Burse - Fonduri mutuale

Speculatorii la Bursa s-au grabit sa-si ia profitul dupa doua zile de cresteri

Speculatorii s-au grabit sa-si ia profitul dupa doua zile de cresteri
22.07.2009, 19:08 10

Speculatorii s-au grabit ieri sa-si marcheze profiturile dupa doua sedinte de cresteri substantiale sustinute de rezultatele pozitive raportate de companiile americane. Indicele BET a pierdut ieri 1,5%, dupa o crestere de aproape 6% in zilele precedente, in timp ce SIF-urile, care castigasera anterior 8%, s-au corectat cu 0,7%.

Lichiditatea s-a pastrat insa ridicata, la peste 8 mil. euro, aproximativ 1,3 mil. euro reprezentand tranzactii pe piata de obligatiuni si 2,4 mil. euro oferta de preluare a Bere Azuga.

Cel mai mare declin l-au inregistrat companiile energetice, indicele de profil BET-NG, coborand cu 2,3% fata de referinta, la nivelul de 515 puncte.

Brokerii sunt de parere ca piata locala nu mai are forta sa se coreleze cu evolutia pietelor internationale, investitorii fiind mai preocupati de situatia inregistrata la nivelul indicilor macro economici mai mult. Incertitudinile in ceea ce priveste evolutia schimbului valutar tin deoparte de piata investitorii straini, iar lipsa de volatilitate nu incurajeaza nici intrarea speculatorilor in piata.

"Daca rezultatele macro economice nu evolueaza pozitiv in perioada urmatoare nu cred ca avem sanse majore sa vedem aprecieri in piata. Cresterile din ultimele doua sedinte (luni si marti n.a.) au venit intr-adevar pe fondul rezultatelor peste asteptari ale companiilor americane insa cu un delay de o saptamana. Revenirea pe scadere de azi (ieri n.a.) arata inca o data ca interesul investitorilor este concentrat pe pietele mature, si nu pe cele emergente", a delcarat Silviu Enache, directorul executiv al societatii de intermediere KD Capital Management.

SIF-urile au inregistrat o coretie de 0,7% la nivelul indicelui de profil BET-FI, cea mai mare scadere la aceasta categorie fiind inregistrata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut aproape 2% fata de referinta. In schimb, titlurile SIF Muntenia (SIF4), au reusit sa inchida in urcare, cu un avans de 0,8% fata de referinta, atingand nivelul de 0,65 lei/actiune. Pe plus au inchis si titlurile Bancii Transilvania (TLV), care au urcat cu 1,7% fata de referinta, la pretul de 1,18 lei/actiune.

"Corelarea cu pietele externe dicteaza pana la un anumit punct evolutia pietei locale. In acest moment, investitorii care actioneaza pe piata locala cred ca sunt mai concentrati la evolutia macro economica decat cea a pietelor extrene. Persita impresia ca bursa a cazut in subsidiar in momentul de fata pentru multi investitori", a adaugat Enache. Titlurile Broker (BRK), Artrom (ART), Impact (IMP), si Amonil (AMO) au inregistrat printre cele mai mari scaderi din sedinta de ieri, consemnand pierderi de 3,7%, 5,4%, 4%, si respectiv 6%. Actiunile companiei farma Remedia (RMAH) au inregistrat cea mai mare apreciere din sedinta de ieri, de 10,5%.

Si principalele piete internationale au revenit in sedinta de ieri pe scadere, indicii europeni inregistrand corectii in medie cu 0,5%.

Pietele americane au deschis ieri in scadere, insa au revenit pe plus la scurt timp de la debutul sedintei, determinand cresteri si pe pietele europene.

 

de urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor SIF Transilvania, dupa ce Daniel Stoica a anuntat ca vrea sa renunte la procesul privind majorarea de capital.
  • Evolutia actiunilor Automobile Craiova dupa ce compania americana Ford a anuntat deschiderea ofertei publice de preluare.
  • Evolutia bursei americane si reactia pietelor europene dupa seria de cresteri consecutive din ultima perioada. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO