Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile mai cad cu 2%, "rasdacele" vin dupa ele

08.11.2007, 19:45 15

Societatile de investitii financiare au dat inapoi ieri cu peste 2%, iar BET-FI, indicele care urmareste evolutia medie a celor cinci titluri, a coborat sub 75.000 de puncte, cu peste 20% sub maximul atins la sfarsitul lunii iulie.
Nevoia de lichiditati pentru oferta Transgaz, programata pentru sfarsitul acestei luni, este vazuta de brokeri ca o posibila explicatie pentru scaderile serioase suferite de societatile de investitii financiare, dar si de mai putin lichidele "rasdace". Acestea din urma au inregistrat chiar si corectii procentuale de doua cifre intr-o singura sedinta, pe masura urcarilor din vara.
"Problema nu este Transgazul, oferta este doar o mica parte din motivele care creeaza o lichiditate scazuta in piata, adevarata problema a Bursei in ultima vreme. Actuala conjunctura economica pur si simplu nu ii indeamna pe investitori sa vina cu bani in piata", spune Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Printre cei mai mari perdanti de pe RASDAQ se numara actiuni ca Prospectiuni, Dafora sau Prefab, emitenti care au efectuat in acest an majorari de capital si in cazul carora intrarile de actiuni gratuite la tranzactionare au adus corectii pe parcursul mai multor sedinte.
"Companiile au venit cu rezultate bune pe al treilea trimestru. Multi dintre investitori, care in unele cazuri au primit actiunile gratuite, se gandesc 'de ce sa vanda altii in locul meu'. Chiar si la actualele nivele, preturile multor actiuni de pe RASDAQ au un randament important fata de inceputul anului, iar unii isi marcheaza profitul", spune Chisu.
Multi dintre investitorii cu pozitii deschise la Bucuresti spera insa la un sfarsit de an revigorat de banii blocati in oferta Transgaz.
"Cel mai probabil scenariu este ca dupa oferta de la Transgaz actiunile care au inregistrat in ultimele saptamani scaderi seriose sa isi revina, pe fondul reintrarii banilor blocati pe IPO. Raman insa si necunoscute, cum ar fi efectul pe care drepturile de alocare le vor avea asupra evolutiei actiunilor nou-listate", spune Mihai Chisu.
BET a urcat ieri cu 0,35%, iar lichiditatea totala din piata de capital a fost de 42 mil. euro. Daca actiunile de pe piata reglementata au adus rulaje de numai 9,5 mil. euro, RASDAQ-ul a urcat statistica cu 32,5 mil. euro. Responsabila a fost tranzactia deal de aproape 30 mil. euro cu titlurile Asirom.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au pierdut ieri 2,17%. Societatea de investitii financiare a cumparat marti la Bursa un pachet de 0,07% din titlurile BRD-Groupe Societe Generale, valoarea tranzactiei fiind de 3,5 mil. euro (11,9 mil. lei). Cele circa 488.000 de actiuni au fost transferate la un pret mediu de 24,8 lei. Dinel Staicu, presedintele SIF Oltenia, a fost trimis in judecata de procurorii DNA alaturi de alte opt persoane pentru fraudarea Transgaz Medias cu peste 11 mil. euro. Este pentru a doua oara cand Staicu a fost trimis in judecata dupa ce in urma cu un an aceeasi masura a fost dispusa pentru fraudarea Bancii Internationale a Religiilor (BIR) cu peste 5 mil. euro.

Actiunile Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) au pierdut ieri 5,93%. Grupul german cu activitati in industria chimica PCC a fost raportat pe Bursa cu o detinere de 12,87% din actiunile combinatului chimic, ca urmare a inregistrarii capitalului diminuat al companiei. PCC este singurul actionar care a fost raportat dupa aceasta operatiune ca avand o detinere semnificativa din Oltchim. Dupa diminuarea capitalului, statul mai controleaza circa 53% din titlurile Oltchim, de la 95,7% inainte de acest proces. Detinerea AVAS ar putea creste totusi prin conversia creantei, recalculata la valoarea actuala, detinute de catre institutie in actiuni acordate cu drept de preferinta.

Actiunile Imotrust Arad (ARCV) au pierdut ieri 8,33%. Actionarii companiei au aprobat la finele saptamanii trecute majorarea capitalului social cu circa 3,2 mil. euro (10,68 mil. lei) si demararea procedurilor de promovare a actiunilor companiei la categoria a II-a Bursei de Valori Bucuresti. Actionarii companiei vor putea subscrie o actiune noua la una detinuta anterior, la valoarea nominala de 0,1 lei/actiune. Prin aceasta operatiune, compania vrea sa atraga 3,2 mil. euro pentru finantarea proiectelor pe care le are in vedere. Valoarea tranzactiilor cu titlurile dezvoltatorului imobiliar s-a ridicat ieri la circa 0,51 milioane de euro (1,72 mil. lei), reprezentand al doilea rulaj de pe RASDAQ.

Titlurile Turbomecanica Bucuresti (TBM) au pierdut ieri 3,79%. Actionarii producatorului de motoare pentru aeronave vor discuta luna viitoare relocarea companiei, operatiune care ar putea elibera un teren in valoare de peste 50 de milioane de euro. Potrivit raportului anual de la sfarsitul lui 2006, Turbomecanica detine circa 72.000 de metri patrati de teren in zona de vest a Bucurestiului, pe bulevardul Iuliu Maniu. Turbomecanica a raportat in primele noua luni un profit net de 11,2 mil. lei (3,35 mil. euro), in crestere cu 6,5% fata de perioada similara a anului trecut, o contributie importanta avand-o vanzarea a doua subsidiare, pentru care compania a incasat circa 8,8 mil. lei (2,6 mil. euro).
AcTiunile Simcor Oradea (SIOR) au sarit ieri cu 9,63%, pe fondul unui rulaj de circa 160.000 de euro (0,54 milioane de lei), printre primele zece de pe RASDAQ. Titlurile companiei au crescut luna trecuta cu circa 10,43%, de la un pret de 16,3 lei/actiune la 1 octombrie, la 18 lei/actiune la sfarsitul lunii. RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate pe RASDAQ, a pierdut ieri 0,85%, sau 39,97 puncte. Indicele continua sa scada, atingand in fiecare zi cate un minim record pentru ultimele luni. RASDAQ-C s-a stabilit ieri la un nivel de 4.652,57 puncte. Ultima tranzactie cu titlurile Simcor Oradea s-a perfectat in sedinta trecuta la un pret de 20,5 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO