Burse - Fonduri mutuale

Tender: Ca sa ajungem din nou la nivelul din 2007 pe Bursa ne vor trebui 10 ani

Tender: Ca sa ajungem din nou la nivelul din 2007 pe Bursa ne vor trebui 10 ani

Ovidiu Tender, proprietarul grupului de firme Tender: Cred ca cel putin in acest an Guvernul este hotarat sa sprijine agentii economici cu mii de angajati si pe cei care angajeaza, cum este si cazul nostru, ca sa realizam aceste programe investitionale fie prin garantii de stat, fie prin finantari pentru ca numai asa putem genera progres. De fonduri europene s-a tot vorbit, dar pana acum nu cunosc pe nimeni care sa fi reusit sa le acceseze.

19.01.2009, 18:20 21

"Pana sa ajungem la nivelul anului 2007 ne vor trebui 10 ani de zile si ca sa incepem sa recuperam, vreo 3-4 ani", a declarat Ovidiu Tender. Prospectiuni Bucuresti (PRSN), principala companie detinuta de omul de afaceri prin intermediul grupului pe care-l controleaza, ajunsese in 2007 la o valoare de piata de 400 mil. euro. Pe fondul crizei mondiale insa, capitalizarea firmei de prospectare geologica s-a redus drastic, ajungand la circa 18,2 mil. euro. Astfel, omul de afaceri, care controleaza 70% din companie prin intermediul Tender SA, a pierdut circa 265 mil. euro.

Totodata, actiunile producatorului de generatoare de aburi Vulcan Bucuresti (VULC) pe care a reusit anul trecut sa-l aduca pe profit de la pierderi consistente in 2006-2007 au inregistrat de asemenea o corectie puternica in 2008, de 86,7%. Valoarea de piata a Vulcan a ajuns in prezent la 4,1 mil. euro, de la o capitalizare de peste 30 mil. euro la finele anului 2007.
Scaderea actiunilor Prospectiuni a venit si ca urmare a reducerii puternice a profitului companiei pe parcursul anului trecut, dupa ce Petrom, principalul client al firmei de prospectare geologica, si-a restrans considerabil investitiile de explorare.
"Volumul de lucrari pentru Petrom a scazut foarte mult anul trecut, aspect pe care nu l-am putut previziona si din aceasta cauza am avut costuri operationale supradimensionate fata de veniturile pe care le-am inregistrat. Au si inceput tarziu, au amanat programe. Chiar a fost o licitatie pentru un program de prospectare de vreo 20-25 milioane de euro care a fost amanat pentru anul acesta. Dar pentru mine acest lucru nu e decat un semnal de alarma intern care m-a determinat sa iau masuri si sa gasesc un management mai bun", spune Tender.
El a precizat ca firma a incheiat totusi cu profit anul 2008, la un nivel de circa 1-2 mil. euro. In primele noua luni, compania a raportat un profit net de 3,7 mil. lei (1 mil. euro), fata de un castig net de 44,7 mil. lei (13,5 mil. euro) consemnat in perioada similara din 2007. Afacerile Prospectiuni s-au redus cu 40%, ajungand la 90,4 mil. lei (24,9 mil. euro).
Omul de afaceri a aplicat si la Prospectiuni reteta de la Vulcan si a adus la conducerea firmei de prospectare expati cu experienta pe aceasta piata. Tender l-a numit recent pe americanul Gehrig Schulz in functia de director general (CEO), numind de asemenea un nou director financiar (CFO) in persoana britanicului Simon Wagner.
"Este o lume foarte mica aceasta a petrolului. Constati cu stupoare ca este un cerc inchis si cunoscandu-se intre ei isi cunosc necesitatile, genereaza incredere potentialilor clienti ca si presedintele pe care l-am adus la Prospectiuni", a declarat Tender.
Potrivit lui, noul CEO a ocupat inainte pozitia de vicepresedinte la o companie norvegiana, despre care se spune ca este lider mondial in domeniul seismicii.
"Lucreaza de cand se stie in acest domeniu, a lucrat in multe tari, cunoaste foarte bine realitatea mondiala si potentialii clienti si furnizori de echipamente. Sunt convins ca ne va aduce profit", spune Ovidiu Tender.
El a mai precizat ca aducerea de expati la conducerea Prospectiuni a vizat in primul rand extinderea la nivel international, pentru 2009 obiectivul fiind patrunderea pe cel putin doua noi piete, despre care nu a dorit pentru moment sa dea amanunte.
Despre Vulcan, Tender spune ca inca este acoperita cu comenzi, cererea pe aceasta piata fiind inca foarte mare.
"Avantajul Vulcan este ca punctul de maxima dezvoltare al acestei industrii de generatoare de aburi a avut loc acum vreo 30 de ani, iar echipamentele au atins in aceasta perioada o uzura ce necesita reparatii. In 2007 Vulcan avea pierderi de 21 de miliarde de lei (n.r. - lei vechi), la sfasitul lui 2008 are 3,5 miliarde de lei profit", a precizat omul de afaceri timisorean.
Potrivit lui, compania a realizat integral programul investitional pe 2008, pentru acest an atragerea de resurse pentru continuarea investitiilor fiind o problema, mai ales ca o parte importanta a acestui program viza atragerea de finantari europene.
In ciuda crizei, Vulcan va desfasura in acest an un program de angajari pentru aducerea a 600 de specialisti in domeniu.
"Cred ca cel putin in acest an Guvernul este hotarat sa sprijine agentii economici cu mii de angajati si pe cei care angajeaza, cum este si cazul nostru, ca sa realizam aceste programe investitionale fie prin garantii de stat, fie prin finantari pentru ca numai asa putem genera progres. De fonduri europene s-a tot vorbit, dar pana acum nu cunosc pe nimeni care sa fi reusit sa le acceseze", spune Tender.
El mai spune ca in actualul context al crizei mondiale nu se mai poate vorbi de o impartire a riscului, pentru ca toate domeniile si toate tarile sunt afectate in aceeasi masura.
"Cand m-am gandit sa internationalizez actitatile din Romania am facut-o tocmai pentru impartirea riscului. Acum riscul este la nivel mondial, asa ca nu mai avem ce face. La fel este peste tot", marturiseste Tender.
El este de parere ca statul va avea un rol important in sustinerea activitatilor de productie, fapt ce a fost confirmat cel putin la nivel declarativ.
"Statul trebuie sa gaseasca solutii pentru acces la finantari. Cea mai corecta si reala posibilitate a statului de a sprijini producatorii sunt acordarea de garantii guvernamentale, pentru ca si statul are nevoie de bani si nu este in masura de a face cadouri", spune Tender.
Omul de afaceri este de parere ca multe companii din tara si strainatate vor da faliment, in special in randul celor mici, cu unul sau doi clienti si daca aceia nu le platesc vor fi nevoite sa-si intrerupa activitatea.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO