Burse - Fonduri mutuale

Statul polonez ia înapoi 30 mld. € de la fondurile de pensii private

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

09.06.2013, 21:53 1841

Guvernul polonez ia în calcul să transfere la bugetul de stat titluri de stat în valoare de 30 de miliarde de euro din portofoliul fondurilor de pensii private pentru a reduce datoria publică a ţării, fapt ce ar însemna o naţionalizare parţială a sistemului privat de pensii.

„Avem în vedere revizuirea sistemului de pensii private, iar în următoarele zile guvernul va anunţa o decizie“, a spus Pawel Tamborski, subsecretar de stat la ministerul trezoreriei.

El nu a dat detalii despre soluţiile la care lucrează guvernul, însă presa internaţională a scris că guvernul condus de Donald Tusk are în plan să răscumpere obligaţiuni de 30 mld. euro pe care le deţin fondurile de pensii pentru a-şi reduce datoria publică. Polonia are o datorie publică de 55,6% din PIB, iar activele fondurilor de pensii private sunt de circa 64 mld.

euro, respectiv 8% din PIB. Titlurile de stat sunt cele mai mari investiţii ale fondurilor de pensii private.

Revizuirea sistemului de pensii private are loc la doi ani du­pă ce Polonia a redus contribuţiile de la 7,5% la 2% din salariu. În 2011, Ungaria a naţionalizat sistemul de pensii private.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 10.06.2013

Roxana Pricop, Varşovia

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO