Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile s-au lovit din nou de pragul de 10.000 de puncte

SIF-urile s-au lovit din nou de pragul de 10.000 de puncte
29.01.2009, 18:32 16

Bursa de la Bucuresti a sfidat ieri evolutiile pietelor externe, care au inregistrat in principal pierderi, piata locala inregistrand la nivelul indicelui BET o apreciere modesta de doar 0,9%. Cea mai mica apreciere s-a inregistrat la nivelul societatilor financiare, unde indicele de profil BET-Fi a inchis cu un avans de 0,3%, dupa ce in mare parte a sedintei de ieri a mers in scadere.

Indicele BET-FI a coborat in prima parte a sedintei pentru putin timp sub pragul de 10.000 de puncte, prag la care piata s-a oprit din cadere in octombrie 2008, pentru ca spre final sa inchida peste acest nivel. "In ciuda evolutiilor bursiere din ultimele zile, in care piata locala nu a evoluat in trend cu pietele externe, in continuare consider ca Bursa ramane corelata la evolutiile externe si ca, cel putin pe termen scurt, Bursa va depinde in cea mai mare masura de acestea. S-ar putea insa si ca stirile interne despre starea economiei romanesti sa influenteze in egala masura evolutia pietei locale", a apreciat Marius Trif, directorul general al societatii de brokeraj Carpatica Invest.
Pietele externe inregistrau ieri spre inchidere corectii de pana la 1,8% la nivelul indicelui britanic FTSE 100, in timp ce indicii francez si german pierdeau cate 1%.
"Nu ma astept prea curand la o stabilizare, stirile externe si incertitudinea din piata ducand la o volatilitate ridicata. Nici volumele de tranzactionare nu ma astept sa creasca in perioada urmatoare. Pe Bursa am ramas doar noi, romanii, fondurile de investitii si investitorii straini fiind total absenti. O clarificare a situatiei internationale ar putea readuce investitorii straini din nou pe Bursa locala, insa acest lucru se va manifesta cu o oarecare intarziere", a adaugat Trif.
Valoarea tranzactiilor s-a pastrat in continuare redusa, de doar 13,7 mil lei (3,2 mil euro), printre cele mai tranzactionate actiuni numarandu-se si de aceasta data titlurile companiilor petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC), care au consemnat un avans de 2,4% si respectiv de 2%.
Societatile de utilitati au avut de asemenea evolutii pozitive, iar titlurile Transelectrica (TEL) au inchis in stationare la nivelul de 9,8%, in timp ce actiunile Transgaz (TGN) au urcat cu 2,5%, pana la pretul de 102,5 lei/actiune.
De altfel, indicele energetic a consemnat ieri cea mai buna evolutie din randul indicatorilor de pe piata locala, inregistrand o apreciere de 1,6%, pana la nivelul de 330 de puncte.
"Pentru o stabilizare a pietei avem nevoie de straini, de investitorii mari, de fondurile de investitii. Odata ce acestia vor reintra in piata, abia atunci putem vorbi de o stabilizare si apoi de o schimbare de trend. Pana atunci nu cred ca vom asista la ceva spectaculos in piata."
Societatile financiare au inchis sedinta de ieri pe plus, exceptie facand titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au pierdut 2%, coborand la pretul de 0,5 lei/actiune.
Restul SIF-urilor au marcat cotatii in crestere cuprinse intre 0,2%, in cazul titlurilor SIF Oltenia (SIF5), si 2,2%, pentru actiunile SIF Moldova (SIF2). 
"La modul in care a picat Bursa in ultimele luni, orice e bun de luat acum. Nu cred ca investitorii vor fi selectivi la crearea portofoliilor, cred insa ca le vor lipsi banii in primul rand si in al doilea rand dorinta de a mai investi", a incheiat Trif.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO