Burse - Fonduri mutuale

Societatile mici s-au luat dupa Amonil

05.07.2004, 00:00 13

Mai multe actiuni ale unor companii cu lichiditate redusa au urcat vineri cu maximul permis pentru o zi de tranzactionare, 15%. Apropierea rezultatelor financiare semestriale si cresterea indelungata a actiunilor vedeta i-au determinat probabil pe unii investitori sa caute alte oportunitati pe Bursa.
Actiunile Amonil nu s-au oprit nici la 300 lei/actiune, lipsa ofertei de actiuni determinand o crestere a pretului cu 14,8%, pana la 303 lei/actiune, maximul posibil al zilei. In ultimele saptamani, titlurile Amonil s-au aflat pe un trend puternic ascendent, avansul inregistrat de aceste titluri depasind cresterea generala a Bursei si de altfel pe cea a  multora dintre companiile "mari" de la Bursa. Cresterea inceputa la sfarsitul lunii trecute a venit pe fondul noilor evolutii ale pretului ureii pe piata internationala, dar in conditiile in care acest pret se afla si in aprilie-mai sub costul de productie al Amonil, ramane de vazut in ce mod va influenta rezultatele financiare ale companiei, mai ales ca Amonil a decis intreruperea productiei  timp de o luna pentru o revizie generala. De remarcat este faptul ca in ultima perioada s-au transferat pachete importante de actiuni, existand ordine pentru 2-3 milioane actiuni, brokerii considerand ca este posibil ca avansul din ultimele sedinte sa nu aiba doar un caracter speculativ.  Tranzactiile de vineri cu actiuni Amonil au fost mai reduse de cat cele din sedintele precedente, operatiunile insumand 1,8 miliarde lei, acest lucru datorandu-se in mod deosebit faptului ca numarul de actiuni oferite in piata a fost cu mult redus comparatic cu cererea pentru aceste titluri.
Cresterea din ultimele luni a actiunilor Electroputere culmitat vineri cu un salt de 14,1%, pretul maxim atins pe parcursul zilei fiind de 2.110 lei/actiune, care de altfel reprezinta si cea mai ridicata cotatie din ultimul an. Tranzactiile cu aceste tilturi au insumat  513 milioane lei.  Actiunile Rulmentul Brasov au urcat vineri cu peste 12%, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 1.140 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 2,3 miliarde lei. Actiunile Armatura au fost cotate la inchidere la  6.650 lei/actiune, in crestere cu 14,7% fata de cotatia precedenta. Transferurile au totalizat 345 milioane lei.
Actiunile Bancii Transilvania au inregistrat aprecieri de 2,2%, respectiv 3,1%. In piata, actiunile Bancii Transilvania au fost cele mai tranzactionate titluri, cu operatiuni in valoare de 6 milairde lei. Tranzactiile cu actiuni Carpatica au totalizat 1,4 miliarde lei.
Vineri s-a derulat si o tranzacte speciala care a implicat actiunile SIF Oltenia. In cadrul acestei tranzactii s-a transferat un pachet de 580.000 actiuni,  la pretul de 7.150 lei/actiune. Valoarea tranzactiei speciale a fost de 4,1 miliarde lei. In piata, ultima tranzactie cu actiuni SIF Oltenia s-a perfectat la pretul de 7.050 lei/actiune, in crestere cu 0,75 fata de cotatia de joi. Valoarea tranzactiilor din piata a depasit 4 miliarde lei.
Ultima sedinta a saptamanii trecute a consemnat mentinerea Bursei pe un trend usor ascendent, indicii BET si BET - C atingand noi maxime istorice.  Din cele 57 companii tranzactionate,  doar noua societati au incheiat sedinta de vineri la cotatii inferioare celor de joi.



Piata Rasdaq
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au inregistrat vineri tranzactii mai ridicate, operatiunile derulandu-se insa tot la preturi cuprinse in intervalul 22.500  - 23.000 lei/actiune.
Tranzactiile cu actiuni Argus au insumat 2,5 miliarde lei, ultima sedinta a saptamanii trecute consemnand si o crestere a numarului de transferuri de pe piata, in conditiile in care aceste titluri au facut obiectul a 39 tranzactii. In a doua parte a sedintei, toate tranzactiile cu actiuni Argus s-au perfectat la pretul de 23.000 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, cotatia medie a pierdut 0,05%.
Actiunile companiei Inscut Bucuresti au facut obiectul a doua tranzactii, prin intermediul carora s-a transferat un pachet total reprezentand 1,1% din capitalul social al companiei.  Actiunile Inscut au reatins maximul istoric de 80.000 lei/actiune, la nivelul pretului mediu, aceste titlturi castigand 17,6% fata de cotatia precedenta. Valoarea celor doua tranzactii a fost de 1,2 miliarde lei. Actionarul majoritar al companiei este Arderom Limited, cu o participatie de 79,4%. La sfarsitul lunii aprilie, SIF Muntenia a fost raportata ca detinand mai putin de 5% din actiunile Inscut.
Un transfer mai important s-a derulat cu actiunile producatorului de motoare si transformatoare electrice Bega Electromotor Timisoara.  Un investitor a cumparat 1 milion actiuni Bega, reprezentand aproximativ 1,2% din capitalul social al companiei, la un pret de 1.000 lei/actiune. La acelasi pret se mai perfectase saptamana trecuta o tranzactie prin intermedul careia s-a transferat un pachet de peste 4% din actiunile Bega.  Conform ultimei raportari de pe RASDAQ, cel mai important actioanr al companiei este Valentin Cristescu, care detine 42,8% din numarul total de actiuni.
 Dintre companiile listate la Categoria I, doar producatorul de articole de imbracaminte Braiconf Braila a inregistrat o apreciere la nivelul pretului mdiu. Actiunile Braiconf au fost cotate vineri la un pret maxim de 48.000 lei/actiune. Cotatia medie a inregistrat o apreciere usoara de 0,57%. Tranzactiile cu actiuni Braiconf, ca, de altfel, si cu celelalte companii listate la Categoria I a bursei RASDAQ, au fost reduse, operatiunile de vineri insumand doar 187 milioane lei.
Vineri s-au raportat si tranzactiile derulate in cadrul mai multor oferte publice de preluare. Un pachet reprezentand 2,3% din actiunile producatorului de piese pentru atutovehicule Poliprod Targu Secuiesc a fost cumparat de compania Champrenaut SAS, care a oferit un pret de 56.887 lei/actiune, in timp ce valoarea nominala  a unei actiuni Poliprod este de 25.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor derulate inacdrul acestei oferte a fost de 319 milioane lei.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO