băncii. Fără aceste ajustări Erste ar fi raportat anul trecut un profit de circa 1 mld. euro, însă a încheiat anul cu o pierdere de 718,9 mil. euro. În 2010 Erste a făcut un profit de peste 1 mld. euro.

De cealaltă parte BCR a avut un an la fel de greu, profitul băncii româneşti coborând în 2011 cu 80%, la 70,9 mil. lei (16,3 mil. euro). Profitul BCR a fost afectat anul trecut pu­ter­nic de provizioanele de risc aferente creditelor neperformante, care s-au majorat cu 8%, la 2,15 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO