Burse - Fonduri mutuale

Suedezii de la Gustavia au vandut SIF-uri si BRD

Suedezii de la Gustavia au vandut SIF-uri si BRD

Click pentru imaginea intreaga

04.04.2008, 20:38 20

Fondul suedez de investitii Gustavia Balkans si-a redus de aproape patru ori valoarea detinerilor pe Bursa de la Bucuresti de la sfarsitul lunii iunie 2007, pana in prezent, in conditiile in care valoarea activelor sale s-a redus de circa trei ori, de la 210 mil. euro la 70 mil. euro, potrivit raportarilor fondului.
La sfarsitul lunii martie, fondul mai avea pe Bursa actiuni in valoare de 11,4 mil. euro, reprezentand 16,3% din activele sale, fata de un portofoliu de aproape 45 mil. euro la jumatatea anului trecut, cand expunerea fondului pe Romania era de 21%. In a doua jumatate a anului trecut, fondul suedez si-a lichidat participatiile detinute la trei SIF-uri si la BRD si si-a redus detinerile la Biofarm (BIO) si Rompetrol Rafinare (RRC), vanzarile totale ridicandu-se la circa 12 mil. euro, potrivit raportului anual.
La jumatatea anului trecut, Gustavia Balkans detinea participatii de circa 0,4% la patru SIF-uri: SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5), insa la sfarsitul anului mai avea in portofoliu doar SIF Transilvania. De asemenea, fondul a mai renuntat la un pachet de 0,08% din BRD.
Fondul a mai vandut in semestrul al doilea 25 de milioane de actiuni Rompetrol Rafinare, reprezentand 0,12% din companie, reducandu-si participatia la 0,47%.
Pe de alta parte, fondul si-a consolidat detinerile la Albalact (ALBZ), Zentiva (SCD) si Dafora (DAFR), prin achizitii din piata sau subscrieri in cadrul majorarilor de capital. Principalele detineri ale fondului pe piata romaneasca erau la sfarsitul anului trecut un pachet de 5,2% din Flamingo International (FLA) si participatia de 4,8% in cadrul producatorului de lactate Albalact Alba-Iulia. De asemenea, fondul detinea cate 2% din Dafora Medias (DAFR) si Condmag Brasov (COMI), si cate 1,8% din Biofarm (BIO) si Zentiva (SCD).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO