Burse - Fonduri mutuale

Strainii au pierdut aproape 9 mld. euro pe Bursa

26.01.2009, 18:16 11

Valoarea detinerilor investitorilor straini pe piata de capital din Romania s-a redus anul trecut cu 8,84 mld. euro, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor publicate de Depozitarul Central.

La sfarsitul lui decembrie 2008, strainii detineau actiuni in valoare de 22,88 mld. lei (5,72 mld. euro), reprezentand 40% din valoarea totala a actiunilor inregistrate la Depozitarul Central, fata de 52,55 mld. lei (14,56 mld. euro) la sfarsitul lui 2007, cand strainii controlau 45% din piata.
Reducerea valorii investitiilor straine a fost determinata in cea mai mare parte de caderea bursei de la Bucuresti, care a pierdut circa 20 mld. euro din capitalizare pe parcursul anului trecut, dar si de vanzarile realizate de unii investitori straini in 2008.
Valoarea totala a actiunilor inregistrate in evidentele Depozitarului Central era la sfarsitul anului trecut de 56,6 mld. lei (14,15 mld. euro), fata de 115,6 mld. lei (32 mld. euro) la finele lui 2007. Depozitarul Central ofera servicii de registru tuturor companiilor listate pe bursa de la Bucuresti, dar si unor companii nelistate, dintre care cea mai importanta este Fondul Proprietatea.
Investitorii din Austria detin in continuare cea mai mare pondere in topul investitiilor straine pe piata de capital, insa detinerile lor s-au depreciat cu circa 2,75 mld. euro. Asta in conditiile in care doar participatia de 51% detinuta de grupul austriac OMV la Petrom (SNP) a pierdut circa 2,6 mld. euro din valoare in ultimul an. Investitorii din Franta au pierdut 2,34 mld. euro, dar raman pe locul al doilea, cu 15% din investitiile straine. In acest caz, pierderea provine din deprecierea cu 2,3 mld. euro a participatiei de 58,5% detinuta de grupul Societe Generale la BRD.
Deprecieri puternice ale portofoliului au consemnat si investitorii inregistrati in Olanda, care mai au doar 620 mil. euro pe Bursa, fata de 2,14 mld. euro la finele lui 2007, in timp ce investitorii din Cipru si-au redus expunerea de la 950 mil. euro la 400 mil. euro.
Investitorii din Anglia, SUA si Luxemburg, care sunt mai ales investitori de portofoliu, de tipul fondurilor de investitii, si-au injumatatit detinerile in ultimul an la 930 mil. euro.
Singura crestere notabila la nivelul portofoliului au inregistrat-o investitorii din Elvetia, care au ajuns la 600 mil. euro pe Bursa, fata de 280 mil. euro la finele lui 2007.
Numarul investitorilor nerezidenti pe Bursa a crescut cu 25% in ultimul an, de la 4.024 la 5.095, conform statisticilor Depozitarului Central, desi statisticile BVB indica o scadere a activitatii investitorilor straini. Cresterea numarului de actionari straini ar putea fi explicata astfel prin majorarea numarului de companii care au intrat anul trecut in evidenta Depozitarului Central, in conditiile in care brokerii spun ca numarul investitorilor de portofoliu s-a redus.
"Anul trecut nu au mai venit investitori institutionali noi pe Bursa, dimpotriva au plecat", spune Liviu Giugiumica, directorul executiv al UniCredit CA IB Securities, societate de brokeraj care lucreaza preponderent cu clienti institutionali.
Si numarul investitorilor romani a crescut anul trecut, conform statisticilor, de la 9,522 de milioane la 9,537 de milioane. Cea mai mare parte a actionarilor romani sunt persoane fizice care au primit actiuni in cadrul programelor de privatizare in masa din anii '90.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO