Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile revin pe crestere pe fondul unei lichiditati scazute

16.11.2006, 17:19 16

SIF-urile au crescut in medie cu circa 2% in timp ce restul pietei a inchis pe rosu, intr-o sedinta caracterizata de brokeri ca fiind "linistita". Evolutia cotatiilor vine pe fondul unei valori totale a tranzactiilor de doar 14,8 mil. euro, dupa ce saptamana trecuta se inregistrau sedinte cu un rulaj de peste 30 mil. euro.
Brokerii sunt de parere ca asistam la o perioada mai linistita dupa ce efervescenta de saptamana trecuta fusese asigurata de cresterile importante ale societatilor de investitii financiare.
"Am asistat ieri la o sedinta cu o volatilitate scazuta ce a indus si un rulaj in scadere. Evolutia pietei se suprapune publicarii informatiilor financiare la noua luni, iar acestea par sa fie conform asteptarilor", spune Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.
BET a scazut ieri cu 0,93%, pe fondul unui rulaj de 18,2 mil. euro ( 52 mil. lei). Titlurile bancare, BRD si Banca Transilvania, au scazut fiecare cu mai putin de 1%, pe fondul unei valori de tranzactionare de 0,28 mil. euro (1,3 mil. lei) si, respectiv, 1,45 mil. euro (5,1 mil. lei). Si titlurile petroliere au inregistrat evolutii negative, Petrom scazand cu 3,28%, pe seama unui volum de tranzactionare de 2,18 mil. euro (7,66 mil. lei). Evolutia vine dupa ce ieri compania a anuntat un profit pe primele noua luni in scadere cu 29% fata de castigul realizat in aceeasi perioada a anului trecut.
BET-FI a crescut in sedinta de ieri cu 1,46%, tranzactiile cu titlurile societatilor de investitii au fost de 8,64 mil. euro (30,32mil.lei), ceea ce reprezinta peste 58% din lichiditatea pietei. SIF Moldova a fost ieri cea mai tranzactionata actiune din piata, realizand un rulaj de 2,64 mil. euro (9,27 mil. lei). In topul lichiditatii a urmat SIF Oltenia, cu o valoare a tranzactiilor de 2,57 mil. euro (9,01 mil. lei). Actiunea a urcat ieri cu 1,2%, in conditiile in care in mijlocul sedintei inregistrase si cresteri de peste 2%. De altfel, toate SIF-urile au urcat constant de la inceputul sedintei, a urmat o perioada de stagnare, dupa care au inceput sa piarda din castig.
"In ultima luna, per ansamblu, am asistat la cresteri importante ale cotatiilor. Perioada de "liniste" prin care trecem este normala si ea se va prelungi pana dupa analiza rezultatelor financiare. Nu cred insa ca trebuie sa ne asteptam dupa aceea la o inversare de trend. Toate informatiile din piata sunt pozitive. Finalizarea privatizarii BCR si aderarea la UE vin sa sustina o evolutie crescatoare a pietei", spune Brendea.

Actiunile SIF Moldova au urcat ieri cu 1,32%, valoarea totala a tranzactiilor cu aceste titluri a fost de 2,64 mil. euro (2,57 mil. lei), fiind cele mai lichide ale sedintei. "SIF-urile au realizat din nou cele mai bune volume din piata, iar cotatiile acestora au incercat o reasezare pe un palier mai sus", spune Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction. "SIF Moldova si SIF Oltenia raman favoritele investitorilor pentru ca sunt foarte lichide, iar majoritatea tranzactiilor de pe piata la termen de la Sibiu se fac cu aceste actiuni". Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 3,07 lei/actiune.

Titlurile BRD au scazut cu peste 0,5%, pe fondul unui rulaj in scadere, doar 0,38 milioane de euro (1,3 milioane de euro). Evolutia actiunii vine dupa ce ieri compania a anuntat un profit pe primele trei trimestre in crestere cu 6,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Reactia pietei era de asteptat. Rezultatele financiare au fost pozitive si investitorii nu au fost luati prin surprindere. Castigul a coincis cu asteptarile pietei", spune Alin Brendea. O crestere a castigului net cu 12,2% s-a inregistrat pe al treilea trimestru fata de acelasi interval al anului trecut. Ultimul pret de tranzactionare pentru aceste titluri a fost de 19 lei/actiune.

Actiunile Carbochim Cluj-Napoca, producatorul de abrazivi, au crescut ieri cu 3,33%, tranzactiile cu aceste titluri fiind de aproximativ 138.000 de euro. Compania a raportat luni un profit pe primele trei trimestre ale anului de 0,43 mil. euro (1,5 mil. lei), in crestere de peste patru ori fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea profitului s-a datorat reducerii cheltuielilor cu circa 3,7%, in conditiile in care cifra de afaceri a companiei a ramas constanta. Pe primele sase luni, compania inregistrase un profit in crestere de 12 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 9,3 lei/actiune.

Titlurile Flamingo, retailerul de IT&C si electrocasnice, au urcat ieri cu 2,46% pe seama unui volum de tranzactionare de aproape 17.700 de euro. Evolutia actiunii vine dupa o perioada in care managerii Flamingo au vandut pe rand pachete importante de actiuni ale companiei. "In cazul Flamingo este vorba doar de cativa jucatori mari in piata. O variatie zilnica de 2% este una normala pentru astfel de emitenti", spune Alin Brendea. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,33 lei/actiune, cotatie la care majoritatea managerilor Flamingo si-au vandut actiunile. Conform ultimelor date, compania este detinuta in proportie de peste 14% de fondul QVT.

Actiunile Dafora Medias, companie care are ca domeniu de activitate serviciile anexe extractiei petrolului si gazelor naturale, au urcat ieri cu circa 7,5%, pe fondul unei valori totale a tranzactiilor de aproape 92.000 de euro (322.000 lei). Compania a convocat Adunarea Generala pentru inceputul lunii decembrie, pe ordinea de zi a acestei intalniri urmand sa se afle si contractarea unui credit in valoare de 38 mil. euro. Actiunile companiei sunt detinute in proportie de 65% de omul de afaceri Calbureanu Gheorghe, iar restul se afla in posesia unui actionariat fragmentat. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 2,45 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO