Burse - Fonduri mutuale

Ştiri pe scurt - Burse - 4 octombrie

Autor: Adrian Cojocar

03.10.2010, 23:44 9

Statul este în proces de selectare a intermediaruluipentru vânzarea pe Bursă a 9,8% din Petrom
Statul urmează să aleagă până la sfârşitul acestui an casa debrokeraj care va asista vânzarea pe Bursă a unui pachet de 9,8% dinacţiunile Petrom, potrivit lui Claudiu Stafie, secretar de stat dinMinisterul Economiei, citat de Bloomberg. Etapa de alegere aintermediarului a fost iniţial programată de Adriean Videanu,fostul ministru al economiei, să fie încheiată până la sfârşitullunii septembrie, iar în noile condiţii oferta de vânzare urmeazăsă se realizeze anul viitor. La preţul din prezent al acţiunilorPetrom, de 0,335 lei/acţiune, statul ar încasa pe pachetul de 9,8%circa 436 milioane de euro. Vânzarea vine în contextul în carePetrom vrea să atragă de la acţionari circa 600 mil. euro pentru ademara planurile de investiţii ale companiei, care se vor ridicaanul viitor la 1,5 miliarde de euro, statul intenţionând săfolosească sursele atrase din vânzarea acţiunilor pentru aparticipa la majorările de capital derulate de companie. MinisterulEconomiei deţine în prezent 20,63% din acţiuni. Vânzarea pachetuluide 9,8% din Petrom ar reprezenta cea mai mare operaţiune de acestfel realizată pe Bursă.


Oil Terminal a prins un contract de 2,5 mil. euro anual cuo firmă britanică
Operatorul portuar Oil TerminalConstanţa (OIL) a anunţat că a încheiat un contract în valoare de2,5 mil. euro pe an cu firma britanică SET Select Energy pentruservicii de încărcare-descărcare de motorină şi biodiesel.Contractul prevede ca Oil Terminal să descarce lunar circa 30.000de tone de produse petroliere. Operatorul portuar a anunţat şi lunatrecută că a încheiat un contract de aceeaşi valoare cu firma DaxinPetroleum din Singapore. Compania urmează să distribuie începând cudata de 18 octombrie dividendele aferente anului trecut, dividendulbrut pe acţiune fiind însă foarte scăzut şi se cifrează la0,0006419 lei. Valoarea totală a dividendelor este de 374.000 delei. Pe Bursă, acţiunile Oil Terminal au crescut vineri cu 1,5%,iar capitalizarea companiei a ajuns la 37,2 mil. euro.


Electromagnetica Bucureşti vrea să se transfere peBursă

Conducerea producătorului de energie şi aparatură electricăElectromagnetica Bucureşti (ELMA) a decis să se listeze pe piaţareglementată a BVB, decizia urmând să fie discutată de acţionari lafinele acestei luni. În prezent, titlurile Electromagnetica suntcotate pe RASDAQ şi sunt unele dintre cele mai lichide acţiuni depe această piaţă. Acţionarii vor aproba în aceeaşi întruniremajorarea capitalului social al firmei cu 33,8 mil. lei (circa 8mil. euro) prin încorporarea rezervelor din profitul realizat înanii precedenţi. În urma operaţiunii, fiecare acţionar urmează săprimească pentru fiecare acţiune deţinută un nou titlu gratuit cu ovaloare nominală de 0,1 lei, iar capitalul Electromagnetica vaajunge la 67,6 mil. lei (16 mil. euro). Acţionarii vor mai discutafuziunea societăţii cu firma de proiectare şi cercetare în domeniulelectrotehnic şi al telecomunicaţiilor Procetel SA.Electromagnetica deţine 84,6% din acţiunile firmei. AcţiunileElectromagnetica au urcat vineri cu 4,4%, până la 0,705 lei petitlu, cotaţie la care compania are o capitalizare de circa 56 mil.euro.

Broker Cluj restituie acţionarilor 5,9 milioane de lei dupăreducerea capitalului
Firma de intermediere Broker Cluj (BRK) a demarat procedurile dedistribuire către acţionari a unei sume de aproape 5,9 mil. lei(1,4 mil. euro) rezultate din profitul realizat de firmă anultrecut, din care va fi repartizată suma de 4,2 mil. lei, diferenţarezultând din operaţiunea de diminuare de capital efectuată decompanie în vederea acoperirii pierderilor înregistrate în 2008.Broker Cluj şi-a redus la începutul acestui an capitalul social dela 144,7 mil. lei la 72,4 mil. lei prin diminuarea valorii nominalea unui titlu de la 0,5 lei/acţiune la 0,25 lei/titlu, operaţiunecontabilă prin care şi-a acoperit pierderea record de 70,6 milioanede lei consemnată în 2008. Din operaţiune a rezultat o diferenţă de1,7 milioane de lei, bani care alături de profitul realizat în 2009vor fi distribuiţi către acţionari. Pentru fiecare acţiune deţinutăfirma va distribui către acţionarii înregistraţi la 14 aprilie 2010suma de 0,02 lei. În vederea virării banilor, acţionarii trebuie săînainteze o cerere scrisă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO