Burse - Fonduri mutuale

Teraplast, prima oferta fara castig in prima zi

Teraplast, prima oferta fara castig in prima zi

Click pentru imaginea marita

06.05.2008, 17:46 15

Drepturile de alocare Teraplast Bistrita (TRPR01) au inchis prima zi de tranzactionare la Bursa la pretul de 0,99 lei, cu 1% sub pretul platit de investitori in cadrul ofertei publice initiale, de 1 leu/actiune.
Teraplast este prima companie dintre cele care au venit in ultimii ani pe Bursa care nu a adus niciun castig in prima zi de tranzactionare pentru investitorii care au subscris in cadrul ofertei publice initiale.
Transgaz Medias (TGN), ultima companie venita pe Bursa, la sfarsitul anului trecut, a adus investitorilor un castig de 54% in prima zi de tranzactionare, in conditiile in care oferta Transgaz a fost prima in care actiunile vandute au avut atasate drepturi de alocare.
Unul dintre motivele evolutiei din prima zi a drepturilor Teraplast este cererea redusa de actiuni, care s-a manifestat si in cadrul ofertei publice initiale. Oferta Teraplast, derulata in perioada 7-17 aprilie, a fost suprasubscrisa cu 3,5%, fata de Transgaz, care a inregistrat un grad de suprasubscriere record de 28 de ori. Drepturile de alocare inlocuiesc actiunile emise de Teraplast in oferta publica initiala pana la inregistrarea acestora la Depozitarul Central.
Primele tranzactii cu drepturi de alocare Teraplast s-au realizat ieri la pretul de 1,09 lei/actiune, cu 9% peste pretul de oferta, insa putini investitori au putut sa vanda in profit, pretul scazand la 1 leu/actiune, nivel la care s-a mentinut pe aproape tot parcursul sedintei de tranzactionare.
Valoarea tranzactiilor cu drepturi Teraplast s-a ridicat la circa 269.000 de lei (74.000 de euro), prin intermediul acestor tranzactii fiind transferate 0,5% din actiunile vandute in cadrul ofertei publice initiale.
Procesatorul de PVC Teraplast a vandut, prin intermediul ofertei publice initiale, 49,6 milioane de actiuni reprezentand 16,6% din capitalul social al companiei, investitorii putand subscrie actiuni la preturi cuprinse intre 1 leu si 1,4 lei. In final, pretul de oferta a fost stabilit la 1 leu/actiune, compania reusind astfel sa adune de pe piata circa 13,4 milioane de euro. Oferta, intermediata de societatea de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, a fost subscrisa in proportie de circa 61% de investitorii romani si 39% de investitori institutionali straini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO