Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au depasit pragul psihologic de 20.000 de puncte. Ce urmeaza?

SIF-urile au depasit pragul psihologic de 20.000 de puncte. Ce urmeaza?
06.08.2009, 18:09 25

Indicele SIF-urilor BET-FI a reusit ieri sa treaca peste pragul psihologic de 20.000 de puncte, dupa ce actiunile celor cinci SIF-uri a inregistrat ieri o crestere medie de 5,8%. Este pentru prima data in ultimele zece luni cand BET-FI urca peste 20.000 de puncte, dupa ce a inregistrat o crestere de peste 60% de la inceputul anului.

Cu toate acestea brokerii apreciaza ca este nevoie de o serie de sedinte in care indicele sa se pastreze peste acest nivel pentru a putea vorbi despre un prag suport pentru piata, depasirea nivelului de 20.000 de puncte fiind considerata deocamdata un prag psihologic.

"Putem aprecia ca SIF-urile au depatit un prag psihologic, investitorii fiind mai atenti la evolutia societatilor financiare. Este nevoie insa de o serie de sedinte in care BET-FI-ul sa evolueze peste acest nivel, astfel incat sa confirme transformarea lui in prag suport. Deocamdata vedem un trend ascendent neconfirmat. Dupa perioada de raportari, daca SIF-urile se mentin peste nivelul acesta, putem aprecia crearea unui prag suport", a explicat Dorin Masca, broker la Carpatica Invest.

Cresterea puternica de pe SIF-uri din ultimele zile se datoreaza in principal cresterilor inregistrate de titlurile bancare, BRD si Banca Transilvania (TLV), SIF-urile detinand participatii importante in cadrul celor doua banci. In ultima luna bancile au consemnat avansuri curpinse intre 20% si 30%. In aceeasi perioada societatile financiare au urcat cu peste 22%.

"Societatile financiare au inregistrat o evolutie foarte buna in ultima perioada, in special datorita rezultatelor inregistrate de banci, care au venit peste asteptarile investitorilor. Este posibil sa asistam in continuare la cresteri pe indicele BET-FI, evolutie consemnata de cresterea volumelor de tranzactionare pe cele cinci societati", crede Masca. Rulajul pe SIF-uri s-a ridicat ieri la peste 18 mil. lei, reprezentand mai mult de jumatate din rulajul intregii piete.

SIF-urile au fost propulsate in ultima saptamana si de avizul favorabil al Consiliului Legislativ din Parlament privind proiectul de lege privind eliminarea pragului de detinere de 1%. Dezbaterea acestui proiect in Parlament, in septembrie, ar putea aduce noi miscari semnificative pe SIF-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO