Burse - Fonduri mutuale

Star Asset Management a atras active de 3 mil. ? intr-un an

Star Asset Management a atras active de 3 mil. ? intr-un an

Dorin Danescu

23.04.2007, 18:50 45

Fondul deschis de investitii Star Next, administrat de societatea Star, a raportat in primele 12 luni de activitate un randament al unitatii de fond de 25%, plasamentele in actiuni listate la bursa si RASDAQ fiind principalii factori de crestere.
In primul an de functionare, fondurile deschise de investitii, Star Focus si Star Next, administrate de Star Asset Management au atras peste 90 de investitori si active nete in total de 10,6 milioane de lei (3,1 mil. euro). Fondul de actiuni Star Next, cu active de peste 5,8 milioane lei (1,7 mil. euro), a inregistrat un plus al unitatii de fond de 3,7% in primele trei luni ale anului si un randament al ultimelor 12 luni de 25%.
Randamentele pe ultimele 12 luni ale principalelor fonduri de actiuni se plaseaza in jurul valorii de 25%, cele mai perfromante fiind fondurile Active Dinamic, cu un plus de 35,4%, si Napoca, cu randament al unitati de fond de 28%. Fondul de actiuni BCR Expert a raportat un plus de 11% in ultim an.
Cu plasamente diversificate, fondul deschis Star Focus a crescut in ultimele 12 luni cu 15,6%, raportand un total de 4,82 milioane de lei (1,4 mil. euro) in active nete.
Comparabil cu randamentele aduse de fondurile diversificate Transilvania, cu randament al unitati de fond de 17,4%, si BT Clasic care a obtinut un avans al unitatii de fond de 16,7%. Bancpost Active balanced a adus investitorilor un randament de 8,8% in ultimele 12 luni. Un depozit bancar a adus pentru un plasament cu o "vechime" de 12 luni, un plus de circa 8%. Lansata in luna februarie a anului trecut, societatea de administrare a investitiilor Star a inregistrat in primul an de functionare un profit net ce depaseste 30.000 lei, in conditiile in care obiectivul financiar al societatii in 2006 a fost evitarea obtinerii de pierderi in scopul conservarii capitalului investit.
Cu toate acestea, obiectivul a fost depasit, iar la sfarsitul anului a fost obtinut un profit net de peste 30.000 lei si o cifra de afaceri de178.035 lei.
Avand in vedere ca dezvoltarea fondurilor deschise este conditionata de reteaua de distributie, unul dintre cele mai importante obiective de la infiintarea societatii Star a fost incheierea unui contract de distributie a unitatilor de fond cu o unitate bancara.
Daca pana in luna martie distributia fondurilor Star Focus si Star Next se limita exclusiv la sediul societatii, incepand din 7 martie distributia unitatilor de fond se realizeaza si prin intermediul unitatilor BRD.
Alaturi de cele doua fonduri deschise de investitii, societatea Star administreaza fondul inchis cu emisiune privata Star Value.
Cu un numar de 11 investitori, fondul Star Value se adreseaza investitorilor cu experienta pe piata de capital si care aleg sa investeasca pe termen lung.
"Perioada de subscriere la fondul Star Value s-a incheiat. Unul dintre avantajele investitiilor in fondurile inchise este faptul ca nu exista restrictii de lichiditate. Investitiile fondului inchis se axeaza in principal in actiuni cotate, dar si in societati inchise si proiecte greenfield", spune Dorin Danescu, presedintele Star Asset Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO