Burse - Fonduri mutuale

Tintele sefilor Bursei pentru 2010: tranzactii de 100 mil. euro pe zi si o capitalizare de 100 mld. euro

Tintele sefilor Bursei pentru 2010: tranzactii de 100 mil. euro pe zi si o capitalizare de 100 mld. euro

Click pentru imaginea intreaga

01.10.2007, 17:28 14

Tranzactii zilnice de 100 de milioane de euro si o capitalizare bursiera de 100 de miliarde de euro sunt principalele obiective ale Bursei de Valori pentru anul 2010, marea majoritate a mijloacelor prin care Bursa vrea sa le atinga fiind aceleasi ca si in 2003 cand Bursa a aprobat prima sa strategie pe termen mediu.
Capitalizarea pietei se ridica in prezent la peste 25 de miliarde de euro, iar valoarea zilnica a tranzactiilor derulate anul acesta nu depaseste 20 de milioane de euro. Obiectivele bursei din 2003, desi pareau la acel moment extrem de ambitioase, au fost in mare parte atinse. In 2003, valoarea zilnica a tranzactiilor de la Bursa nu depasea 2 milioane de euro, iar capitalizarea era de circa 5 miliarde de euro.
Strategia Bursei pe perioada 2007-2010 fost discutata cu brokerii de pe piata la finalul saptamanii trecute.
Listarea companiilor de stat, a titlurilor de stat si incurajarea finantarii prin Bursa a companiilor private sunt in continuare pe lista prioritatilor brokerilor. Noutatea este insa orientarea catre pietele internationale pentru dezvoltarea pietei locale de capital.
Atragerea pe Bursa de companii internationale cu afaceri importante in Romania sau listarea de companii straine ca efect al unor acorduri de colaborare cu burse externe ar putea ajuta Bursa sa atinga tranzactii zilnice de 100 de milioane de euro in 2010 in conditiile in care statul nu se grabeste decat la nivel declarativ sa listeze companiile si titlurile de stat, iar companiile private locale nu au prins inca apetitul pentru finantarile prin Bursa.
"Companiile internationale care au afaceri in Romania si in Europa Centrala si de Est ar putea fi interesate sa se listeze pe Bursa de la Bucuresti, deoarece afacerile pe care le deruleaza aici le-ar face atractive pentru investitori. O alta tinta o reprezinta companiile romanesti care au apucat sa se listeze pe piete straine si pe care vrem sa le aducem si pe piata locala", a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB.
Farmache sustine ca firmele romanesti vor deveni si ele interesate de listarea la Bursa, in conditiile in care concurenta dintre companii va fi tot mai stransa, ceea ce va determina orientarea acestora catre surse de finantare mai ieftine, cum este Bursa de Valori.
In ultimii cinci ani, o singura companie de stat a fost listata pe Bursa de Valori: Transelectrica, in vreme ce o a doua, Transgaz, ar putea intra la tranzactionare la inceputul anului viitor.
Prima listare a unei companii straine la Bucuresti ar putea fi cea a Erste, la inceputul anului viitor, aceasta intentie fiind anuntata de mai mult timp.
Listarile incrucisate - tranzactionare la Bucuresti a companiilor de pe o Bursa externa si listarea pe acea piata a companiilor locale - ar putea contribui, de asemenea, in urmatorii trei ani la dezvoltarea pietei. Oferta de instrumente financiare oferite de Bursa a tinut greu pasul cu cererea in ultimii ani, iar aparitia fondurilor de pensii ar putea accentua acest dezechilibru. Bursele din Cipru, Austria si Grecia sunt principalele candidate pentru incheierea unor astfel de parteneriate cu Bursa de la Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO