Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile fac legea pe piata

22.07.2004, 00:00 18

Toate cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au atins ieri noi maxime istorice, indicele BET - FI, care urmareste evolutia acestor companii, urcand cu peste 3%.
Cele mai mari cresteri, in randul SIF, au apartinut actiunilor SIF Banat - Crisana si Transilvania.  Cotatiile acestor companii au urcat pana la atingerea unor preturi record de 8.800 lei/actiune, respectiv de 9.250 lei/actiune, trendul fiind in general ascendent pe parcursul zilei. Vanzatorii au fost  mai activi spre inchiderea sedintei, cotatiile celor doua companii coborand la inchidere pana la 8.700 lei/actiune, respectiv 9.150 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, titlurile SIF Banat - Crisana au castigat 4,8%, in timp ce aprecierea inregistrata de titlurile SIF Transilvania a fost de 3,4%. Tranzactiile cu actiunile SIF Banat - Crisana au fost de 6,8 miliarde lei, in timp ce transferurile care au implicat actiunile SIF Transilvania au totalizat 4,8 miliarde lei.
Actiunile SIF Oltenia au continuat sa fie cele mai tranzactioante din grupul SIF - urilor, si aceste actiuni atingand un nou maxim istoric de 7.850 lei/actiune, in crestere cu 2% fata de pretul de marti. Valoarea tranzactiilor a fost de 9,4 miliarde lei.
Actiunile SIF  Moldova si Muntenia au fost cotate la preturi maxime de 6.900 lei/actiune si respectiv 6.200 lei/actiune. Tranzactiile cu actiunile acestor societati au fost de 6,1 miliarde lei, respectiv 4,9 miliarde lei.
 O usoara presiune la cumparare, mai ales in partea a doua a sedintei, s-a constatat si la actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia), pretul urcand pana la un nivel maxim de 645 lei/actiune. Ultima tranzactie a zilei s-a perfectat la pretul de 642 lei/actiune, in crestere cu 1,9% fata de cotatia percedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 3,7 miliarde lei.
Actiunile Petrom au deschis sedinta la pretul de 2.550 lei/actiune, cotatia intrand in primele 45 minute de tranzactionare pe un trend descendent. Odata cu atingerea unui pret minim de 2.510 lei/actiune, cumparatorii au inceput sa-si faca mai bine simtita prezenta pe piata. Cursul a continuat sa fie marcat de oscilatii pana la inchidere care s-a facut la pretul maxim al sedintei de 2.550 lei/actiune,  aceeasi cotatie si de la finele sedintei precedente. Valoarea tranzactiilor a fost de 3,7 miliarde lei.
Actiunile Bancii Transilvania au pierdut 0,7%, pretul de inchidere fiind de 7.000 lei/actiune, in timp ce actiunile BRD au fost cotate la inchidere la aceeasi cotatie din sedinta precedenta, de 27.000 lei/actiune. Actiunile Bancii Transilvania au facut obiectul unor tranzactii in valoare de 5,3 miliarde lei, operatiunile cu actiunile BRD insumand 2,1 miliarde lei. Potrivit brokerilor, o posibila explicatie pentru tendinta de stagnare inregistrata de actiunile bancilor in ultima perioada consta in faptul ca investitorii asteapta sa vada daca rezultatele semestriale  sunt atat de bune pe cat se asteapta piata ca vor fi,  dupa ce s-a discutat destul de mult despre posibilitatea ca si aceste banci sa raporteze rezultate in crestere la sase luni, urmand trendul si celorlalte banci care au raportat deja situatiile financiare pe primul semestru.



Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au fost ieri cele mai tranzactionate titluri, cu operatiuni in valoare de 781 milioane lei. Cotatia Socep a atins si un nou maxim istoric de 1.780 lei/actiune
Cele mai multe din tranzactiile cu actiunile Socep s-au perfectat in jurul pretului de 1.750 lei/actiune, in crestere medie cu 2,3% fata de cotatia precedenta. Ieri a fost ultima zi in care investitorii mai puteau cumpara actiuni Socep inainte ca acestea sa fie suspendate de la tranzactionare pentru transferul lor pe platforma tehnica a Bursei.
Cresteri au inregistrat si celelalte companii care urmeaza sa fie tranzactionate pe platforma Bursei, mai putin actiunile Altur Slatina, suspendate deja pentru modificarea valorii nominale a actiunilor. Actiunile Rompetrol SA (VEGA) au castigat in medie 1,7%, dar pretul maxim nu a depasit  nivelul de 590 lei/actiune inregistrat in sedinta precedenta. Lichiditatea actiunilor Rompetrol a continuat sa creasca, operatiunile de ieri insumand 448 milioane lei.
Un nou maxim istoric au atins si actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila, cotatia urcand pe parcursul sedintei pana la 56.500 lei/actiune. Pe fondul unei presiuni la cumparare, aceste titluri au castigat 9,5%. Valoarea tranzactiilor a fost de 253 milioane lei.
Actiunile santierului naval Aker Braila au inregistrat o aprecire medie de 12,6%, pretul urcand pana la o cotatie record de 30.417 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor a fost insa redusa, transferurile totalizand doar 85 milioane lei.
Toate aceste companii vor fi suspendate de la tranzactionare incepand de azi. Reluarea tranzactionarii este prevazuta pentru data de 4 august.
Actiunile producatorului d epompe si compresoare Aversa Bucuresti au castigat in medie peste 14%, pe fondul unei lichiditati reduse, in conditiile in care valoarea tranzactiilor a fost de 169 milioane lei. Potrivit brokerilor, actiunile Aversa raman in atentia investitorilor datorita procesului de privatizare a companiei, iar in conditiile in care numarul de actiuni oferite in piata este redus, pretul poate creste de altfel foarte usor. AVAS este actionarul majoritar al companiei, cu o participatie de 66%.
La Categoria de Baza, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale centrului comercial Unirea Shopping Center. Numarul de actiuni transferate a fost redus, doar 667 actiuni, dar datorita pretului ridicat al acstor actiuni, valoarea tranzactiilor a depasit 500 milioane lei. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul maxim al sedintei de 770.000 lei/actiune. Cotatia medie a urcat cu 4,1%.
Actiuniel companiei Aparataj Electric au inregistrat o apreciere medie de peste 12%, pretul maxim al zilei fiind de 24.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 263 milioane lei. Compania este controlata de fondul de investitii Broadhurst, care detine 76% din actiuni. 
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO