Burse - Fonduri mutuale

SIRA da SIF-urile pe RASDAQ

30.01.2007, 19:11 23

Performanta fondurilor deschise de investitii se va sprijini in urmatorii ani pe evolutia actiunilor companiilor si mai putin pe SIF-uri, organizate ca fonduri de investitii, este de parere Marius Olteanu, directorul SIRA, societatea care administreaza fondurile FCEx si Omninvest.
Fondul de actiuni Omninvest, administrat de SIRA, a inregistrat in ultimul an o crestere a unitatii de fond cu 20,9%, ocupand locul al doilea in topul fondurilor de actiuni cu cel mai ridicat randament in 2006. Active Dinamic detine primul loc cu o crestere de 30,2%, pe locul trei situandu-se Napoca, la o diferenta de doar 0,08% de Omninvest.
Marius Olteanu a declarat ca SIRA nu mizeaza pe o crestere spectaculoasa a SIF-urilor in urmatorii ani, desi fondul Ominvest detine circa 5% din activele proprii in fiecare SIF, maximum permis de legislatie.
"Pe piata exista moda de a cumpara cat este permis din SIF-uri, majoritatea fondurilor de investitii din Romania investesc in SIF-uri. Dar diferenta nu o fac SIF-urile, ci talentul administratorului de fond care descopera cele mai avantajoase plasamente pentru cei care au subscris", a adaugat Olteanu.
Marea majoritate a fondurilor de actiuni au investit procente bune din active in actiuni SIF. Marius Olteanu a afirmat ca isi va extinde expunerea actiunilor pe piata RASDAQ in contextul in care va avea loc o crestere a lichiditatilor pe piata. Fondurile SIRA au fost active anul trecut si pe piata la termen de la Sibiu.
Valoarea activelor nete ale Omninvest a crescut cu 28,2% anul trecut, ajungand la 7.709 mil. in ultimul trimestru din 2006, crescand mult mai mult decat valoarea unitatii de fond, datorita subscrierilor pe care investitorii le-au facut la Omninvest. FCEx, al doilea fond administrat de SIRA, a cunoscut o evolutie moderata a unitatii de fond in anul 2006 (13,1%), iar activele au crescut cu 14,9%, data fiind tendinta investitorilor de concentrare a banilor spre fonduri de actiuni cu expunere mai mare pe actiuni si randamente mai ridicate.
Pentru 2007, Marius Olteanu estimeaza o rata de crestere moderata a activelor fondurilor mutuale, mizand pe o valoare de 30%-40%. Avand in vedere ca integrarea europeana deschide noi perspective pietei de capital romanesti, Olteanu estimeaza o crestere a numarului de investitori nerezidenti in Romania care vor avea posibilitatea sa subscrie la fondurile de investitii autohtone.
Omninvest si-a dublat numarul de investitori in ultimii doi ani, ajungand la 4.118 de investitori. Omninvest detine un portofoliu diversificat de actiuni, emise de 50 de companii, cu domenii de activitate dintre cele mai variate: de la produse lactate (Albalact Alba Iulia si ProdLacta), la productia de medicamente (Sicomed, Biofarm, Antibiotice), domeniul bancar (BRD si Banca Transilvania), la textile (Brainconf, Confectii Vaslui) si la cel petrolier (Petrom, Rompetrol Rafinare, Petrolexportimport , Oil Terminal).
Cu o pondere de 4,52% din activul total al Omninvest, actiunile cu emitenti din industria farmaceutica (Antibioice, Biofarm si Sicomed) au inregistrat la Bursa printre cele mai bune evolutii de pe piata, Antibiotice Iasi situandu-se printre cele mai profitabile actiuni cu un castig de 78% anul trecut. Actiunile Biofarm au adus un castig de 29%, in timp ce Sicomed a inregistrat un plus de 18,8 procente.
In urmatorii ani, SIRA va lansa pe piata fondurilor inchise de investitii trei fonduri, mizand, de aceasta data, pe investitorii cu disponibilitati financiare care poseda o cultura investitionala destul de solida.
"Fondurile inchise pe care SIRA le va lansa in umatorii trei ani vor avea un portofoliu de actiuni eterogen, cu o componenta speculativa destul de ridicata", a precizat pentru ZF Marius Olteanu.
O crestere a flexibilitatii din partea autoritatii de reglementare a CNVM este mai mult decat necesara in sectorul fondurilor inchise de investitii prin eliminarea plafoanelor maximale, care pot diminua din dinamismul investitiilor, potrivit declaratiilor lui Olteanu.
Marius Olteanu a devenit presedintele societatii de administrare SIRA la inceputul anului 2006, cand Dorin Danescu a renuntat la conducerea SIRA pentru a prelua societatea Star Asset Management, lansand doua fonduri mutuale, Star Focus si Star Next.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO