Burse - Fonduri mutuale

Tarom, la doi paşi de listarea la bursă. CNVM a aprobat prospectul preliminar

Tarom, la doi paşi de listarea la bursă. CNVM a aprobat prospectul preliminar

Autor: Andrei Chirileasa

25.04.2012, 11:23 867

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat prospectul preliminar pentru oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) prin care statul îşi propune să vândă pe bursă 20% din acţiunile Tarom.

Oferta este intermediată de firmele de brokeraj Carpatica Invest şi Swiss Capital.

În ofertă, Ministerul Transporturilor îşi propune să vândă 163 de milioane de acţiuni, reprezentând 20% din capitalul companiei. La valoarea nominală, de 2,5 lei/acţiune, pachetul valorează 407 mil. lei (93 mil. euro).

Preţul de vânzare al acţiunilor va fi însă mai mic, din cauză că Tarom a raportat în ultimii trei ani pierderi cumulate de 820 mil. lei (peste 190 mil. euro), care au făcut ca valoarea companiei să scadă puternic. Capitalurile proprii ale companiei erau la finalul anului trecut de circa 1,2 mld. lei (274 mil. euro), astfel că valoarea contabilă a pachetului de 20% din companie ar fi de circa 55 mil. euro.

Statul şi-a propus să încaseze circa 7,5 mil. euro din vânzarea pachetului de 20% din Tarom, valoare care ar evalua compania la 37 mil. euro.

Anul trecut, Tarom a avut pierderi de 252 mil. lei, în condiţiile în care veniturile totale au fost de 1,24 mld. lei, mult sub nivelul bugetat, de 1,71 mld. lei. Şi pentru acest an compania şi-a bugetat pierderi de 187 mil. lei, la venituri de 1,41 mld. lei, iar pentru 2013 şi 2014 prognozele companiei indică tot pierderi, dar în scădere.

În aceste condiţii, Tarom este o companie greu de vândut pe bursă, unde investitorii vor companii profitabile, care să le aducă dividende.

Oferta Tarom ar putea avea loc în luna mai, înainte de vânzarea pe bursă a 15% din Transgaz, deşi cele două oferte nu sunt condiţionate una de alta.

În afară de Ministerul Transporturilor, care deţine 97% din acţiuni, printre acţionari se mai numără Compania de Aeroporturi Bucureşti, cu 1,6%, ROMATSA, cu 1,3%, şi SIF Muntenia cu 0,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO