Burse - Fonduri mutuale

Tamborski, UniCredit: Pentru antreprenorii polonezi listarea este o realizare de top

Pawel Tamborski, şef al operaţiunilor pe pieţele de capital din Europa de Est al grupului UniCredit

Pawel Tamborski, şef al operaţiunilor pe pieţele de capital din Europa de Est al grupului UniCredit

30.06.2010, 23:04 48

Dezvoltarea pieţei de capital din Polonia a fost susţinutăputernic de stat, care şi-a listat pe Bursă cele mai mari companiidin portofoliu, însă cheia succesului o reprezintă fondurile depensii, consideră Pawel Tamborski, şef al operaţiunilor pe pieţelede capital din Europa de Est al grupului UniCredit.

"Cheia sunt fondurile de pensii, care au creat cererea internăde acţiuni. Noi nu depindem de fondurile de investiţii străine carevin şi pleacă. Cred că în acest moment chiar dacă s-ar eliminaobligativitatea ca fondurile poloneze de pensii să investească pepiaţa internă, acestea ar continua să-şi plaseze banii aici, pentrucă le este mai comod", a explicat Tamborski, care a participatîmpreună cu divizia de corporate şi investment banking a UniCreditla câteva dintre cele mai mari listări din Polonia din ultimiiani.

Creşterea pieţei poloneze nu s-a bazat însă exclusiv pelistările statului, existând numeroase companii private care s-aulistat la Bursa din Varşovia, în condiţiile în care antreprenoriisau fondurile de investiţii au căutat căi de exit transparente. Încomparaţie, antreprenorii români evită să-şi listeze companiile,motivând prin dimensiunea redusă a pieţei de la Bucureşti. Înrealitate însă, puţini sunt dispuşi să împartă decizia cuacţionarii minoritari şi să-şi facă publice informaţiilefinanciare.

"În Polonia, listarea la Bursă reprezintă o realizare de toppentru antreprenor, pentru manager şi pentru angajaţi, ceva cetrecu cu mândrie în CV. La început au existat reticenţe din parteaantreprenorilor privind cerinţele de transparenţă impuse destatutul de companie listată şi nimeni nu era dispus să-şi facăpublice rezultatele financiare şi alte informaţii privindactivitatea care puteau fi văzute de oricine, mai ales deconcurenţă sau de autorităţile fiscale. Apoi s-a produs un declic,iar antreprenorii şi-au dat seama că având companiile listate laBursă băncile îi tratează mai bine clienţii şi furnizorii îiconsideră mai siguri, tocmai datorită activităţii transparente",spune Tamborski.

Privatizările prin IPO, vitale pentru dezvoltarea pieţeide capital

Vânzarea pachetelor de acţiuni ale statului pe Bursă reprezintăunul dintre factorii vitali pentru dezvoltarea pieţei de capital şia economiei în general. Privatizările prin Bursă contribuie lacrearea "campionilor naţionali", oferind companiilor mari mai multeposibilităţi de dezvoltare prin fuziuni şi achiziţii, sau definanţare ulterioară prin Bursă, potrivit lui Tamborski. Deasemenea, privatizările contribuie la atragerea pe piaţă ainvestitorilor de retail, dar şi la diversificarea ofertei pentruinvestitorii instituţionali, de tipul fondurilor de pensii sau afondurilor mutuale.

"Privatizările mari pot crea un momentum favorabil pentru piaţade capital şi pot atrage atenţia şi interesul investitorilorstrăini pentru România", spune şeful pieţelor emergente de laUniCredit, care consideră că statul român are în portofoliucompanii care pot atrage atenţia unei game largi deinvestitori.

El crede că fondurile de investiţii dedicate pieţelor emergentedin Europa Centrală şi de Est ar constitui cererea de bază pentruIPO-urile statului şi că ar subscrie circa 50-60% din valoareaofertelor.

Investitorii instituţionali locali, cum sunt SIF-urile,fondurile mutuale, fondurile de pensii şi Fondul Proprietatea, arreprezenta circa 10-15% din cererea de acţiuni, iar investitorii deretail, doar 5-10%, potrivit calculelor lui Tamborski, care credecă baza de investitori locali este încă limitată comparativ cu altepieţe europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels