Burse - Fonduri mutuale

Teraplast Bistrita a taiat 12,7 mil. euro din investitiile programate

Teraplast Bistrita a taiat 12,7 mil. euro din investitiile programate
14.12.2008, 18:21 17

Conducerea producatorului de profiluri si tevi din PVC Teraplast Bistrita (TRP) a decis sa amane o parte din investitiile programate pentru acest an si anul viitor, reducand bugetul destinat anului 2008 de la 83,4 mil. lei (24,8 mil. euro) la 62,9 mil. lei (17,5 mil. euro), potrivit unei raportari transmise Bursei de Valori.

Totodata, investitii vizate de Teraplast pentru 2009 au fost reduse semnificativ, la 25,1 mil. lei (6,7 mil. euro), fata de planul initial care prevedea cheltuirea a circa 20% din bugetul total de 66 mil. euro prevazut pe o perioada de cinci ani, respectiv o suma de circa 12,1 mil. euro la cursul din prezent de 3,9 lei/euro.
Decizia vine ca urmare a situatiei economice pe care o traverseaza Romania in aceasta perioada, au precizat reprezentantii producatorului de profiluri din PVC.
In septembrie, grupul Teraplast anuntase ca suplimenteaza investitiile pentru 2008 cu 3,7 mil. euro, pana la 24,8 mil. euro.
Masura luata in prezent de Teraplast nu este una deloc surprinzatoare, avand in vedere ca multe companii care aveau o expunere importanta pe piata de constructii si cea auto au fost nevoite chiar sa-si reduca productia sau sa reduca din personal ca urmare a franarii puternice a vanzarilor din aceste sectoare de activitate.
De exemplu, producatorul de tevi din otel Artrom Slatina a anuntat ca lucreaza la circa 80% din capacitatea de productie din cauza reducerii comenzilor, in special pe piata de constructii. Totodata, Mechel Targoviste, lider pe piata de otel-beton pentru constructii, si-a oprit temporar productia si a trimis oamenii in somaj tehnic.
La inceputul acestui an, Teraplast anuntase ca va investi in urmatorii cinci ani circa 66 mil. euro pentru relocare si extinderea capacitatilor de productie, reprezentand unul dintre cele mai ambitioase planuri de investitii vizate de companiile de pe Bursa, daca ne raportam la dimensiunea afacerilor producatorului de profiluri din PVC. Pentru 2009, principala companie a grupului Teraplast asteapta un profit net de 21,3 mil. lei, usor mai mic comparativ cu cel bugetat pentru acest an, de 22 mil. lei si o cifra de afaceri de 230,7 mil. lei, usor in scadere fata de cea bugetata pentru 2008, de 239,6 mil. lei.
La nivel de grup, compania asteapta anul viitor un profit net de 28,7 mil. lei, in scadere cu 5,9% fata de cel previzionat pentru acest an, de 27 mil. lei.
Investitiile din 2008 au fost destinate aproape integral procesului de relocare inceput in 2006 care prevedea mutarea facilitatilor de productie in afara orasului Bistrita pe o suprafata de circa 22 de hectare. Cea mai mare parte a surselor de investitii pentru 2008 au reprezentat-o banii stransi in urma IPO-ului derulat la inceputul anului pentru listarea pe Bursa, prin care firma a atras circa 14 mil. euro (51 mil. lei) de la investitori.
Dupa listare, valoarea actiunilor Teraplast a inceput sa scada, pierzand pana in prezent 60%, pe fondul trendului general al Bursei. La ultimul pret, de 0,4 lei, capitalizarea companiei este de 30,5 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO