Burse - Fonduri mutuale

Statul a facut 550 de noi milionari la Fondul Proprietatea, doar pe hartie

Statul a facut 550 de noi milionari la Fondul Proprietatea, doar pe hartie

Enache Jiru va anunta maine numele administratorului activelor de 2,7 mld. euro ale Fondului Proprietatea

07.06.2009, 18:04 765

Un numar de 550 de persoane au primit un total de 700 milioane de actiuni la Fondul Proprietatea (FP), ca urmare a emiterii de noi titluri in primele cinci luni ale anului, potrivit informatiilor raportate de Depozitarul Central.

Fiecare nou actionar a primit in medie 1,3 milioane de actiuni, care valoreaza teoretic aproximativ un milion de lei calculat la o valoare contabila de 0,76 lei/actiune, pe baza capitalurilor proprii raportate de fond la sfarsitul lui 2008.
Practic insa, cei care si-au vandut actiunile in ultimele luni au incasat mult mai putin.
Proprietarii ale caror bunuri au fost nationalizate de regimul comunist si care detin titluri de despagubire au depus dosare la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor pentru primirea despagubirilor. In baza acestor dosare, acestia primesc despagubiri fie in numerar, fie sub forma de actiuni la Fondul Proprietatea.
Astfel, de la inceputul anului circa 4,4% din actiunile Fondului Proprietatea au trecut de la Ministerul de Finante in posesia unor persoane fizice, participatia statului scazand de la 70,4% la 66%.
Potrivit raportarilor Depozitarului Central, la sfarsitul lunii mai Fondul Proprietatea numara 2.471 de actionari privati, cu 440 mai multi fata de finalul anului trecut.
Cum numarul celor care au primit actiuni de la Ministerul de Finante este de 550, reiese ca circa 110 actionari au decis sa isi vanda participatiile la fond in primele cinci luni ale anului, iesind din actionariat.
Acestia au incasat insa mult mai putin pe actiunile vandute decat valoarea contabila, tranzactiile din acest an realizandu-se la preturi cuprinse intre 0,07 si 0,15 lei pe actiune, potrivit informatiilor din piata.
Circa 3,5% din actiunile Proprietatea s-au transferat in 5 luni
In primele cinci luni ale anului s-au tranzactionat un numar de 500 de milioane de actiuni, care reprezinta 3,44% din numarul total de actiuni emise de FP, potrivit raportarilor fondului. Desi Fondul nu este listat, incepand din martie 2008 este permisa vanzarea actiunilor FP, transferul de proprietate realizandu-se prin intermediul Depozitarului Central.
Cea mai populara metoda de tranzactionare a actiunilor FP sunt anunturile la mica publicitate. Cel mai adesea, cumparatorul ia legatura cu vanzatorul printr-un anunt, oferindu-i acestuia un pret mult sub valoarea nominala de un leu la care s-au realizat despagubirile.
"Pretul de tranzactionare este de 11-13% din valoarea nominala, rareori se ajunge la 14%. De obicei cei care vand nu mai au rabdare sa astepte listarea Fondului si au nevoie de bani", a spus un broker.
Brokerul spune ca persoanele care vand nu fac corelatii cu evolutia Bursei sau a pietei de capital, "nu au fost niciodata investitori la Bursa si nici nu au cunostinte despre piata de capital".
"Pretul actiunilor FP nu este influentat de evolutia Bursei. Emisiunea de noi titluri ieftineste insa actiunile", a spus un investitor.
Brokerii si cumparatorii au cel mai mult de castigat de pe urma vanzarii actiunilor FP la mica publicitate, cei mai dezavantajati fiind "despagubitii" care isi vand actiunile mult sub valoarea reala avand in vedere anumite participatii din portofoliul Fondului. Mirajul castigurilor obtinute din intermedierea tranzactiilor cu FP nu i-a lasat indiferenti pe brokerii imobiliari, vaduviti in ultimele luni de castigurile din tranzactiile imobiliare.
"Fondul Proprietatea este o afacere cu potential de castig consistent. Mai mult, in ultimul timp brokeri imobiliari au inceput sa intermedieze tranzactii cu actiuni FP, pentru ca nu prea se mai fac tranzactii in imobiliare", a spus brokerul.
 
Maine se decide cine va administra averea Proprietatea
 
Comisia de selectie va alege marti, 9 iunie, care dintre cele doua firme ramase in competitie - Franklin Templeton si Morgan Stanley - va fi administratorul fondului. Comisia a extins de la doua la trei zile termenul pentru elaborarea si transmiterea invitatiei catre cei doi finalisti, care vor depune oferte financiare imbunatatite. "Invitatia pentru depunerea ofertelor finale a fost transmisa celor doi candidati care participa la etapa a III-a a procedurii de selectie. Astfel, potrivit invitatiei, candidatii trebuie sa depuna ofertele finale la data de 9 iunie 2009, pana la ora 16:00, urmand ca deschiderea ofertelor finale sa aiba loc in aceeasi zi la ora 18:00", a spus Enache Jiru, presedintele Comisie de Selectie.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO