Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au redus motoarele in ultima saptamana

09.07.2007, 17:16 8

Societatile de investitii financiare si-au redus ritmul de crestere, cu toate ca indicele BET-FI se pastreaza aproape de maximele istorice. Daca in doua saptamani indicele avansase cu nu mai putin de 17%, in ultimele cinci sedinte valoarea acestuia a oscilat in jurul nivelului de 88.000 de puncte.
Brokerii spun ca a fost vorba despre o marcare a profitului in conditiile in care randamentele ajunsesera destul de tentante pentru unii dintre investitori. "Chiar daca mai putem avea sedinte de marcari de profit, ca urmare a evolutiilor pozitive inregistrate de acesti emitenti in ultima perioada, fundamental SIF-urile prezinta un potential bun, conform unui raport de analiza al nostru, acestea tranzactionandu-se cu un discount de peste 30% comparativ cu valoarea reala a portofoliului lor", spune Andreea Ciobanu, responsabila departamentului de analiza din cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Spre sfarsitul saptamanii trecute au inceput sa scada si rulajele pe aceste titluri, dar acestea raman la peste un milion de euro pe fiecare dintre cele cinci societati. Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punctul de vedere al lichiditatii si capitalizarii bursiere, a pierdut in ultima sedinta 1,6%. Valoarea totala a tranzactiilor din piata de capital a fost vineri de 14,4 mil. euro (45 mil. lei).
In ciuda pierderii de la sfarsitul saptamanii, indicele reprezentativ al pietei a urcat in ultimele cinci sedinte cu 3,7% si a depasit pragul de 10.000 de puncte.
Evolutia sa a fost ajutata de urcarile pe volume ridicate din ultima perioada ale bancilor si ale societatilor din domeniul petrolier. Petrom, Banca Transilvania, BRD si Rompetrol Rafinare Constanta se gasesc in cosul indicelui BET si sunt vazute ca blue-chips-uri ale pietei.
"Pe emitentii din sectorul petrolier s-au simtit la finalul saptamanii trecute intrari mai mari de capitaluri, investitorii fiind optimisti cu privire la rezultatele pe trimestrul al doilea al anului, mai ales avand in vedere evolutia pozitiva din aceasta perioada a cotatiilor internationale pe piata petrolului", mai spune Andreea Ciobanu.
Rompetrol Rafinare Constanta a pierdut vineri sub 1% dupa ce joi cotatia a sarit cu peste 5%. Compania nu a reusit sa treaca pe profit in primul trimestru al acestui an, iar brokerii spun ca apropierea publicarii rezultatelor face ca aceste titluri sa fie speculate puternic.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au urcat vineri cu 0,23% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 1,8 mil. euro (5,8 mil. lei), fiind cel mai mare rulaj din piata. "Indicele BET-FI a inregistrat evolutii modeste in saptamana precedenta, principalele cauze fiind atat marcarile de profit pe cele mai lichide dintre SIF-uri, SIF Moldova si Oltenia, dar si deprecierile de pe SIF Transilvania, aici majorarea de capital social ramanand valabila", spune Andreea Ciobanu, responsabila departamentului de analiza din cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 4,32 lei/actiune, in timp ce maximul atins in timpul sedintei a fost de 4,4 lei.

Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au coborat usor cu 0,98% in ultima sedinta, valoarea tranzactiilor fiind de 1,4 mil. euro (4,6 mil. lei). Rulajul se pastreaza la nivele ridicate dupa ce in prima perioada a anului doar apropierea rezultatelor a adus volume mai ridicate. "Trebuie sa avem in vedere si evolutia mai slaba la Bursa de la inceputul anului a titlurilor Petrom si Rompetrol Rafinare Constanta in comparatie cu alte companii cu pondere mai ridicata in indicele BET", spune Andreea Ciobanu, responsabila departamentului de analiza Intercapital Invest. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,1010 lei/actiune.

Titlurile producatorului de cabluri electrice Si optice Iproeb BistriTa (IPRU) au sarit in ultima sedinta RASDAQ cu 7,04%, valoarea tranzactiilor totale pe acest emitent fiind de 0,7 mil. euro (2,3 mil. lei), primul rulaj de pe acest segment al Bursei. De la inceputul anului actiunile Iproeb au adus investitorilor un randament in portofoliu de 300%, iar in ultima luna de tranzactionare profitul se apropie de 30%. Compania a raportat pe primele trei luni ale acestui an un profit de 2,35 mil. euro (8,4 mil. lei), de patru ori mai ridicat fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 7,6 lei/actiune.

Actiunile operatorului portuar Oil Terminal Constanta (OIL) au sarit si vineri cu 15% in conditiile in care volumele au mai crescut in piata, iar rulajul a urcat la 0,43 mil. euro (1,37 mil. lei). Cotatia a inceput sa creasca saptamana trecuta dupa ce compania a anuntat ca intentioneaza sa relocheze un depozit din centrul Constantei, iar terenul ramas liber ar urma sa fie folosit pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar. Valoarea celor 90 de hectare care urmeaza sa fie eliberate s-ar ridica la circa la 450 milioane de euro in timp ce valoarea Oil Terminal pe Bursa este de 152 milioane de euro. UItima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,81 lei/actiune.

Titlurile Condmag Brasov (COMI), companie cu afaceri in domeniul constructiei de magistrale si conducte, au urcat in ultima sedinta cu 3,9%, dupa ce Consiliul Bursei a aprobat joi listarea companiei la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti. Societatea de servicii de investitii financiare Broker Cluj a fost intermediarul care s-a ocupat de transferul titlurilor, operatiunea incepand la sfarsitul anului trecut. Initial Condmag se pregatea de listarea la categoria I, dar recomandarea Comisiei de Listare a fost pentru categoria a II-a. Condmag a acceptat joi recomandarea Comisiei de Listare. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 2,13 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO