Burse - Fonduri mutuale

Simionescu: Nu cred ca aceasta stare de monotonie se va prelungi foarte mult

18.10.2007, 19:52 27

Piata de la Bucuresti ramane impasibila la stirile care incearca sa readuca efervescenta si investitorii la tranzactionare. Nici cresterea puternica a rezultatelor celei mai mari banci cu capital autohton nu a reusit sa miste semnificativ indicii sau sa adune volume importante de tranzactionare.
Titlurile Banca Transilvania au fost insa ieri cele mai tranzactionate, au castigat 1,66% la cotatie si au facut un rulaj de 3,75 mil. euro (12,6 mil. lei ). SIF Oltenia, urmatoarea actiune in topul lichiditatii, nu a reusit decat tranzactii de 1,6 mil. euro (5,4 mil. lei). "Starea de asteptare in randul investitorilor romani se prelungeste. Se asteapta listarea Transgaz, listarea Erste si definitivarea unui trend", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.
BET a castigat 0,5%, iar societatile de investitii financiare au recuperat si ele in medie 1,2%.
Bursele din Europa au fost verzi si ele intreaga zi, iar cresterile pe cei mai importanti indici au fost de peste 1%.
Inchiderea de la Bucuresti a fost una mai optimista, toti indicii inregistrand urcari rapide dupa ce intreaga zi au oscilat aproape de inchiderea de marti.
Dow Jones Industrial Average, indicele de pe Wall Street, a coborat din nou sub 14.000 de puncte, pentru prima data de la corectia puternica de la sfarsitul lunii iulie. Acesta revenise peste prag in septembrie, cand banca centrala a Statelor Unite a hotarat reducerea dobanzii de referinta cu 0,5 puncte procentuale. "Nu cred ca aceasta stare de monotonie se va prelungi foarte mult. Vor aparea listarile promise, iar lucrurile incep deja sa se miste. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si-a dat avizul pentru listarile nerezidentilor, Bursa a introdus drepturile de alocare, iar lista poate continua", mai spune Adrian Simionescu.
Segmentul RASDAQ a sustinut din nou lichiditatea si cu un rulaj de aproape 6 milioane de euro a dus valoarea tranzactiilor din intreaga piata a actiunilor la 19 milioane de euro. RASDAQ-C nu a reusit insa sa inchida pe verde, ceea ce inseamna a cincea zi de scaderi consecutive.
Au iesit in evidenta tranzactiile deal cu actiunile dezvoltatorului imobiliar Comnord in valoare totala de 2,8 mil. euro (9,4 mil. lei). Dafora si pro-ducatorul de mobilier Lemexim au fost si ele in centrul atentiei, reusind volume de peste 2 milioane de lei fiecare.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au crescut ieri cu 3,64%, pe fondul unui rulaj de circa 227.000 de euro (763.000 de lei). SIF-ul a vandut ieri pe piata RASDAQ pachetul de 11,29% din capitalul social detinut la Lemexim Brasov (LEMX), totalizand un numar de 44.929 de actiuni. Pretul de vanzare a fost de 49 lei/actiune, de peste patru ori mai mare decat pretul de deschidere din sedinta trecuta al actiunilor companiei care activeaza in domeniul productiei de mobilier. In urma tranzactiei SIF Transilvania a obtinut un venit de 0,66 milioane de euro (2,2 milioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile SIF Transilvania s-a perfectat ieri la un pret de 2,56 lei/actiune.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au ramas neschimbate in sedinta de ieri, dupa ce au atins un pret maxim de tranzactionare de 3,05 lei/actiune. Societatea de intermediere financiara a obtinut in luna septembrie un profit net de circa 0,9 milioane de euro (3 milioane de lei). Dupa primele noua luni, castigul net al Broker se ridica la 10,7 milioane de euro (35,9 milioane de lei), in crestere de aproape trei ori comparativ cu perioada similara a anului trecut. Din totalul veniturilor realizate de societatea de intermediere financiara in acest an, circa 5,4 milioane de euro (18 milioane de lei) provin exclusiv din comisioane, iar 10,6 milioane de euro (35,4 milioane de lei) din operatiuni pe piata.

Actiunile Antibiotice Iasi (ATB) au crescut ieri cu 0,52%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 171.000 de euro (0,57 milioane de lei). Compania farmaceutica va plati actionarilor, incepand cu 25 octombrie, dividendele aferente anului trecut, in valoare totala de aproape 3 milioane de euro (circa 10 milioane de lei). Valoarea unui dividend brut este in usoara crestere fata de anul 2005, fiind de 0,022 lei. Dividendele aferente anului 2006 sunt mai mari cu 0,41% fata de nivelul din anul precedent. Platile vor fi efectuate prin virament bancar sau direct la casieria companiei. Ultima tranzactie cu titlurile Antibiotice Iasi s-a perfectat ieri la un pret de 1,95 lei/actiune.

Titlurile Cemacon Zalau (CEON) au crescut ieri cu 1,41%, pe fondul unui rulaj de 78.000 de euro (260.000 de lei). Titlurile companiei au crescut de la inceputul lunii cu aproape 19%, de la un pret de 30,3 lei/actiune pe 1 octombrie. Cel mai mare rulaj atins de actiunile Cemacon in aceasta luna a fost de circa 560.000 de euro (1,88 milioane de lei), inregistrat pe 9 octombrie. RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate pe RASDAQ, a pierdut ieri 3,29 puncte, stabilindu-se la un nivel de 5.302,14 puncte. Scaderea de ieri a fost a cincea consecutiva, timp in care RASDAQ-C a pierdut circa 2,7%, scazand de la un nivel de 5.444,43 puncte pe 10 octombrie.

Actiunile Vulcan Bucuresti (VULC) au pierdut ieri 2,63%, pe fondul unui rulaj de circa 43.000 de euro (147.000 de lei). Omul de afaceri Ovidiu Tender a tranzactionat in pierdere saptamana trecuta pe actiunile Vulcan, cumparand la un pret cu 10% mai mare decat cel la care vanduse cu o zi inainte. Grupul Energetic Tender, una dintre principalele companii ale omului de afaceri, a vandut miercurea trecuta un pachet de 9,7% din Vulcan la un pret mediu de 5 lei/actiune. O zi mai tarziu, Grup Energetic Tender a rascumparat 10.000 de actiuni Vulcan la un pret mediu de 5,5 lei/actiune, cu 10% mai mare. Ultima tranzactie cu titlurile Vulcan s-a perfectat ieri la pretul de 5,55 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO