Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au pierdut peste 3% si pe futures

15.04.2008, 20:02 13

Instrumentele derivate avand actiuni suport titlurile SIF si actiunile Petrom au scazut ieri puternic atat pe Bursa din Sibiu, cat si la Bucuresti, in conditiile in care pe Bursa actiunile SIF-urilor si cele ale Petrom au pierdut peste 3,5%.
Ieri a fost prima zi de tranzactionare a derivatelor pe actiuni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), investitorii cotand SIF Moldova (SIF2) la 2,3 lei pentru scadenta iunie, in timp ce titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cotate la 2,81 lei pentru aceeasi scadenta. Derivatele avand ca actiuni suport cele doua SIF-uri au fost cele mai tranzactionate ieri la BVB, acestea fiind si preferatele investitorilor pe Bursa din Sibiu.
Acolo, SIF Moldova a fost cotata la 2,3 lei pentru iunie, in scadere cu 4,1% fata de sedinta precedenta, iar SIF Oltenia a pierdut 3,5%, fiind cotata la 2,79 lei.
Pe Bursa, actiunile SIF Moldova au pierdut 5,5%, inchizand la 2,22 lei, iar titlurile SIF Oltenia au scazut cu 4,2%, pana la 2,7 lei/actiune.
Pe piata destinata derivatelor pe actiuni de la BVB au fost incheiate ieri 97 de contracte futures avand ca suport actiunile SIF Oltenia, SIF Moldova si Petrom cu scadenta pentru luna iunie, iar valoarea totala a fost de 105.000 de lei.
Investitorii au incheiat 47 de contracte futures pentru actiunile SIF Oltenia la un pret mediu de 2,81 lei/unitate, cu o valoare de 66.000 de lei. In acelasi timp, au fost incheiate 25 de contracte pe actiunile SIF Moldova la pretul de 2,3 lei, avand o valoare de 29.000 de lei. Pe actiunile Petrom au fost incheiate 25 de contracte futures la pretul mediu de 0,43 lei, cu o valoare de 10.000 de lei.
Luni a inceput la Bursa tranzactionarea contractelor futures pe actiuni si pe cursul de schimb. Astfel, contractele la termen, futures sunt disponibile pe activele suport ale actiunilor Erste Bank, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Banca Transilvania, ale celor cinci SIF-uri si pe cursul leu/euro si leu/dolar. Instrumentele derivate vor fi tranzactionate in patru serii, la scadente trimestriale, respectiv martie, iunie, septembrie si decembrie, iar data scadentei va fi a treia zi de vineri din luna respectiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO