Burse - Fonduri mutuale

Speculatorii n-au mai vrut sa auda de Bursa in decembrie

Speculatorii n-au mai vrut sa auda de Bursa in decembrie
08.01.2009, 19:09 12

Investitorii straini institutionali au realizat in decembrie peste 50% din rulajul Bursei atat la nivelul tranzactiilor de cumparare, cat si de vanzare, pe fondul inactivitatii speculatorilor romani, spun brokerii.

Acest lucru reprezinta un record pentru ultimii cinci ani de zile, timp in care romanii au avut mereu o prezenta mai activa pe Bursa comparativ cu strainii, in medie investitorii autohtoni realizand circa doua treimi din rulajul pietei.
Totodata, luna decembrie a reprezentat o alta premiera, de aceasta data negativa, din perspectiva numarului de investitori activi pe piata, care a atins un minim de cel putin trei ani, de cand BVB a inceput sa urmareasca acesti indicatori.
Astfel, numarul de conturi de cumparare si vanzare s-a redus drastic, cu circa 40% intr-o singura luna, ajungand in jurul cifrei de 4.000, potrivit raportarilor lunare publicate pe site-ul BVB, dupa ce in ultimul an numarul acestora s-a diminuat constant.
Pentru comparatie, in aceeasi perioada a anului trecut erau aproape 20.000 de conturi de cumparare active pe Bursa si un numar de peste 117.000 de conturi de vanzare.
Prezenta mai importanta pe piata a strainilor s-a suprapus cu un apetit mai mare la cumparare al acestora in decembrie, investitorii straini institutionali fiind cumparatori neti luna trecuta, cu 1,5 mil. euro (circa 6 mil. lei).
"Practic mult din patura de speculatori de pe Bursa a fost decimata ca si resurse pe scaderea Bursei din lunile precedente si acest lucru s-a vazut in luna decembrie. Prezenta speculatorilor romani a fost timida, fapt ce s-a tradus printr-o crestere a ponderii strainilor in totalul tranzactiilor", a precizat Alin Brendea, director de tranzactionare la firma de brokeraj Prime Transaction.
In perioada septembrie - noiembrie, actiunile SIF-urilor, instrumentele cele mai folosite de speculatori dintre actiunile de la BVB, au pierdut peste 70% din valoare. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a coborat in aceasta perioada pana in jurul pragului de 10.000 de puncte, de la 35.000 de puncte, nivelul din urma cu trei luni de zile. Scaderea abrupta a fost cauzata de stirile negative cu privire la caderea unor importante institutii financiare atat americane, cat si europene, victime ale crizei financiare, pentru salvarea acestora fiind necesara interventia statului, multe dintre ele fiind nationalizate.
Totodata, piata de la Bucuresti inregistra regulat in aceste luni scaderi zilnice de peste 10% pe principalii indici care puteau cauza speculatorilor de la Sibiu pierderea tuturor banilor investiti sau dublarea acestora intr-o singura zi.
Brokerii mai spun ca inactivitatea speculatorilor romani din ultima perioada mai poate fi explicata si prin volatilitatea redusa, respectiv nevoia de lichiditati a acestora.
"A fost o piata mai linistita in aceasta luna, cu volatilitate mai mica, care nu a fost propice pentru speculatori. De asemenea, lipsa de activitate a acestora este legata de un sentiment al intregii economii romanesti, respectiv nevoia de lichiditate care s-a manifestat pe Bursa la nivel individual, acestia vanzand actiuni pe piata", spune Brendea.
El este de parere ca am putea asista la o echilibrare in perioada urmatoare in ceea ce priveste activitatea investitorilor romani si straini pe fondul absentei vanzatorilor mari.
Criza financiara a determinat anul trecut strainii sa scoata de pe Bursa circa 39,3 mil. euro (148 mil. lei), 2008 fiind primul an din ultimii sapte cand acestia au fost per ansamblu vanzatori neti. Vanzarile au avut loc cu precadere in prima luna a anului trecut, cand strainii au inregistrat vanzari nete in valoare de 56,8 mil. euro, in lunile urmatoare ei revenind usor la cumparare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO