Burse - Fonduri mutuale

Teama unui nou octombrie rosu a scos investitorii de pe Bursa

Teama unui nou octombrie rosu a scos investitorii de pe Bursa
04.10.2009, 23:23 35

Brokerii sunt de parere ca pe fondul reducerii entuziasmului pepietele externe si al aparitiei temerilor cu privire la evolutiilebursiere pe final de an, precum si al incertitudinii politiceinterne, bursa locala risca accentuarea corectiilor, in primeledoua zile ale acestei luni pierzand aproape 10% pe societatilefinanciare. Inceputul de octombrie de anul acesta aduce aminteinvestitorilor de aceeasi luna din anul precedent, care areprezentat cea mai neagra perioada din istoria Bursei, intr-osingura luna SIF-urile pierzand peste 60% din valoare, iarconducerea pietei fiind nevoita sa suspende in mai multe randuritranzactionarea dupa o cadere in bloc de 15% a cotatiilor celor mai multi emitenti.

"Energia pozitiva pe pietele externe pare ca s-a consumat siapar primele temeri cu privire la evolutiile bursiere pe final dean. Acestea, corelate cu incertitudinea politica pe plan intern,vor accentua corectiile pe piata locala. Ce se intampla cu clasapolitica in aceasta perioada are cu siguranta impact in principalasupra investitorilor straini, care se vor retrage din piata sauvor sta de-o parte de bursa, de teama reducerii ratingurilor detara", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii deintermediere IFB Finwest. In primele doua zile ale acestei luniindicele BET a pierdut 6,3%, in timp ce indicele extins al pietei,BET-XT a coborat cu peste 7% fata de referinta. Cele mai afectateau fost societatile financiare, care in acelasi interval au pierdutaproape 10%, in sedinta de vineri, cea mai mare corectie fiindinregistrata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut 8,8%.In top au urmat scaderile SIF Oltenia (SIF5), cu 8,1% si SIFBanat-Crisana (SIF1), cu 7,6% fata de referinta.

"Societatile financiare reactioneaza cel mai puternic atat lasituatia interna, cat si la cea externa, din cauza ponderii foartemari de speculatori care au detineri pe aceste titluri. Nu cred caeste vorba despre temeri cu privire la finalizarea propuneriilegislative de majorare a pragului, pentru ca Parlamentul a ramasin continuare acelasi. Corectia, atata timp cat nu se instaleazadin nou panica, o apreciez ca fiind una normala, in conditiile incare piata a urcat destul de mult in ultima perioada", a explicatChisu.

Cele mai mari scaderi din sedinta de vineri le-au inregistratactiunile mai putin lichide, precum Dafora (DAFR), Boromir (SPCU)sau Transilvania Constructii (COTR), de 14,4%, 13,5% si respectiv11%. Scaderi considerabile au inregistrat si actiunile energetice,titlurile companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC si Petrom(SNP) coborand cu 3,1%si respectiv 4,7% fata de referinta. Actiunile societatilor deutilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au coborat cu 5,3%si respectiv 3,8%.

"Cred ca situatia se va agrava si mai mult spre finalul lunii,odata cu aparitia primelor rezultate financiare. Ma astept larezultate mai proaste decat cele la semestru, si chiar daca sirezultatele de atunci au fost mai slabe decat cele din primele treiluni ale anului, contextul de acum este unul nefavorabil, iarperceptia investitorilor asupra sfarsitului de an nu va fi unapozitiva", a incheiat Chisu.

De urmarit saptamana aceasta

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care in primelesedinte din octombrie au pierdut aproape 10%.
  • Evolutia companiilor mai putin lichide, precum Dafora (DAFR),Condmag (COMI) sau Boromir (SPCU), care au inregistrat corectiiaccentuate in ultimele sedinte.
  • Evolutia societatilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) siPetrom (SNP), pe fondul reducerii pretului la petrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO