Burse - Fonduri mutuale

Teodor Ancuta: Sper sa avem cel putin sapte societati pe piata spot anul viitor

Teodor Ancuta: Sper sa avem cel putin sapte societati pe piata spot anul viitor

Teodor Ancuta, presedintele Sibex: Anul acesta am mers mult mai bine decat anul trecut si ne propunem sa facem un plus de 10-12% fata de cifrele inregistrate in 2007. Profitul la 11 luni este in crestere, cursurile derivatelor din acest an ducand la aceste rezultate bune.

02.12.2008, 19:26 21

"Am aprobat crearea unei piete spot inca din 2006, insa nu aveam aprobat si sistemul alternativ de tranzactionare (ATS) care este cuprins in piata spot. Am observat ca in Polonia, precum si in alte tari, sistemul se dezvolta repede si are un viitor bun, fiind mult mai flexibil si mai simplu de folosit", spune presedintele Sibex, Teodor Ancuta.

Actionarii Sibex vor discuta luna aceasta in legatura cu introducerea sistemului alternativ de tranzactionare, alaturi de piata spot, acestea putand deveni functionale in spre sfarsitul primaverii anului viitor.
"Mergem in paralel cu totul. Marti am depus ultimele documente pentru infiintarea Depozitarului Central, avem capitalul social in banca si dorim sa obtinem autorizatia de infiintare. Saptamana aceasta vom finaliza regulamentele pentru sistemul alternativ de tranzactionare si pentru piata spot, urmand sa includem si observatiile venite din partea membrilor consiliului de administratie", spune Ancuta.
Sibex-ul a infiintat in aceasta vara propriul depozitar, care are un capital social de 12 mil. lei. Principalul actionar al depozitarului este Sibex-ul, cu o participatie de 57,75%, printre actionari aflandu-se si SIF-urile, cu o participatie de 22,25%, precum si alte societati de investitii financiare.
De asemenea, Bursa din Sibiu a achizitionat in aceasta vara un nou sistem de tranzactionare de la firma britanica Trayport, care va inlocui incepand din primul trimestru al anului viitor actualul sistem, dezvoltat "in-house".
"Avem manualul platformei gata. Mereu ne-am gandit la clienti, dorim sa le fie usor, sa poata tranzactiona si de acasa si sa poata avea o imagine buna a pietei", spune presedintele Sibex.
Potrivit acestuia, Bursa din Sibiu a purtat in ultimul an discutii cu 10 societati pentru o eventuala listare pe piata spot. "In momentul de fata sper sa avem cel putin sapte societati care sa intre la tranzactionare pe piata spot. Din pacate, in prezent companiile sunt speriate de piata, toata lumea sufera", sustine Ancuta.
"Sibex-ul va fi probabil prima societate listata pe noua piata. Conditiile de acceptare pe piata spot a Bursei de la Sibiu vor fi mult mai bune decat cele de la Bucuresti si vom incerca sa cream facilitati pentru clientii nostri", mai spune el.
Odata cu lansarea noului sistem de tranzactionare, piata de la Sibiu doreste sa introduca la tranzactionare si contracte pe indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIA), precum si pe energie si pe certificate de poluare.
"In momentul de fata asteptam OK-ul din partea Bursei din Statele Unite pentru tranzactionarea contractelor pe indicele DJIA, deoarece fara acordul lor nu putem face acest lucru, si vom adauga in plus contracte pe energie si pe noxe. La noi nu au existat pana acum derivate pe energie si cred ca lumea va fi interesata de acestea. De ce sa nu cumpere si investitorii romani energia cu 1-2 ani inainte", declara Ancuta.
Pe ordinea de zi a adunarii generale a actionarilor din decembrie figureaza si premierea presedintelui Sibex pentru atragerea in actionariat a unui investitor strategic, repectiv Bursa din Varsovia.
In prezent Bursa din Varsovia se arata interesata sa preia piata de la Sibiu, sau macar sa controleze un pachet important din aceasta, insa reglementarile nu permit unui investitor sa detina mai mult de 5% din Sibex.
"Bursa din Varsovia doreste sa preia un pachet mai mare din cadrul Sibex-ului, de circa 30-40%, si nu de doar 5%. Au existat discutii cu ministrul economiei, Varujan Vosganian, pentru cresterea acestui prag, au existat promisiuni, insa pana in prezent nu s-a concretizat nimic. Daca s-ar fi luat aceasta masura, de ridicare a pragului de detinere, piata s-ar fi dezvoltat mult mai repede. De exemplu, Bursa din Budapest este detinuta de mai multe banci importante, cum de altfel se intampla la nivel mondial. Ar fi fost o idee buna ca institutiile financiare sa poata detine peste 5% din Bursa, iar pentru restul investitorilor sa se mentina acest prag. Acest lucru poate fi realizat foarte usor, fiind nevoie de o ordonanta a Guvernului in acest sens", spune Ancuta.
In primele 11 luni, piata derivatelor a atras peste 3,5 mil. contracte, cu 6,2% peste nivelul inregistrat la sfarsitul lui noiembrie 2007 si cu circa 18.000 de contracte peste volumul atins in tot anul trecut. La nivelul lichiditatii Sibex-ul a consemnat de la inceputul anului tranzactii de circa 2,1 mld. euro.
"Anul acesta am mers mult mai bine decat anul trecut si ne propunem sa facem un plus de 10-12% fata de cifrele inregistrate in 2007. Profitul la 11 luni este in crestere, cursurile derivatelor din acest an ducand la aceste rezultate bune. Politica agresiva adoptata la inceputul anului s-a resimtit practic in aceste rezultate. A crescut in 2008 si volumul de tranzactionare pe euro, au venit hedgerii sa se protejeze, atat cei din import, cat si cei din export. Acum dorim sa crestem lichiditatea si pe optiuni", spune presedintele Sibex.
In momentul de fata cele mai cautate contracte de la Sibiu sunt cele pe SIF Oltenia (DESIF5) si SIF Moldova (DESIF2), precum si derivatele pe perechea leu - euro. 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO