Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au „parcat“ jumătate de miliard de lei în fonduri de investiţii

SIF-urile au „parcat“ jumătate de miliard de lei în...

Autor: Roxana Pricop

25.08.2015, 00:08 825

Cele cinci SIF-uri au plasamente cumulate de 506 milioane de lei, sau 7% din averea totală, în alte fonduri de investiţii. Fondul Proprietatea şi acţiunile la alte SIF-uri reprezintă grosul plasamentelor, însă SIF-urile au deţineri şi în fonduri mutuale sau în fonduri private de investiţii.

Plasamentele în fonduri ale SIF-urilor, ele însele fonduri de in­ves­tiţii, au rămas relativ constante în ultimul an. La 31 iulie 2014, va­loarea cumulată a deţinerilor era de 473 milioane de lei sau de 7% din activele totale.

Din rândul celor cinci societăţi, SIF Moldova (SIF2) are în prezent cele mai mari plasamente în fonduri de investiţii, în valoare de 228 milioane de lei la 31 iulie. Ponderea acestor plasamente în activele SIF-ului este de circa 15%. Potrivit raportului semestrial, cele mai mari investiţii în fonduri sunt pachetul de 1,3% din acţiunile Fondului Proprietatea, pachetul de 4,95% din acţiunile SIF Oltenia şi pachetul de 4,97% din acţiunile SIF Muntenia. SIF2 mai deţine o investiţie de 0,07% din acţiunile SIF Banat-Crişana.

Începând din 2014, Autoritatea de Supraveghere Financiară a ridicat interdicţia ca SIF-urile să cumpere acţiuni între ele, miş­care care a dus imediat la începerea achiziţionării de acţiuni între SIF-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO