Burse - Fonduri mutuale

Statul nu vrea inca sa semneze contractul cu Templeton pentru Fondul Proprietatea

26.11.2009, 23:06 16

Semnarea contractului de administrare a Fondului Proprietatea afost amanata pana la numirea unui nou Guvern, dupa ce MinisterulFinantelor, actionarul majoritar al Fondului, a votat impotrivamandatarii lui Mark Meyer in vederea semnarii contractului cuFranklin Templeton - administratorul selectat.

Actionarii FP, prezenti ieri la Adunarea Generala, au votat inproportie de 86% impotriva mandatarii lui Mark Meyer, avocatulfamiliei Malaxa si Auschnit, pentru semnarea contractului deadministrare in numele Fondului. Ministerul Finantelor, carecontroleaza 61% din capital, a votat impotriva, exprimandu-si votulprin corespondenta. La AGA de ieri au fost prezenti 70 deactionari, reprezentand 74% din drepturile de vot.

"Din pacate, Ministerul de Finante decide ce se intampla laFondul Proprietatea, iar ministerul a votat impotriva mandatariilui Meyer. Vom convoca o noua Adunare Generala dupa ce vom avea unnou Guvern", a spus Corin Trandafir, membru in Consiliul deSupraveghere al Fondului si avocat al familiei Malaxa.

"Votul de astazi era doar o formalitate, in conditiile in carecontractul de administrare a fost aprobat de actionarii privati side Finante inca din septembrie. Ministerul trebuia doar samandateze o persoana care sa semneze contractul in numele Fondului,contract pe care l-a aprobat deja", a spus Giovani Chrissoveloni,actionar al fondului.

Daniela Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea,spune ca amanarile intervenite in semnarea contractului vor decalatermenele de listare a Fondului la Bursa.

Statul intarzie de cateva luni semnareacontractului

Aceasta este a treia Adunare Generala de anul acesta la caresunt convocati actionarii Fondului pentru a aproba semnareacontractului de administrare cu Franklin Templeton, dupa ce la AGAdin iulie reprezentantul Ministerului de Finante a fost absent siAdunarea nu a intrunit cvorumul de prezenta, iar in septembrieacesta a adus o serie de observatii contractului amanandsemnarea.

Oferta Franklin Templeton pentru administrarea FonduluiProprietatea a fost declarata castigatoare inca din luna iunie decatre Comisia de Selectie, iar contractul de administrare a fostsemnat de reprezentantii Franklin Templeton in septembrie, dar nusi de reprezentantii Fondului Proprietatea.

Luna trecuta, Enache Jiru, presedintele Comisiei de Selectie, arenuntat la mandatul de a semna contractul de administrare innumele Fondului Proprietatea, motivand ca a fost pus intr-osituatie contradictorie. In aceste conditii, Mark Meyer, avocatulcare reprezinta interesele familiilor Malaxa si Auschnit, a fostpropus pentru a semna contractul de administrare in numeleFondului. Mostenitorii lui Nicolae Malaxa si Max Auschnit, doidintre cei mai puternici industriasi romani din perioadainterbelica, controleaza aproape 8% din Fondul Proprietatea, fiindcei mai importanti actionari privati. Acestia au de recuperat peste400 mil. dolari de la statul roman drept despagubiri pentruproprietatile confiscate de regimul comunist.

Dupa patru ani de la infiintare, Fondul Proprietatea este incontinuare controlat de stat prin intermediul MinisteruluiFinantelor Publice, care detine 61% din capital. Trei fonduristraine de investitii detin participatii de aproape 5% din capital,iar un numar de aproape 3.000 de persoane fizice si juridicecontroleaza restul de 34%.

O alta problema ramasa nerezolvata la Fondul Proprietatea estedistribuirea dividendelor din profitul inregistrat in 2008. Pentruca repartizarea dividendelor sa fie posibila, capitalul social alFondului trebuie redus de la 14,24 mld. lei pana la 10,5 mld. lei,masura ce nu a primit inca aprobarea Parlamentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO