Burse - Fonduri mutuale

Speculatorii si-au marcat din profituri

06.07.2006, 19:26 17

Bursa a inregistrat ieri o corectie dupa avantul din ultima saptamana, indicii BET si BET-FI scazand fiecare cu cate 2%, insa lichiditatea s-a mentinut in continuare ridicata, rulajul pietei depasind 8 mil. euro.
"Dintre cei care s-au decis sa vanda astazi o mare parte sunt investitori care au speculat momentul de crestere puternica din ultima saptamana, care a fost determinata de plusul de lichiditate ce provine din sumele ramase neutilizate in procesul de subscriere la Transelectrica", spune Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities.
"De cealalta parte, sunt investitorii autohtoni care reinvestesc sumele care s-au intors la ei din suprasubscrierea la Transelectrica, si care cumpara actiuni la companiile care au subscris in cadrul acestei oferte, si anume SIF-uri sau banci", a continuat Floroiu.
Unii brokeri considera ca investitorii autohtoni care au cumparat actiuni Transelectrica vor continua sa utilizeze capitalul ramas disponibil pentru achizitia de actiuni, fapt ce va mentine, pe termen scurt, o lichiditate crescuta pe piata.
"Investitorii straini care au subscris in cadrul ofertei la Transelectrica, spre deosebire de cei autohtoni, s-au abtinut sa intre in piata dupa aceasta data, interesul lor fiind strict legat de aceasta companie. Cu toate acestea, noi estimam ca in jurul a 80-100 de mil. euro se vor intoarce in piata in urma acestui proces de subscriere, fapt ce va mentine lichiditatea ridicata pe parcusul acestei saptamani si posibil saptamana viitoare", considera Laurentiu Floroiu.
Investitorii si-au mentinut interesul ridicat pentru SIF-uri, SIF Oltenia si SIF Moldova inregistrand din nou rulaje ridicate, de peste 1,9 mil. euro (6,8 mil. lei), pe scaderi ale cotatiilor de aproximativ 2%.
Titlurile Bancii Transilvania au reusit sa reziste corectiei generale de pe Bursa, inchizand la acelasi pret, de 1,06 lei/actiune, de la finalul sedintei precedente.
"Ma astept ca pana la sfarsitul saptamanii viitoare, de la o sedinta la alta, sa avem fluctuatii de circa 1%-2% in plus sau in minus. Dupa aceasta data, daca investitorii vor considera ca preturile au atins niste valori minime, piata va creste. Daca nu, pe seama reticentei la cumparare a investitorilor straini, am putea asista din nou la sedinte cu rulaje scazute", spune Floroiu.

Actiunile SIF Oltenia au scazut usor ieri, cu 1,8%, fiind din nou cele mai tranzactionate de pe piata, cu un rulaj de aproape 2 milioane de euro (7,1 milioane de lei). "Principalul motiv pentru care preturile la SIF-uri raman in continuare la jumatate din valoarea activului net al lor il reprezinta temerile investitorilor legate de reglementarea CNVM privind detinerile la SIF-uri, care nu ofera investitorilor posibilitatea acumularii unui procent mai mare de 1% din capitalul acestor societati", considera Laurentiu Floroiu. Ultima tranzactie cu aceste titluri SIF Oltenia s-a perfectat la pretul de 2,12 lei/actiune, cotatie cu aproape 16% sub nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Titlurile BRD au inregistrat o corectie de 3,5%, pierzand cel mai mult dintre actiunile lichide, pe fondul unei lichiditati destul de scazute, de 0,23 milioane de euro (0,8 milioane de lei). "In conditiile in care o piata emergenta cade, investitorii nu mai tin seama de analiza fundamentala a respectivei actiuni, chiar daca aceasta este una buna, cum este in cazul actiunilor BRD", spune Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la EFG Eurobank Securities. Pe trendul de crestere din ultima saptamana aceste titluri au castigat 20%, dar cu toate acestea sunt cu 19% sub nivelul maxim atins in acest an. Inchiderea pe actiunile BRD s-a facut la pretul de 16,2 lei/actiune.

Actiunile Petrom au pierdut aproape 3%, pe fondul de scadere generalizata la nivelul pietei. Tranzactiile cu aceste actiuni s-au ridicat la 0,24 mil. de euro (0,8 mil. de lei). "In conditiile in care proiectul de lege privind pachetul de 8% destinat salariatilor se apropie de data cand va fi dezbatut in Guvern, este foarte posibil sa vedem cotatia Petrom din nou sub 0,5 lei/actiune. Ultima data cand a avut loc un astfel de scenariu pretul acestor actiuni a scazut sub aceasta cotatie". Luni, Codrut Seres a declarat faptul ca proiectul privind pachetul de 8% ce urmeaza sa fie vandut salariatilor Petrom va fi pe masa Guvernului in trei-patru saptamani. Cursul Petrom era, la inchiderea sedintei de ieri, de 0,515 lei/actiune.

Titlurile Amonil Slobozia au scazut cu peste 2%, dupa ce, pe cresterea din ultima saptamana, au inregistrat aprecieri mai modeste decat cele la nivelul pietei. Actionarii companiei au aprobat recent participarea la majorarea de capital al Amochim cu 1,15 mil. dolari, prin aport in natura reprezentat de o serie de constructii si au amanat decizia realizarii unei instalatii de producere a energiei electrice si termince, dorind sa finalizeze intai studiul de fezabilitate al proiectului. Scopul proiectului il costituie reducerea dependentei companiei fata de furnizorii de energie. Ultima tranzactie cu actiunile Amonil s-a realizat la pretul de 0,0592 lei/actiune.

Actiunile producatorului de medicamente Antibiotice Iasi au stagnat la nivelul pietei, inchizand la acelasi pret, de 1,36 lei/actiune, de la sfarsitul sedintei precedente. Aceste titluri au facut obiectul unor tranzactii in valoare de aproape 40.000 de euro (0,14 milioane de lei). Pe parcursul acestui an, titlurile Antibiotice s-au apreciat cu peste 40%, iar in ultimele luni acestea s-au mentinut intr-un plafon de 1,3 si 1,5 lei/actiune. Conducerea companiei si-a bugetat pentru acest an un profit net de 24,4 milioane de lei (circa 7 milioane de euro), in crestere cu 24% fata de anul trecut, si o cifra de afaceri de 198,5 milioane de lei (56,7 mil. euro), cu 21,4% peste cea realizata in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels