Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile merg pe Bursa dupa ora Vienei

SIF-urile merg pe Bursa dupa ora Vienei

Click pentru imaginea marita

30.01.2007, 18:49 21

Actiunile celor cinci societati de investitii financiare au inceput sa fie corelate tot mai puternic cu cele ale bancii austriece Erste, listata la Viena, investitorii mizand probabil ca banca austriaca va propune SIF-urilor sa le ofere actiuni Erste contra actiunilor detinute la BCR, asa cum a oferit salariatilor bancii.
De altfel, ultimele rapoarte de analiza aparute pe piata privind SIF-urile evalueaza SIF-urile si in scenariul in care SIF-urile vor primi de la Erste o oferta asemanatoare cu cea pe care austriecii au facut-o salariatilor BCR. Daca acest lucru se va intampla, valoarea bursiera a Erste va fi punctul de plecare pentru calcularea valorii SIF-urilor.
"Teoretic, SIF-urile au puterea de negociere pentru a obtine o oferta similara (daca nu chiar una mai buna) celei facute de Erste salariatilor", apreciaza CA IB Securities intr-un raport de analiza de la finalul anului trecut. "Pana la incheierea unui acord intre SIF-uri si Erste in privinta unui asemenea schimb de actiuni si o listare a Erste la Bucuresti, aceasta reprezinta doar o opinie teoretica si trebuie privita cu prudenta", precizeaza raportul de analiza.
Erste a oferit salariatilor BCR posibilitatea de a schimba 6 actiuni BCR contra unei actiuni Erste. La un pret de 60 de euro pe actiune Erste, oferta ar echivala cu 10 euro pentru o actiune BCR, ceea ce ar evalua BCR la 7,9 miliarde de euro, iar pachetele de actiuni detinute de SIF-uri care valoreaza fiecare 475 de milioane de euro. SIF-urile detin cate 6% din BCR, cu exceptia SIF Oltenia care controleaza 6,12%. Ieri Erste era cotata in jurul a 59 euro pe actiune, iar analistii puneau scaderea pe seama investitorilor care isi marcau profiturile in urma cresterilor din ultimele luni. Majoritatea rapoartelor de analiza sunt in continuare favorabile actiunilor Erste. JP Morgan sau Societe Generale recomanda in ultimele rapoarte cumpararea actiunilor bancii austriece.
La Bursa capitalizarea SIF-urilor oscileaza intre 450 si 600 de milioane de euro in conditiile in care pe langa BCR SIF-urile mai detin pachete importante de actiuni la sute de societati printre care se numara BRD, Banca Transilvania sau Bancpost.
Pe de alta parte, in varianta de plata cu bani lichizi a actiunilor BCR detinute de salariati, austriecii au oferit la finalul anului trecut 6,5 lei/actiune. A treia varianta propusa salariatilor a fost o combinatie intre primele doua, constand practic in plata cash a jumatate din actiuni si oferirea de actiuni Erste in schimbul celeilalte jumatati a actiunilor.
Maximul istoric atins de Erste la inceputul acestui an a coincis cu maximul istoric atins de SIF-uri, actiunile SIF-urilor si ale Erste intrand ulterior pe o panta descendenta.
Indicele de corelatie intre evolutia actiunilor Erste si cea a indicelui SIF-urilor, BET-FI, este de 0,8, calculat pe ultimele patru luni, ceea ce inseamna un grad puternic de corelatie, mai ales ca in aceasta perioada au existat zile cand ori SIF-urile, ori Erste nu s-au tranzactionat.
Indicele de corelatie poate lua valori intre -1 si 1, un indice de 1 corespunzand unei corelatii directe perfecte, iar -1 unei corelatii inverse (scaderile de pe o actiune corespunzand cu cresteri pe cealalta).
Pe de alta parte, intreaga piata romaneasca de capital a inceput in ultima perioada sa fie tot mai puternic corelata cu pietele din regiune, in principal datorita marilor investitori institutionali care activeaza pe toate aceste piete.
"Si indicii Bursei din Bucuresti sunt corelati cu cei ai Bursei din Viena, dar faptul ca SIF-urile au atuns maximele istorice in acelasi mcoment cu Erste ar putea fi o coincidenta", spune Adrian Caramiha, directorul Eastern Securities.
"Cred ca o oferta de schimb de actiuni pentru SIF-uri este o varianta plauzibila, mai ales ca exista precedentul bancii preluate de Erste in Cehia", a adaugat el.
Pe piata au circulat la finalul anului trecut informatii privind existenta unor negocieri intre SIF-uri si Erste, insa reprezentantii SIF-urilor le-au infirmat, iar la finalul anului trecut reprezentantii Erste au declarat public ca preluarea pachetelor de actiuni ale SIF-urilor nu reprezinta o prioritate pentru Erste.
Daca nu va cumpara actiunile SIF-urilor, Erste este obligata sa listeze BCR pe Bursa de la Bucuresti in urmatorii trei ani. Pana atunci, austriecii au anuntat ca au in plan listarea propriilor actiuni la Bucuresti pentru a facilita salariatilor BCR, care au acceptat oferta schimbului de actiuni, vanzarea actiunilor incepand cu finalul acestui an. Salariatii care au facut schimbul de actiuni s-au obligat sa nu vanda titlurile Erste in termen de un an de la data tranzactiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO