Burse - Fonduri mutuale

Strainii au ajuns sa conteze pe banii romanilor: 14 firme de investitii au aterizat in Romania

Strainii au ajuns sa conteze pe banii romanilor: 14 firme de investitii au aterizat in Romania

Iulian Panait, presedintele KTD Invest: Majoritatea firmelor straine de investitii vin pentru banii romanilor, nu pentru a desfasura tranzactii pe piata locala.

12.08.2009, 19:36 69

Comisia NaTional~ a Valorilor Mobiliare (CNVM) a autorizat la inceputul acestei saptamani 14 firme straine de investitii pentru a putea activa pe piata locala, gama de servicii oferite de acestea variind de la servicii de brokeraj prin preluarea si executarea ordinelor, tranzactii in cont propriu si pana la consultanta si analiza financiara.

10 dintre firmele de investitii provin din Marea Britanie, iar restul din Austria, Irlanda si Cipru.

Societatile nu au fost inca avizate si de catre Consiliul Bursei de Valori Bucuresti, astfel incat ele nu pot desfasura tranzactii si pe BVB, fapt care nu duce, cel putin pentru moment, la o crestere a concurentei pe piata locala a firmelor de brokeraj.

Cu toate acestea, firmele straine pot desfasura alte activitati in Romania, precum oferirea de servicii de consultanta pentru investitorii romani si straini care realizeaza tranzactii la BVB.

Societatile de investitii financiare sunt mai degraba interesate de lichiditatile investitorilor locali decat de tranzactionarea pe piata locala, sustin specialistii.

"In general, societatile straine de servicii de investitii financiare se autorizeaza pentru a desfasura tranzactii cu banii cetatenilor romani pe pietele mari de capital sau pe pietele de provenienta ale firmelor si nu pentru a desfasura tranzactii pe piata locala. Ca sa tranzactioneze pe piata locala de capital, firmele ar trebui autorizate si de BVB si intr-adevar acest lucru ar duce la cresterea concurentei pe piata autohtona de brokeraj, dar foarte putine societati fac acest lucru. Majoritatea vin pentru banii romanilor, nu pentru a desfasura tranzactii pe piata locala", a explicat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.

Panait apreciaza ca investitorii care au expunere pe piata locala de capital nu vor renunta la serviciile oferite de actualele firme de brokeraj in favoarea celor straine, ci se vor orienta catre acestea doar daca vor dori sa inceapa sa tranzactioneze si pe alte piete, altele decat cele pentru care firmele locale de brokeraj au autorizatie. "Nu cred ca firmele straine vor avea un impact major printre societatile locale de brokeraj. Acestea se orienteaza catre clienti noi, care doresc expunere si pe alte piete decat pe cea locala. Pe fondul scaderii tot mai mult a volumelor de tranzactionare, este foame de clienti, in special pentru firmele de brokeraj straine, acestea fiind dispuse sa atraga clienti de oriunde", a adaugat Panait.

Pe BVB tranzactioneaza in prezent doua societati straine de servicii de investitii financiare, respectiv firma Balkan Advisory din Bulgaria si compania Wood Financial Services din Cehia. Cele doua companii sunt prezente pe piata locala inca de anul trecut, insa valoarea tranzactiilor desfasurate pe BVB este una scazuta, compania ceha spre exemplu situandu-se pe locul 38 in topul intermediarilor prezenti pe piata, cu tranzactii in valoare de aproape 20 mil. lei (4,7 mil. euro).

Si firmele locale de brokeraj se arata din ce in ce mai interesate de extinderea serviciilor catre pietele din regiune, insa pentru diminuarea cheltuielilor merg pe varianta parteneriatelor cu firme straine si nu se orienteaza catre deschiderea de filiale proprii. "Firmele romanesti de brokeraj se vor orienta din ce in ce mai mult catre parteneriate cu societati de servicii de investitii financiare si nu catre deschiderea de filiale proprii, pentru ca acest lucru ar costa prea mult", a incheiat Panait. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO