Burse - Fonduri mutuale

Titlurile bancare imbogatesc SIF-urile

27.07.2009, 19:12 9

Societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat ieri aprecieri de 4,3% si respectiv 7,6% fata de referinta, urcand astfel la pretul de 9,75 lei/actiune si respectiv 1,42 lei/actiune. In urma cresterilor, SIF-urile, care detin pachete importante la cele doua banci, au castigat numai ieri aproximativ 20 mil. euro.

Aprecierea puternica a titlurilor Bancii Transilvania a venit pe fondul stirilor din presa elena, care mentioneaza ca National Bank of Greece, cea mai mare banca din Grecia, este interesata de preluarea Bancii Transilvania, marcand astfel intrarea bancii grecesti pe piata bancara locala. Interesul de pe Banca Transilvania a atras atentia si asupra actiunilor BRD. "Cu siguranta sunt asteptari cu privire la anuntul de preluare a Bancii Transilvania de catre National Bank of Greece. Ramane de vazut daca aceasta stire se confirma, dar personal cred ca tranzactia o sa se realizeze in urmatoarele luni. Important va fi pretul la care se va realiza aceasta tranzactie", a declarat Adrian Lupsan, directorul adjunct al societatii de intermediere Intercapital Invest.

Conducerile SIF-urilor s-au aratat interesate recent de vanzarea participatiilor la Banca Transilvania.

SIF-urile detin participatii semnificative in cadrul celor doua banci, astfel in cazul BRD, SIF-urile controleaza peste 25% din actiuni, iar in cazul Bancii Transilvania cele mai mari detineri le au SIF Oltenia, cu 5% din actiuni, si SIF Moldova cu aproape 4% din capital.

"Aprecierea agresiva a titlurilor Bancii Transilvania a sustinut si cresterea titlurilor BRD, interesul investitorilor indreptandu-se in special catre sectorul bancar. Este greu de apreciat cat vor rezista speculatorii tentatiei de marcare a profitului, dar dupa ce acestia vor iesi din piata, in mod cert ma astept ca lichiditatea pietei sa scada semnificativ", a incheiat Lupsan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO