Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile s-au mentinut pe lichiditate ridicata

24.01.2007, 18:03 15

SIF-urile au inchis ieri pe stagnare intr-o sedinta in care au fluctuat cand in sus, cand in jos, in conditiile unei lichiditati ridicate la nivelul intregii piete.
Brokerii spun ca avizele negative date de organele statului in privinta initiativei de ridicare a pragurilor la SIF-uri au anulat cresterile inregistrate de acestea la amiaza.
"Cu siguranta ca avizele negative date de CNVM, Ministerul Finantelor si cel al Justitiei in cazul initiativei de majorare la 5% a pragului de detinere la SIF-uri au dezamagit investitorii, de unde si scaderea de pe finalul sedintei", spune Laurentiu Floroiu, director la EFG Eurobank Securities.
El mai spune ca evolutia de azi de pe Bursa va fi una importanta pentru directia pe care o va lua Bursa in urmatoarea perioada.
"Cred ca vor fi de o parte optimistii care vor spune ca acele avize sunt doar consultative si vor miza pe faptul ca parlamentarii vor lua decizia finala si ceilalti care-si vor aduce aminte ca aceleasi persoane au votat in martie anul trecut varianta cu pragul de 1% la SIF-uri detinut in mod concertat", spune Laurentiu Floroiu.
SIF-urile au inregistrat la amiaza cresteri de circa 1,5%, pentru ca la final acestea sa inchida in preajma nivelurilor de inchidere din sedinta precedenta.
Dupa cresterea de 4% din sedinta precedenta actiunile SIF se afla in acest moment la niveluri apropiate de cele de la sfarsitul anului trecut, indicele BET-FI inregistrand un avans de aproape 1% in acest an. De cealalta parte, principalele titluri s-au apreciat in aceeasi perioada in medie cu circa 8%.
Cele mai tranzactionate au fost titlurile SIF Oltenia, care au inchis in stagnare, pe un rulaj de 4,6 mil. euro (15,5 mil. lei) si SIF Moldova, in scadere cu 0,3%, pe un rulaj ceva mai redus.
Indicele BET a urcat cu 1,7%, in special ca urmare a cresterilor inregistrate de titlurile Oltchim si Rompetrol Rafinare, care au plusat cu 6,6%, respectiv 3,9%.
Actiunile BRD au avansat cu 0,5%, iar cele ale Petrom au inchis la acelasi nivel din sedinta precedenta, pe rulaje destul de scazute. Unii brokeri se astepta ca piata sa inregistreze scaderi in urmatoarea perioada.
"Nu cred ca va fi neaparat panica, dar ma astept ca Bursa sa inchida pe rosu in sedintele urmatoare, mai ales pe SIF-uri", este de parere Laurentiu Floroiu.

Actiunile SIF Oltenia au fost cele mai tranzactionate in sedinta precedenta, valoarea transferurilor realizate cu aceste titluri ridicandu-se la 4,6 milioane de euro (15,5 milioane de lei). Celelalte actiuni SIF au inchis ziua cu variatii mici atat in sus, cat si in jos, fata de nivelurile de inchidere din ziua precedenta. Pe parcursul sedintei, actiunile SIF Oltenia au coborat pana la un prag minim de 3,49 lei/actiune si un atins un prag maxim de 3,61 lei/actiune. Inchiderea pe aceste titluri s-a realizat la un pret de 3,56 lei/actiune, acelasi nivel de inchidere din sedinta precedenta si cu aproape
7% sub cel maxim atins pe parcursul acestui an.

Titlurile Rompetrol Rafinare au urcat cu aproape 4%, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, de 2,2 mil. euro (7,4 mil. lei). "Cred ca interesul pentru aceste titluri ar putea fi determinat de stirile legate de faptul ca Gazprom a vizitat societatea, iar o companie din Kazakstan este interesata sa cumpere actiuni ale Rompetrol. Dupa volumele din piata, cred ca la cumparare au intrat investitori mai mari, posibil si straini", spune Laurentiu Floroiu, director la EFG EuroBank Securities. Actiunile Rompetrol Rafinare au atins in sedinta precedenta un nou maxim si au inchis la cursul de 1,01 lei/actiune, depasind pragul de 1 leu/actiune pentru prima data din luna aprilie a anului trecut.

Actiunile Oltchim Ramnicu-Valcea au sarit ieri cu peste 6%, dupa ce pe parcursul sedintei inregistrau cresteri si de 10%. Tranzactiile cu aceste titluri au insumat circa 0,15 milioane de euro (0,52 milioane de lei). Cresterea de ieri vine dupa ce aceste titluri au pierdut circa 20% in cateva sedinte. Oltchim a emis zilele trecute o serie de precizari cu privire la modul in care se va realiza majorarea de capital, insa pe piata se mentin incertitudinile privind modul de identificare a actionarilor care au dreptul sa subscrie in cadrul majorarii. Fata de nivelul sfarsitului anului trecut, aceste titluri au pierdut circa 15%. Ultimul pret la care actiunile Oltchim Ramnicu-Valcea s-au tranzactionat a fost de 0,402 lei/actiune.

Actiunile Terra Estival 2002 au facut pe piata RASDAQ obiectul unor tranzactii speciale ridicate, prin care s-au tranzactionat peste 0,27 milioane de actiuni, reprezentand circa 2,5% din capitalul social. Pe fondul acestor tranzactii, aceste titluri s-au apreciat cu 25% atingand un nou maxim pentru acest an, continuand seria de aprecieri din ultima perioada. In mai putin de o luna, aceste actiuni s-au apreciat aproape zilnic, cursul Terra Estival 2002 sarind de aproape 10 ori fata de nivelul de la sfarsitul anului trecut, in urma mai multor tranzactii speciale ridicate. Ultimul pret la care titlurile Terra Estival 2002 s-au tranzactionat a fost de 3 lei/actiune.

Actiunile Firmelbo BotoSani s-au apreciat de peste 2,2 ori ieri, in urma unor tranzactii speciale mai ridicate, in valoare de aproape 90.000 de euro (0,3 milioane de lei). Luna trecuta, SIF Moldova a renuntat la un pachet de aproximativ 10% din actiunile companiei din domeniul textilelor, controlata de producatorul de fibre textile Rifil Savinesti, iesind astfel din actionariatul companiei. Tranzactiile de luni s-au realizat la acelasi pret de 10 lei/actiune la care SIF Moldova si-a vandut participatia, dupa ce cursul din piata al actiunilor coborase pana la un nivel de 4 lei/actiune. De la inceputul anului, actiunile Firmelbo s-au apreciat de peste 3,2 ori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO