Burse - Fonduri mutuale

Silcotub se apuca sa faca airbag-uri la Zalau

19.01.2007, 18:11 59

Producatorul de tevi Tenaris Silcotub din Zalau, cotat la Bursa de Valori, dar aflat in proces de delistare, aflat in portofoliul grupului italian Tenaris, va deschide in luna martie un centru de productie de airbag-uri la Zalau.
Investitia de 3,1 milioane de euro in linia de productie a airbag-urilor se inscrie in procesul de extindere a grupului Tenaris, cel mai important producator de tevi fara sudura din Romania.
Astfel, Tenaris Silcotub va deveni al doilea mare producator de airbag-uri din Romania, alaturi de Parat Ro Sighisoara, companie preluata la sfarsitul lunii decembrie de Automative Safety Components International, detinuta de grupul International Textile Group. Productia de airbag-uri a Tenaris va fi destinata in principal exportului. Airbag-urile vor fi exportate in intreaga lume, potrivit reprezentantilor companiei. Acestia nu au dorit sa faca public numele clientilor airbag-urilor produse la Zalau.
Investitiile grupului Tenaris Silcotub au in vedere retehnologizarea fabricii de otel de la Calarasi, achizitionata de investitorul italian in iunie 2005 prin intermediul Silcotub si care produce 95% din otelul necesar fabricii de tevi din Zalau.
Sprijinul financiar acordat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sub forma unui imprumut in valoare de 10 mil. euro va contribui la modernizarea tehnologica a otelariei din Calarasi si la cresterea dimensiunii productiei principale de tagla, de la nivelul actual de 300.000 de tone pana la potentialul maxim, de 450.000 de tone.
Imprumutul european de modernizare a otelariei din Calarasi se adauga celor 47 mil. euro investite de grupul Tenaris Silcotub la Calarasi in perioada iunie 2005-ianuarie 2007.
Directorul BERD Romania, Hildegard Gacek, sprijina investitiile realizate de grupul Tenaris in Romania, numind colaborarea dintre BERD si grupul Tenaris "inceputul unei prietenii frumoase".
Paolo Bassetti, vicepresedinte executiv al grupului Tenaris Siloctub, intentioneaza sa investeasca in otelaria din Calarasi in urmatorii doi ani intre 12 si 16 milioane de euro, declarand ca "pana la sfarsitul anului 2007 vom incerca integrarea celor doua companii, Tenaris Silcotub Zalau si otelaria din Calarasi, intr-o singura companie, cu un centru de operatiuni unic.
Printre dificultatile intampinate de investitorul italian in Romania, Paolo Bassetti a precizat lipsa de colaborare din partea autoritatilor locale, care poate incetini procesul de dezvoltare economica a regiunii din sud-estul Romaniei. Fluctuatiile inregistrate de pretul energiei electrice, precum si instabilitatea pietei energetice din Romania, influenteaza negativ evolutia investitiilor straine, a adaugat Paolo Bassetti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO