Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile s-au mai racit in asteptarea discutiilor din Parlament

SIF-urile s-au mai racit in asteptarea discutiilor din Parlament
16.09.2009, 18:00 10

Bursa locala a revenit ieri pe scadere, cele mai afectate fiindsocietatile financiare care au pierdut aproape 2,1% fata dereferinta. Principalele zece companii din piata au inchis aproapein stationare, cu un avans de doar 0,03% fata de referinta. Invreme ce companiile din sectorul energetic au inregistrat ocorectie moderata, de 0,2%.

Brokerii apreciaza ca piata va evolua incert in perioadaurmatoare, tendinta generala fiind una de consolidare, pe fondulreducerii variatiilor zilnice si al cresterii volumelor, si carezultatele financiare la trimestrul al treilea ar putea alimentaoptimismul investitorilor, ceea ce s-ar traduce mai departe intr-otendinta de crestere, cu aprecieri ceva mai temperate decat celedin vara insa.

"Credca noua sursa de energie pentru pietele de capital vor fi inperioada urmatoare rezultatele financiare la trimestrul al treilea,care daca vin peste asteptari, pot inscrie Bursa pe un trendascendent. Nu cred insa ca aprecierile vor fi la fel de puterniceprecum cele din vara, vor fi ceva mai temperate. Pana atunci maastept la o asezare a preturilor, pe volume ceva mai ridicate", adeclarat Liviu Avram, directorul de tranzactionare din cadrulPiraeus Securities.

SIF-urile au inregistrat corectii care au variat intre 0,8% peSIF Banat-Crisana (SIF1) si 2,7% pe SIF Transilvania (SIF3).Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au ocupat prima pozitie in topultranzactiilor, cu un volum de peste 11,6 milioane de titluri,actiunile societatii financiare inregistrand o corectie de 2,4%fata de referinta, atingand astfel pretul de 1,23 lei/actiune.Parlamentarii au amanat ieri discutia privind ridicarea pragului dedetinere la SIF-uri, ceea ce i-a facut pe investitori sa vanda dinactiuni ca sa isi marcheze profiturile.

Tot in sectorul financiar, actiunile Broker Cluj au pierdut 2,2%fata de referinta, in timp ce actiunile societatilor bancare BRD siBanca Transilvania (TLV) au inregistrat evolutii pozitive.

"SIF-urile isi pot pune amprenta asupra pietei, pot da un ton lanivel general, chiar daca pe fondul asteptarilor cu privire laridicarea pragului de detinere societatile financiare vorinregistra variatii mai mari decat restul emitentilor. Exista unsentiment de optimism printre investitori, care reuseste sa sepropage si la restul emitentilor din piata", a adaugat Avram.

Companiile energetice Rompetrol Rafinare (RRC) si Transelectrica(TEL) au inregistrat printre cele mai mari corectii dintresocietatile de profil, de 2% si respectiv 1,7%, in timpce titlurile Petrom (SNP) si Transgaz (TGN) au urcat cu 1,1% sirespectiv 0,6%.

Titlurile Flamingo (FLA) au consemant cel mai mare avans,inregistrand o apreciere de aproape 15%. In top cresteri au urmattitlurile Petrolexportimport (PEI), care au urcat cu 9,6% fata dereferinta, si actiunile Casa de Bucovina (BCM), titlurile companieihoteliere urcand cu 7,6% fata de nivelul de marti. "Piata a crescutsanatos in aceasta perioada. Au fost si investitori de portofoliucare au preferat sa intre in piata, iar pe fondul cresterii devolume, au intrat si speculatorii", a incheiat Avram.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care in ciuda tendintei generale de scadere, continua sainregistreze aprecieri.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care tot nu reusescsa depaseasca pragul de rezistenta de 25.000 de puncte.
  • Evolutia actiunilor retailerului de electronice Flamingo (FLA),care ieri au inregistrat cea mai mare apreciere din piata, de15%.
  • Evolutia pietelor internationale, care continua aprecierile, dedata aceasta cu ritmuri de crestere de peste 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO