Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile, cu toate panzele sus

07.11.2006, 17:02 14

Societatile de investitii financiare au crescut puternic in prima sedinta de tranzactionare a saptamanii, fiind cele mai lichide cinci actiuni din piata. Restul titlurilor nu au prezentat interes sporit pentru investitori, indicele BET incheind in usoara scadere.
In piata exista un puternic trend ascendent, iar brokerii sunt de parere ca acesta va continua atat timp cat exista ordine de cumparare pentru SIF-uri.
"Daca ne uitam la datele din piata cu privire la societatile de investitii, pe ultimele sapte saptamani vom observa un puternic trend crescator, corectiile fiind de scurta durata si de amploare redusa. Daca se mentine presiunea la cumparare, SIF-urile ar putea sa creasca oricat. Nu mai exista practic un prag de pret", spune Adrian Danciu, broker in departamentul de analiza al SSIF Broker.
Indicele BET-FI a sarit ieri cu 3,5%, pe fondul unei valori totale a tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii de 12,1 mil. euro (42,7mil. lei), suma ce a reprezentat 65% din lichiditatea totala a pietei. SIF Moldova a fost din nou in centrul atentiei cu o crestere de circa 3% si o lichiditate de 3,1 mil. euro (11,1 mil. lei). Tranzactiile cu titlul SIF Transilvania au totalizat 2,7 mil. euro (9,5 mil. lei), actiunea inregistrand o crestere de 2,6%. De altfel, toate societatile de investitii au incheiat sedinta cu un avans important. BET-FI a atins ieri si un maxim istoric, de 63.531,5 puncte.
"Ecartul foarte mare inregistrat de SIF-uri pe piata futures de la Sibiu s-a reflectat in castiguri importante pentru investitori. Cresterea numarului de pozitii deschise pe SIF-uri reflecta un puternic trend crescator si optimismul investitorilor", spune Adrian Danciu. Lichiditatea totala din piata a fost de 18,7 mil. euro (65,7 mil. lei), iar indicele BET a scazut cu 0,1%. Cele mai tranzactionate titluri din piata, dupa SIF-uri, au fost cele ale Bancii Transilvania care au ramas la acelasi nivel, pe fondul unei rulaj de 0,85 mil. euro (3 mil. lei). Actiunile Petrom au revenit la pragul de 0,62 lei/actiune, pe fondul unei valori a tranzactiilor de 0,4 mil. euro (1,5 mil. lei).
"In ultima perioada SIF-urile s-au apreciat puternic. Numai saptamana trecuta SIF Moldova a castigat peste 10%. Dupa aceste cresteri importante vor urma si corectii pe masura. Cresterile viitoare vor fi nejustificate daca nu vor aparea noi informatii financiare favorabile despre SIF-uri. Investitorii cumpara acum fara sa tina seama de vreun indicator financiar", spune Adrian Danciu.

Titlurile SIF oltenia au facut obiectul unor tranzactii deal in valoare totala de 2,8 mil. euro (9,9 mil. lei), suma importanta tinand seama de lichiditatea din piata de 18,7 mil. euro. Tranzactiile s-au perfectat la un pret de 3,66 lei/actiune, iar pe piata regular, actiunile au crescut cu 2,79%, ultimul pret fiind de 3,68 lei/actiune. "Desi SIF Transilvania si SIF Banat-Crisana au un raport pret/activ mai favorabil decat celelalte societati de investitii, cumparatorii nu mai tin seama de indicatori si cumpara actiunile care in urma conjuncturilor favorabile au avut si cele mai mari cresteri si valori de tranzactionare in ultimele saptamani", spune Adrian Danciu.

Actiunille SSIF Broker Cluj au sarit ieri cu aproximativ 8%, pe fondul unei valori de tranzactionare de 0,5 mil. euro (1,77 mil. lei). Volumul tranzactionat ieri reprezinta circa 0,9% din capitalul social al companiei de brokeraj. Luni s-a observat o lichiditate sporita a titlului, fapt ce a determinat si o crestere pe masura. Evolutia cotatiei vine pe fondul raportarii unor rezultate foarte bune la noua luni. Profitul firmei de brokeraj s-a ridicat pe primele trei trimestre la 3,2 mil. euro (11,4 mil. lei), in crestere cu aproximativ 16% (in lei) fata de aceeasi perioada a anului trecut. Broker are in plan o emisiune de obligatiuni in valoare de 5,6 mil. euro.

Titlurile Amonil au crescut in sedinta trecuta cu aproximativ 5%, pe fondul unei lichiditati reduse de circa 22.000 de euro. Cresterea de ieri are loc dupa ce in ultima luna actiunile societatii au pierdut peste 25 de puncte procentuale. Evolutia titlului vine dupa ce Amonil Slobozia a raportat la noua luni o scadere de 11% a cifrei de afaceri si pierderi in valoare de 2,45 milioane de euro (8,6 milioane de lei). Compania obtinuse in primele noua luni ale anului trecut un profit de 1,6 milioane de lei. Compania are in vedere inchiderea combinatului la mijlocul acestei luni in urma cresterii pretului la gaze, care reprezinta 70% din costurile de productie.

Titlurile Condmag Brasov au facut din nou obiectul unor tranzactii ridicate, prin care s-au transferat peste 1,6 mil. actiuni, reprezentand aproape 1% din capitalul social. Pe fondul acestor tranzactii, pretul titlurilor a sarit cu peste 10%, accelerandu-si cresterea si ducand avansul luat de la inceputul anului la circa 75%. Valoarea tranzactiilor se ridica la 0,44 mil. euro (1,55 mil. lei). Evolutia de ieri vine dupa ce Dafora Medias si-a majorat participatia in cadrul societatii brasovene la 23,23%, dupa ce a achizitionat peste 33,2 mil. actiuni Condmag la un pret de 0,8 lei/actiune. Vanzatorul a fost omul de afaceri Pompei Hadarean, care detinea inainte de tranzactie 37% din actiuni.

Actiunile producatorului de vase emailate VES Sighisoara au sarit luni cu peste 22%, pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de aproape 90.000 de euro (0,31 milioane de lei). Titlurile companiei au fost destul de putin tranzactionate in acest an si au inregistrat fluctuatii puternice. De la inceputul anului, actiunile Ves Sighisoara s-au apreciat cu aproape 60%. Pe parcursul sedintei, aceste titluri au atins un nou maxim pentru acest an, de 0,215 lei/actiune, si au inchis ceva mai jos, la 0,21 lei/actiune. Compania a raportat la noua luni rezultate in crestere atat la nivelul profitului cat si a cifrei de afaceri, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO