Burse - Fonduri mutuale

Bursa a stagnat, într-o piaţă apatică

Bursa a stagnat, într-o piaţă apatică

Foto: Victor Ciupuliga

08.12.2011, 17:18 141

Bursa a stagnat joi, într-o piaţă în care majoritatea investitorilor au adoptat poziţii de aşteptare, iar lichiditatea a fost salvată de tranzacţii negociate cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP), BRD (BRD), Concefa (COFI) şi OMV Petrom (SNP).

În prima parte a şedinţei piaţa a fost pe creştere uşoară, urmând linia burselor vest-europene. Totuşi, după primele ore pieţele mature au început să revină spre nivelurile de la finalul şedinţei precedente şi unele au trecut chiar pe roşu. În aceste condiţii, puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare la BVB au plasat ordine la preţuri în scădere uşoară, ducând piaţa în teritoriu negativ.

Cu aproape o oră înainte de finalul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene s-au întors pe creştere, după ce Banca Centrală Europeană a decis să reducă dobânda de politică monetară la 1%, nivelul minim record la care s-a aflat şi în perioada mai 2009 - aprilie 2011, în timpul crizei financiare. Măsura a fost luată de BCE pentru a contracara ameninţarea unei noi recesiuni şi a deflaţiei în zona euro.

Revenirea burselor a fost însă de scurtă durată, acestea întorcându-se apoi pe scădere de peste 1%, şi nu a avut efecte vizibile pe piaţa de la Bucureşti.

"În mare măsură nu se mai aşteaptă lucruri importante odată cu sfârşitul anului. Singurul motiv care ar putea aduce o oarecare volatilitate pe pieţe ar fi summitul liderilor europeni. În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, nu anticipez nimic spectaculos pentru săptămânile care au mai rămas din acest an şi, se pare că, preţurile sfârşitului de an vor fi sub cele de la începutul anului", a declarat pentru MEDIAFAX Gabriel Morariu, broker la BT Securities.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,28%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,62% peste închiderea de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat, totodată, cu 1,06%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat ziua în stagnare. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 28,3 milioane lei (6,5 milioane euro), sumă cu 11% peste rulajul de miercuri, de 25,4 milioane lei (5,8 milioane euro). Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 63% de deal-uri cu titluri Fondul Proprietatea, BRD (BRD), Concefa (COFI) şi OMV Petrom (SNP), în valoare cumulată de 17,8 milioane lei (4,1 milioane euro).

"Volumele (din piaţa principală -n.r.) sunt mici în principal deoarece investitorii aşteptă deciziile summitului european, pentru a stabili ce strategie vor adopta. Un alt motiv pentru rulajele reduse este îl reprezintă amânările repetate ale discutării în plenului Camerei Deputaţilor a proiectului de creştere a pragului la SIF-uri", a mai spus Morariu.

Acţiunile Băncii Carpatica (BCC) au crescut cu aproape 15% în primele minute, însă apoi creşterea a încetinit la 10,91%. La finalul zilei, aceste titluri erau cotate la 0,061 lei şi consemnau un rulaj de 265.000 de lei.

Potrivit unor surse citate de Ziarul Financiar, discuţiile dintre fondul londonez de private equity AnaCap şi omul de afaceri Ilie Carabulea, principalul acţionar al Băncii Carpatica, începute încă din septembrie, au avansat lent şi se apropie de o concluzie.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 13,6 milioane lei, sumă din care 8,7 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal cu 0,15% din acţiunile FP. Pe piaţa principală, preţul a crescut cu 0,24%, la 0,425 lei, iar deal-ul a fost realizat la 0,424 lei, cotaţie similară celei de miercuri.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,3%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est aveau o evoluţie incertă. Deşi pieţele mature au revenit pentru scurt timp pe verde, acestea s-au întors pe scădere, după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a negat că ar fi indicat săptămâna trecută, în timpul unui discurs în Parlamentul European, accelerarea achiziţiilor de obligaţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO